İhtiyati haciz, alacaklının borcunu tahsil etme sürecinde alacaklının alacağını güvence altına alarak tahsil edebilmesi için öngörülmüş olan geçici ve hukuksal korumaya denir.
İcra hukukunda yer alan imzaya itiraz hakkı borçlu şahsa yöneliktir. Borçlu kişi herhangi bir belge üzerinde kendine ait olmayan imza için itiraz dilekçesi oluşturabilir.
Günümüzde boşanmaların artmasıyla birlikte nafaka icra takipleri de sıklaşmış durumda. Bu konuda mağdur olmamak için iyi bir avukat seçiminde bulunmanız gereklidir.
İcraya itiraz edilebilmesi için öncelikle ortada açılmış bir icra takibinin olması gereklidir. İcra sürecinin başlaması için alacaklı ve borç ilişkisi etkili bir durumdur.
Alacaklı şahıs kendi girişimleri ile borçludan alacalığını tahsil edemezse ödemenin hukuku yollarla karşılanmasını ister ve sonrasında icra dairesine başvurarak icra takip sürecini başlatır.
İcra ve iflas hukuku alacaklı ile borçlu arasındaki hakkı yasal yollardan tahsil edilmesini kapsar. Bu hukuk hayatımızın pek çok alanında etkili olmaktadır.
İcra ve iflas hukuku özel borç ilişkilerinden kaynaklanan tüm borçlu ve alacaklı hakkını konu alan bir hukuk dalıdır. Kadıköy icra avukatı olarak alacaklıların hakkını hukuki kurallar kapsamında yöneterek tahsil etmekteyiz.
Borçlunun borcunu farklı nedenler dâhilinde eda edememesi sonucunda devlet zoruyla ödenmesi sağlanır. İşte bu durumda devlet gücü ile borcun ödenmeye zorlanması icra takibini başlatmaktadır.
İcra hukukunda görev alan avukatların görevlerinin oldukça geniş kapsamlı olduğunu söyleyebiliriz. İcra avukatı alacak tahsilatlarında önemli rol oynar.
İcra takip sürecinin başlaması için ilk olarak hangi türde olacağına karar vermelisiniz. Karar neticesinde seçtiğiniz icra türüne uygun olan belgelerinizi hazırlayarak ilgili birimlere başvuru yapmanız gereklidir.
İcra davası temelinde borçlu ve alacaklı ilişkisini oluşturur. En basit tanımı ile açıklarsak; alacaklının borcunu borçlu şahıstan tahsil edemediği durumlarda başvurduğu hukuk yolu icra davasını oluşturur diyebiliriz.
İcra davasının açılmasındaki en temel etken borçlu alacaklı ilişkisi olmaktadır. Yani borçlunun alacaklıya ödeme konusunda zorluk çıkarması ya da hakkını vermemesi sonucunda icra takip yolu başlar.
İcra avukatı borçlunun borcunu ödemediği ya da eksik ödediği durumlarda alacaklının hakkını savunan hukuk insanıdır. Avukat alacaklı adına dava açar, açılan davayı yürütür ve borcun tahsilatı için gerekli olacak tüm hukuki süreci
Yasal icra takibinin başlatılması için bazı kural ve şartlar bulunmaktadır. İlk aşamada dilekçe icra kurumlarına verilmelidir. Sonrasında icra müdürlüğünden dönüş olarak ödeme ya da icra emri bildirimi gelmelidir.
İcra avukatına başvuruların temelinde alacaklıların mağdur olması söz konusudur. Gerekli şahıs ya da kurumların belirtmiş olduğu tarihte borçlarını ifa edememesi durumunda icra avukatları devreye girmektedir.
İcra takibinin ne olduğunu bilmeden önce ilk olarak icranın ne olduğunu bilmek gerekir. İcra yapılan herhangi bir borcun ödenmediği durumlarda devlet zoru ile ödenmeye başlatılması işlemine denir.
Türk Ticaret Kanunun 777. Maddesinin 1. Fıkrası İkinci ilâ dördüncü fıkralarda yazılı hâller saklı kalmak üzere, 776. maddede gösterilen unsurlardan birini içermeyen bir senedin bono sayılmayacağını açıkça ifade etmiştir.