+90 216 606 55 00

Anonim Şirket Avukat Bulundurma Zorunluluğu

7 Nisan 1969 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun ilk maddesinde, Avukatlık “kamu hizmeti ve serbest bir meslek” olarak tanımlanmış, ancak 35. maddesi kapsamında yalnızca avukatların yapabileceği işler belirtilmiştir. Kanun, avukatlara özel işleri düzenlerken, aynı zamanda herkesin kendi davasına ait evrakı düzenleyebileceğini belirtir. Ancak, Türk Ticaret Kanunu’nun 272. maddesine göre, sermayesi 5 katı ya da daha fazla olan anonim şirketler ile 100 üye ve üzeri olan kooperatiflerin anonim şirket avukat bulundurma zorunluluğu konusunda sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu getirilmiştir. Şirketler ve ticaret hukuku ile ilgili tüm konularda hukuki destek almak için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.

Bu düzenleme, Anayasal bir denge sağlamak ve büyük şirketlerin çıkarlarını korumak amacıyla yapılmıştır. Anonim şirketlerin sermayeleri 250.000 TL ve üzerindeyse, ya bir avukat çalıştırmak ya da sözleşmeli hizmet almak zorundadır. Bu yükümlülüğe uymayan şirketlere, her ay için belirli bir idari para cezası uygulanır. Bu hukuki zorunluluk, şirketlerin hukuki çıkarlarını korumak ve dengelemek adına önemlidir. Yine de, bu düzenleme eleştirilere maruz kalsa da, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla meşruiyet kazanmıştır. Anonim şirketler için avukat bulundurma zorunluluğu hakkında tüm sorularınıza cevap bulmak için web sitemizde yer alan iletişim kanalları üzerinden bize ulaşabilirsiniz.



Hukuki Zorunluluk Açısından Avukat Bulundurma


Anonim şirket avukat bulundurma zorunluluğu ile ilgili olarak, bu hizmetin maliyeti avukatlık ücret tarifesine göre belirlenir ve şirketlere önemli bir avantaj sağlar. Ancak, yükümlülüğe uymayan şirketler idari para cezası ile karşılaşabilir, bu nedenle düzenli olarak hukuki danışmanlık almak önemlidir. Bu hukuki düzenlemeler, iş dünyasında adil bir çerçeve sağlamayı amaçlar. Anonim şirketlerin bu yasal yükümlülüklere uymaları, hukuki sorunları minimize etmeleri açısından önemlidir. Bu bağlamda, bu düzenlemelerin iş dünyasına sağladığı güven ve adalete vurgu yapmak önemlidir. "Şirketlere Hukuki Danışmanlık Hizmeti" başlıklı makalemizi inceleyerek detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kısacası, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun bu düzenlemesi, anonim şirketlerin hukuki sorumluluklarını yerine getirmelerini ve adil bir iş ortamı yaratmalarını amaçlamaktadır. Bu hukuki zorunluluğa uymak, şirketlerin uzun vadeli başarılarına katkıda bulunabilir ve hukuki uyuşmazlıkları minimize ederek güvenilir bir iş ortamı oluşturabilir. Web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden uzman avukatlarımıza ulaşarak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.


Anonim Şirketler İçin Avukat Zorunluluğu 2023


Anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğu, 2001 yılında başlayarak 5728 sayılı Kanunun 329’uncu maddesinin 23/01/2008 tarihinde yapılan değişiklikle ise tamamen şekillenmiştir. Bu düzenleme, 08/02/2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Öte yandan da 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35. maddesinde, bazı anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğu belirtilmiştir.

Anonim şirketlerin avukat bulundurma zorunluluğu, ya bir avukatın sigortalı olarak istihdam edilmesini ya da sözleşmeli olarak çalışılmasını içerebilir. Bu zorunluluğun yerine getirilmesi için bir avukat veya hukuk bürosu ile anlaşılması durumuna "sözleşmeli avukat" denilmektedir. Söz konusu düzenlemeler, sözleşme yapma özgürlüğünün kısıtlandığı ve kapsamının tam olarak belirlenmediği gerekçesiyle eleştirilmiştir. Bu eleştiriler doğrultusunda, Anayasa Mahkemesi'ne başvurularak, hükümlerin iptali talep edilmiştir. Ticari konularda avukat ile çalışmanın avantajları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için "Şirket Avukatı" başlıklı makalemizi de inceleyebilirsiniz.

Anayasa Mahkemesi'nin 30/06/2021 tarihli, E.2010/10, K.2021/110 sayılı kararı, anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğunun hukuka uygunluğuna karar vermiştir. Kararın gerekçesi, büyük sermayeye sahip anonim şirketlerin ülke ekonomisi için kritik öneme sahip olduğunu ve bu nedenle hukuki işlemlerde uzman desteğine ihtiyaç duyduklarını vurgulamıştır.

Dolayısı ile Anonim şirketinizde işinin uzmanı olan avukat bulundurmanız gerekmektedir. İşte bu noktada da hukuk bürosu olarak bizlerden hizmet alabilirsiniz. Bu sayede tüm hukuki sorunlarınızı da kolaylıkla çözüme kavuşturabilirsiniz. Anonim şirket avukat bulundurma zorunluluğu ile ilgili şimdi bize ulaşabilirsiniz.
 

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

E-Bülten
E-Bülten Aboneliği
Duyurular ve yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenime kayıt olun.