İşveren işyerinde eşit davranma ilkesi gereğince işçiler arasında objektif ve haklı bir neden olmadığı sürece farklı davranmama borcu vardır. Eşit davranma borcu kavramından kasıt şu şekildedir:
• İşçiler arasında farklı davranmaması
• Haksız ayırımda bulunmaması
• Keyfi davranışlardan kaçınması
• Cinsiyet ayrımcılığı yapmaması
İşçinin ilk işe alındığı andan itibaren iş hukukunda ayrımcılık yasağı uygulamaya girer. Anayasanın 10. Maddesine göre işveren işçilerine eşit işlem yapma borcu vardır. Uygulama aşamasında işveren işçilerinin işe alınmasında, ücretlerinde, işverenin yönetim hakkında, ikramiye ve diğer özel edimlerde hatta iş sözleşmesinin feshinde uygulama alanı olacaktır. Web sitemizdeki iletişim bölümü üzerinden, iş hukuku ile ilgili tüm konularda uzman avukatlarımızdan hukuki destek alabilirsiniz.
İş Hukukunda Ayrımcılık Yasağı Nedir?
Kişinin temel hak ve özgürlükleri ayrımcılık yasağı kapsamına girer. İş ilişkisi kurulması aşamasından başlamak üzere iş ilişkisinin devamı boyunca tüm aşamalarda bu yasak geçerli olacaktır. İşveren ile işçinin uzmanlığı, yaptığı işi, kıdemi, yeteneği, çalışkanlığı, liyakati gibi nedenlerden dolayı farklı işlemler uygulayabilir. Sadece etnik köken, ırk, dini, cinsiyeti, felsefi inançları, siyasal düşünceleri gibi nedenlerden dolayı ayrım yapmama sorumluluğu bulunur.
İşveren esaslı bir neden olmadıkça tam süreli olarak çalışan işçi ile kısmi süreli çalışan işçi ya da belirsiz süreli çalışan işçi arasında herhangi bir farklı işlem yapamaz. İşin yapılması konusunda bazı durumlarda biyolojik nedenler zorunlu olabilir. Bazı iş pozisyonları için cinsiye ya da gebelik nedeni ile doğrudan ya da dolaylı olarak ta farklı işlem yapılması uygun olmaz. Aynı ya da eşit değerde bir iş için cinsiyet nedeni ile daha düşük ücret verilemez. Özellikle işçinin cinsiyeti nedeni ile özel koruyucu hükümler uygulanır. İşçinin cinsiyeti daha düşük ücret ödenmesi için bir neden olamaz.
4857 sayılı yasanın 5. Maddesi gereğince işveren din, dil, ırk, siyasal düşünce, felsefi inan, mezhep, engellilik sebeplerine dayalı ayrım yapılması ayrımcılık yasağı kapsamında yasaklanmıştır. Tüm bu belirlenen hususlar mutlak ayrım yasağının kapsamını oluşturur. Web sitemizde yer alan whatsapp hattı üzerinden iş hukuku alanında uzman avukatlarımıza ulaşarak bilgi ve hukuki destek sağlayabilirsiniz.
İş Hukukunda Ayrımcılık Tazminatının Miktarı ve Hesaplanması
İşveren eşit davranma ilkesine aykırı davrandığında işçi dört aylık ücret tutarından işverenden İş hukukunda ayrımcılık yasağı nedeni ile tazminat talep edebilir. Bu tutar tazminat taleplerinde üst sınırdır. Bu tazminatın miktarının belirlenmesinde şu şekilde etkenler bulunur:
• İşverenin uygulamasının boyutu
• İşverenin birden çok fıkra hükmünün ihlal edilmiş olup olmaması
• İşçinin bu durumdan gördüğü zarar
• İşverenin tazminatının tutarının işveren caydırıcı etkisi
İşveren dört aya kadar ücreti tutarındaki tazminat miktarı için esas alınacak ücret net ücrettir. İkramiye, ücret ekleri, prim gibi sosyal yardımlar bu aylık ücret hesaplamalarına dâhil edilmez. Bunlar dışında işçi mahrum bırakıldığı haklar içinde tazminat taleplerinde bulunabilir.
İş Kanununun 5. Maddesinin altıncı fıkrasından ayrımcılık tazminatı ile ilgili kurallar bulunur. Bu tazminat belirlenirken ayrımcılık olayının özelliğine, ağırlığına ve işçinin kıdemine göre miktar belirlenir. Ayrımcılık tazminatı için esas alınacak ücret asıl ücrettir. İşçi ayrımcılık tazminatı yanında mahrum bırakıldığı haklar içinde tazminat talebinde bulunabilir. Bunlar dışında işveren salt ayrım yapmama borcunu ihlal etmesi yaptırımına göre işçi bu tazminatı herhangi bir zarar oluşmamış olsa bile talep etme hakkı vardır.
İşçi olarak bu şekilde bir ayrımcılığa maruz kaldığınızda hakkınızı hukuki olarak aramak için firmamızdan destek taleplerinde bulunabilirsiniz. Hukuki süreçler ilgili kanunlara göre takip edilir. Haksızlığa uğrayan tarafın mağduriyetlerinin giderilmesi için davalar açılarak tazminat taleplerinde bulunulabilir. Alanında uzman ve profesyonel avukatlarımız ile her türlü hukuki alanda destekler sunarak yaşadığınız mağduriyetlerin en kısa sürede ortadan kalkması ya da hedeflediğiniz tazminatlar ile sonuçlanmasını adına çalışmalar yürütmekteyiz.