+90 216 606 55 00

Kira Sözleşmesinin Feshi

Kira sözleşmesi feshi, kiracı ile ev sahibi arasında imzalanan sözleşmenin feshedilmesidir. Kira sözleşmelerinde yapılan fesih; kiracı tarafından, sözleşmesinin bitiş zamanına en az 15 gün kala yazılı olarak bildirilmelidir. Eğer ki kiracı 15 gün kala sözleşmenin feshiyle ilgili bir bildirimde bulunmazsa sözleşme otomatik olarak 1 sene süreyle yenilenir. Özellikle süresi belirsiz olan sözleşmeleri kiracılar, her zaman bildirim yaparak feshedebilir. Fatih Durak & Partners Hukuk Bürosu olarak, kira sözleşmesinin feshi ve ilgili diğer konularda siz değerli danışanlarımıza hukuki anlamda rehberlik etmekteyiz. Kira sözleşmesinin feshi ile ilgili detaylı bilgi ve danışmanlık hizmeti almak için web sitemizim iletişim bölümünden bize kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
 

Kira Sözleşmesi Nasıl Feshedilir?


Kira sözleşmesinin feshi, bazı hukuki prosedürleri gerektirir. Hukuki prosedürlere uygun yapılmayan fesih işlemi; sözleşmeyi tek taraflı fesheden kişinin aleyhine sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle zaman ya da maddi kayıplara uğramamak adına kira hukuku alanında uzman ve deneyimli hukuk bürolarından destek almak büyük önem taşır. Peki, kira sözleşmesinin feshi nasıl yapılmaktadır? İşte fesih için seçenekler;

-Dava açarak fesih işlemi,
-Kiracı kaynaklı fesih işlemi,
-Bildirim gönderilerek yapılan fesih işlemi

TBK’ nın 347. Maddesi kapsamında kira sözleşmesinin bitimine 15 gün kala ya da daha öncesinde kiracı, ev sahibine sözleşmeyi feshedeceğine dair yazılı bir bildiri göndermelidir. Böylelikle kira sözleşmesi, bildirim yolu ile feshedilmiş olacaktır. Mülk sahibi fesih için geçerli bir neden göstermiş ancak buna rağmen anlaşmazlık çıkmış ise; bu durumda dava açılır ve sonuca göre fesih işlemleri gerçekleştirilir. Alanında uzman avukat kadromuz ile kira sözleşmesi feshi ve diğer kira hukuku konularında tüm sorularınızı yanıtlamak ve avukatlık hizmeti sunmak için buradayız! Web sitemizde bulunan iletişim numaralarından bize ulaşabilirsiniz.


Sözleşme Feshi ve Tahliye Davası


Sözleşme feshi hukuki kurallara uygun bir şekilde yapılmalıdır. Aksi takdirde ev sahibi, açmış olduğu davayı kaybedebilir. Ayrıca kiralanan yerin boşaltılmasıyla ilgili bir taahhüttün de olması gerekir. Eğer kira sözleşmesi feshedilmiş ancak buna rağmen kiracı daha önce taahhüt ettiği tarihte evden çıkmıyorsa, tahliye davası açılabilmektedir. Böylelikle mülkün boşaltılmasıyla ilgili yasal süreç başlatılmış olur.  Sözleşme feshi ve tahliye davası ile ilgili yasal süreçler hakkında detaylı bilgi ya da avukatlık hizmeti almak için web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Tek Taraflı Kira Sözleşmesi Feshi Olur Mu?


Kira sözleşmesi, kiracı ile mülk sahibinin anlaşarak imzaladıkları bir belgedir. Sözleşme yapılırken belli bir süre için ya da süresiz sözleşmeler imzalanmaktadır. Süresi belli olmayan sözleşmelerde kiracı her zaman, ev sahibi ise kira sözleşmesinin başlangıcından 10 sene geçtikten sonra sözleşmeyi feshedebilir. Fesih işleminin yapılacağı zamanlarda taraflardan biri tek taraflı olarak sözleşmeyi feshedebilir. Yani kira sözleşmesi belli zamanlarda tek taraflı olarak feshedilebilmektedir. Borçlar Kanunu’nun 350. Maddesinin 1.fıkrası uyarınca mülk sahibi, tek taraflı fesih işlemini gerçekleştirebilmektedir. Mülk sahibi ya da kiracı olarak, kira sözleşmesi feshi için yasal süreç başlatmak istiyorsanız web sitemizin iletişim bölümünden kira hukuku avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.
 

Ev Sahibi Kira Sözleşmesini Nasıl Fesheder?


Ev sahibinin kira sözleşmesini feshedebilmesi için yasal yollara başvurması gerekmektedir. Bu süre zarfı içerisinde mülk sahibinin genel kurallar çerçevesinde 10 seneyi doldurmamış olan kira sözleşmelerinde tek taraflı olarak sözleşmeyi feshedemez. Mülk sahibi, kira sözleşmesinin 10 seneyi doldurmasının ardından takip eden 1 senelik süreçte sözleşmenin sona ermesine 3 ay kala, kiracıdan evi boşaltmasını isteyebilir.

Eğer bir evi farklı bir kişi satın aldıysa; bu durumda kira sözleşmesi feshedilebilir. Evin yeni sahibi ihtiyaç sebebiyle; evi satın aldığı tarihten itibaren 1 aylık sürede yazılı olarak fesih bildiriminde bulunabilir. Şayet kiracı evi boşaltmazsa, 6 ayın ardından sözleşmeyi feshetmek için dava açabilir. Kira sözleşmesinin feshi ve ilgili konularda konularda hukuk büromuzun deneyimli avukatlarından destek almak için bize ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

E-Bülten
E-Bülten Aboneliği
Duyurular ve yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenime kayıt olun.