Zorunlu arabuluculuk, iş uyuşmazlıkları söz konusu olduğunda tarafların mahkemeye başvurmadan önce arabuluculuk sürecine girme zorunluluğunu ifade eder.
İş davası avukatı, işverenler ve çalışanlar arasındaki uyuşmazlıkları çözmekte, iş hukuku kapsamında davalar açmakta ve müvekkillerine hukuki danışmanlık yapmaktadır.
İşçinin ilk işe alındığı andan itibaren iş hukukunda ayrımcılık yasağı uygulamaya girer. Anayasanın 10. Maddesine göre işveren işçilerine eşit işlem yapma borcu vardır.
Asıl işveren ve alt işveren ilişkisinde güçlü taraf asıl işverendir. İşçi alacaklarının ödenmesinin garanti altına alınması için alt işveren kadar asıl işveren de işçi alacaklarında sorumludur.
İş Kanununda belirlenen haftalık çalışma süresinin üstünde işçi çalıştığında fazla mesai ücreti almaya hak kazanır. İşçinin çalıştığı süreyi sınırlayan düzenlemeler baz alınarak bu ücretin hesaplanması yapılır.
6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunlarına göre İşverenin iş sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alma sorumluluğu hakkında detaylı açıklamalar bulunur.
İş sözleşmelerine ya da kanuna dayalı olarak işçi ve işveren alacakları ile işe iade talebi ile açılacak İş davalarında zorunlu arabuluculuk şartı bulunuyor.
Bir işçinin en temel alacağı ücretidir. İşçi işveren karşı görevlerini yerine getirmekle sorumlu iken işverende belirlenen zaman aralığında işçinin ücretini ödemekle yükümlüdür.
İş Kanunu bu tazminatın hangi hallerde alınabileceğini düzenlemiştir. İlgili kanun maddelerine göre bir işçinin kıdem tazminatı hak edebilmesi için en az bir yıl çalışmış olması gereklidir.
İşçi iş ilişkisi nedeni ile yaralanma ya da ölüm durumunda kendisi ya da yakınları tarafından işveren hakkında iş kazasından kaynaklı tazminat davası açabilir.
Ücretsiz izin süresi boyunca işveren ücret ödemez. Aynı şekilde işçi de işveren için çalışmaz. Sadece işçi tarafından işverene sadakat yükümlülüğü bulunurken işveren tarafından işçiyi koruma sorumluluğu devam eder.
İşçinin beklenemeyeceği hallerde iş sözleşmesini sürdürmesi zora girer. Bu alanda işçi hangi hallerde sözleşmeyi haklı olarak feshedebilir sorusu akıllara gelebilir.
İş kanunun 25/2 maddesi dışındaki hallerde işveren işçiyi tazminat vermeden çıkaramaz. İşçi alacakları için kanuni yollara başvurarak tazminat taleplerinde bulunabilir.
İş Kanunu 25. Maddesine göre İşveren hangi hallerde sözleşmeyi haklı olarak feshedebilir? Sorusunun cevabı bulunuyor. Haklı nedenle fesih ilk şartı işçi işe işveren arasında iş sözleşmesinin sürekli olması durumudur.
Hem işçi hem de işveren ücretsiz izin teklifi verebilir. Teklifin kabulü yazılı bir şekilde sunulmalıdır. İş Kanunu 22. Maddesi tüm işçi ve işverenler için geçerlidir.
İşçinin iş sözleşmesinin geçerli nedenle feshi prosedür bakımından belirli şartlara bağlıdır. 4857 sayılı İş kanunu 18. Madde hükümlerine göre belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshi geçerli bir nedene dayanmalıdır.
İş sözleşmesinin geçici ve belirli bir süre için askıya alınması durumunu ifade eden ücretsiz izin kavramı, iş yerine ait özel durumlarda, işveren ve işçiler arasında karşılıklı anlaşma ya da yasal düzenlemeler doğrultusunda gerçekleşir.
İş yerinin zorunlu olarak faaliyetlerini durdurması, ulusal bayram ve genel tatiller öncesi ve sonrasında iş yerinin tatil edilmesi ve işçinin hakları dışında kendi isteğiyle izin kullanması durumunda işçinin çalışmadığı süre için yaptırılacak çalışmaya t
İşçinin sözleşmesinin feshedilmesi durumunda çalıştığı süreye bağlı olarak ödenen tazminattır. Kıdem tazminatı temel olarak iş yerinde geçirilen yıl kadar brüt maaş olarak hesaplanmaktadır.
Prim; özellikle satışa ve pazarlamaya yönelik işyerlerinde sıklıkla tercih edilen, ve çalışanın daha fazla teşvikinin ve daha fazla satışın amaçlandığı, işçinin nitelik ve nicelik açısından başarılı bir şekilde yapmış olduğu