Kira sözleşmesi, mal sahibi ile kiracıyı yasal olarak buluşturan ve her konuda danışılan ilk kaynaktır. Mülk sahibi ile mülkü belirli bir süre için kiralamak isteyen kiracı arasında imzalanan ve taraflar arasında yazılı bir kira sözleşmesi akdedilen resmi bir belge anlamına gelir. Mal sahibi ile kiracı arasındaki bu yasal açıdan bağlayıcı sözleşme, olası sorunların da ilk kaynağıdır. Kira sözleşmeleriyle alakalı detaylı bilgi için “Profesyonel Kira sözleşmesi Hazırlama” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Kira Sözleşmesi;
- Kiralanan mülkün ne kadar süreyle kiralandığı
- Kiracının ve sahibinin kişisel verilerini
- Kira bedelinin ev sahibi ile kiracı arasında belirlendiğini
- Gayrimenkulün tam adresi ve konumunu
- Mal sahibinin kiracıdan talep ettiklerini
- Kiralık mülkün demirbaşları hakkındaki bilgileri
- Kiranın hangi aralıklarla ve hangi hesaba yatırılacağını
- Vekâletname var ise vekilin imzasını ve tüm iletişim bilgilerini içerir.
Bağlayıcı bir kira sözleşmesi, kiracı ile ev sahibi arasında resmi bir sözleşme oluşturan birçok önemli maddeye sahiptir. Kiralık mülk ile ilgili ileride doğabilecek her türlü sorunda kira sözleşmesi koşullarından yararlanılabilir. Hukuki anlamda tam ve eksiksiz bir kira sözleşmesi hakkında bilgi ve danışmanlık hizmeti almak için web sitemizin iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Kontratı Olmayan Kiracının Hakları
Yazılı bir kiralamanın bulunmaması durumunda, diğer bir deyişle, kontratsız kiralamada, kiracının hakları geçerlidir. Söz konusu kiracının hakları, sözleşmenin feshedilme şekline göre geçerli olmaz veya değişmez. Yazılı kira sözleşmesiyle kiracıya tanınan tüm haklar, Kiracı Hakları Kanunu uyarınca yazılı kira sözleşmesindeki kiracı için de geçerlidir. Bu doğrultuda mal sahibi, mülkü hukuka aykırı olarak tahliye edemez ve kiracı hak ve yükümlülükleri durumunu göz ardı edemez.
Kira artışı, hem kiracının hem de ev sahibinin karşılıklı anlaşmasıyla kira sözleşmesine dâhil edilebilir. Ancak kira artışına karar verirken kiracı ve ev sahibi tamamen özgür değildir. Yıllık olarak yapılabilecek kira artış yüzdesinin azami tutarı, kanunların izin verdiği sınırlar dâhilinde Türk Borçlar Kanununun ilgili maddesine göre belirlenir. Bu resmi kira artışı, önceki kiralama yılına ait tüketici fiyat endeksinin 12 aylık ortalamasından hesaplanır. Mülk sahibi ile evi kiralayan kiracı arasında belirlenen kira artışı, TÜFE'nin belirlediği ortalamayı aşmadığı takdirde geçerlidir. Kira artışlarıyla ilgili detaylı bilgi almak için web sitemizdeki telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden hukuk büromuza ulaşabilirsiniz.
Kira sözleşmesinden doğan çeşitli davalar bulunmaktadır. Son yıllarda kiralarda yaşanan keskin artış, bireysel mülklerin uzun vadeli kiracıları ile ev sahipleri arasında sorunlara neden olabilmektedir. Bu durumları şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Kira bedelinin tespiti veya diğer tespit
- Tahliye davaları
- Kira sözleşmesinin feshinden doğan davalar
- Kiracı hakları kapsamında doğan davalar
- Kira sözleşmesinin hükümlerinden kaynaklanan tazminatlar ve çeşitli talepler.
Mülk sahibi, kira sözleşmesinin bitiminden önce kiracıyı keyfi ve gerekçesiz olarak tahliye edemez ve kiracıyı geçerli bir sebep olmaksızın tahliye etmeye çalışan ev sahipleri, yasayı çiğneyip suç işlemiş kabul edilir. Ancak sözleşmenin bitiminden önce istisnai hallerin vuku bulması halinde kiracının evden tahliyesi mümkün olmaktadır.
Bu durumlara;
- Taşınmazda yaşamayı imkânsız hale getirecek çeşitli yenileme sorunlarının ortaya çıkması
- Kiracı tarafından alınan tahliye bildirimi
- Kira sözleşmesinin uzatılmasını imkânsız hale getiren önemli ve özel durumların oluşması
- Kiracının kiralık mülkle ilgili zarar verici, sorunlu ve problemli davranışları
- Kiracının işsizlik veya iflas nedeniyle herhangi bir gelirinin olmaması, kirayı sözleşmede belirtilen vade tarihlerinde ödeyememesi nedeniyle ilerisi için bir güvence sağlayamaması
- Kiralık konutta 10 yıldır oturan kiracıya karşı tahliye davası açılması gibi durumlar örnek olarak gösterilmektedir.
Kiracının tahliyesi ile alakalı detaylı bilgi almak için “Kiracının Tahliye Sebepleri” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Yasal tüm süreçlerde hukuki prosedürlerinizi en iyi ve en kaliteli şekilde karşılamak için yeterli uzmanlık ve deneyimle, kişiye özel yaklaşımla, hızlı ve etkili çözümler sunarak hareket eden avukatlarımıza müracaat edebilirsiniz. İletişim kaynaklarımızdan bizlere ulaşabilir, danışmanlık hizmetlerimizden kolayca yararlanabilirsiniz.