Kira sözleşmesi, Türk Borçlar Kanunu’nun 299. maddesinde yer alan hükme göre; “Mal sahibinin kiracıya bir şeyi kullanmak üzere yararlanmayı, kiracının da karşılığında kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi kabul ettiği bir sözleşmedir” olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle kiracının yükümlülüğü kirayı ödemek, mal sahibinin yükümlülüğü ise kiralanan malı belirli bir süre boyunca kiracının kullanımına sunmaktır. TBK 314 m. “Kiracı, sözleşmede ve yerel geleneklerde aksi belirtilmediği sürece kira bedelini ve her türlü ek masrafı en geç her ayın sonunda ve kiralama süresi sonunda ödemekle yükümlüdür.” Kira farkı davaları ile ilgili detaylı bilgi için “Kira Fark Alacağı Davası” başlıklı makalemizi inleyebilirsiniz.

Bu sözleşmede kiracının kira bedelini ödemesi, en önemli yükümlülüğüdür. Kiracının kirayı ödemede gecikmesi ve bu temel borcunu yerine getirememesi durumunda kiracı temerrüd durumuna düşer. Dolayısıyla bunun sonuçlarına da katlanmak zorundadır. Kiracı, anlaşılan kira bedelini ve kira süresi boyunca artışını ödemekle yükümlüdür. Kira miktarını ve kiranın ödendiğini gösteren belge kiralayana aittir. Taraflar sözleşme özgürlüğü ilkesi çerçevesinde kira sözleşmesi akdederek kira bedelini diledikleri gibi kararlaştırabilmektedir. Ancak kirayı artırma konusunda tamamen özgür değillerdir.  Bunun sebebi, TBK’ nın madde 344’te üst sınırı belirlemiş olmasıdır. Bununla birlikte tarafların kira bedeline ilişkin anlaşmalarının ise ancak on iki aylık fiyat endeksi ortalamasını aşmamaları halinde geçerli olacağı belirtilmiştir. Bu kural, bir yıldan fazla süren kiralamalarda da uygulanmaktadır. Kural göz önüne alındığında, kira artışının, 344. maddede tanımlanan artışı aşmadığı ölçüde sözleşmedeki artış dikkate alınarak belirlenmesi gerekir. Türk Borçlar Kanununun 344. maddesindeki kira artış hükmü, kiracıları korumaktadır. Kira artışının söz konusu TÜFE sınırını aşması durumunda aşım uygulanmayacak ve kira, sınırın üzerinde artacaktır. Kira fark alacağı ile ilgili avukatlarımızdan detaylı bilgi almak için web sitemizin iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

Kısaca, mutabakata varılan artışın tüketici fiyatları endeksinin on iki aylık ortalamalarındaki değişimden büyük olması halinde, kira artışı tüketici fiyatları endeksinin on iki aylık ortalamalarındaki değişimin hızına göre gerçekleşecektir. Ancak tarafların on iki aylık tüketici fiyatları endeksi ortalamasının altında bir faiz oranı üzerinde anlaşması halinde, kira artışına o düşük faiz oranı uygulanacaktır. Sözleşmede kira artış hükmü varsa bunun sözleşmeye göre kira bedeli artırılarak ödenmesi gereklidir. Yeni dönem için kiranın belirlenen seviyeye yükseltilmemesi ve eski sezonun kirasının ödenmesi durumunda kira farkının tahsili için icra takibi yapılması kaçınılmazdır. Kanun hükmü göz önüne alındığında, ÜFE artış yüzdesini aşmayacak şekilde sözleşmedeki artış maddesi uyarınca kira farkı talep edilebilmektedir. Sonuç olarak takip tarihinden itibaren geriye dönük beş yıllık kira farkının tahsili için mahkemede dava açılabilir.

Dava açmak ve beyanname hazırlamak hukuki teknik ve tecrübe gerektiren süreçler olup, hizmetin bir uzman tarafından verilmesi gerekmektedir. Başvuruda yanlış ya da uygun olmayan durumların bulunması halinde hâkim, iddianın reddedilmesi veya başvurudaki eksikliklerin giderilmesi için süre verecektir. Zaman ve hukuk kaybı yaşamamak için davacının mutlaka avukat hizmetinden yararlanarak destek alması gerekmektedir. Dava açmak için web sitemizde ki telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Kira Farkı Alacağı Davası ve diğer haklarınız hakkında fikir ve destek için bizi tercih edebilirsiniz. Hukuk büromuz, kurulduğu günden bu yana dürüstlük ve doğruluk ilkelerini esas alarak müvekkillerinin karşılaşabileceği uyuşmazlıklar için en yeni yöntemleri sunmaktadır. Tecrübeli ve yetenekli kadrosu ile mesleğin prensip ve ilkelerine sadık kalmış, hukuki gelişmeleri yakından takip etmiş, sorunları en iyi şekilde çözmeyi hedef edinmiştir. Adaletin ışığında profesyonelce hizmet vermeye devam etmektedir. Başarı odaklı çalışmayı ve müşterilerimiz ile karşılıklı güven içerisinde hareket etmeyi ilke edinmiş bir şirket olarak, sizleri de başarıya ulaştırmayı diliyoruz. Hemen randevu talep ederek danışmanlık alabilir, siz de davalarınızı güvenli ellere teslim edebilirsiniz.
 

Kategori : Kira Hukuku

Güncel Makaleler

istanbul kadıköy gayrimenkul avukatı
istanbul kadıköy gayrimenkul avukatı

Kadıköy Gayrimenkul Avukatı

Kadıköy Gayrimenkul Avukatı Fatih Durak Kadıköy ve çevresinde mülk sahipleri, kiracılar, alıcılar, satıcılar ve yatırımcılar…

Depozito Bedelinin İadesi Davası

Depozito, bir konut veya üstü kapalı işyerlerinin kiralanması karşılığında mal sahibinin kiracıdan teminat olarak aldığı…
Bilgi Alın

Sorularınız
İçin Buradayız.

Fatih Durak & Partners Hukuk Bürosu’nun uzman kadrosuna sorularınızı
ve danışmak istediğiniz hususları iletebilir,
aynı zamanda online danışmanlık veya randevu talebi oluşturabilirsiniz.

Hızlı İletişim Formu

Fill out this field
Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
Fill out this field
You need to agree with the terms to proceed