Yaşantımızda markaların ticari hayattaki yeri büyük önem taşır. Bu durumda ciddi bir hukuk zeminin oluşmasına neden olur. Marka hakkında açılan davalar gün geçtikçe artmaktadır. Marka hükümsüzlüğü davası ise açılan bu davalar arasında en önemli olan dava türüdür. Kişiler farklı sebeplerden ötürü markanın hükümsüzlüğünü talep edebilirler. Marka hükümsüzlüğü davası araştırıldığında genellikle sonradan gerçekleşmiş olan tescilin hükümsüz sayılmasıyla ilişkilendirilir.

Sınai haklar kanuna göre marka tescil edilerek onaylanır. Önceden tecili tamamlanmış bir markanın dava yoluna başvurarak iptalinin gerçekleşmesi ve bu durum marka hakkını sona erdirmişse markanın hükümsüzlüğüne neden olmaktadır. Ancak markanın hükümsüzlüğüne karar verilmesi için bazı şartlar aranır. Şartlardan ilki ortada tescil edilmiş bir markanın bulunmasıdır. Bir diğer şart ise kanunda yer alan hükümsüzlüğü sağlayacak nedenlerden en az birini taşıma şartıdır.

Markanın hükümsüz kılınması için talepli dava açılarak hâkiminde bu konuda karar vermesi gereklidir. Marka hükümsüzlüğüne yol açan durumlar oldukça karışık hallerden oluşabilir. Örneğin marka içi riskli kullanımlar, üretim esnasında usulsüz uygulamalarda bulunmak ve marka başvurusunda kötü niyetle davranma gibi temel örnekler verilebilir. Web sitemizin iletişim bölümü üzerinden fikri mülkiyet hukuku alanında uzman avukatlarımıza ulaşarak detaylı bilgi ve hukuki danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Marka Hükümsüzlüğü Davasında İspat

Hükümsüzlük davalarında ispat kuralı bulunmaktadır. Hükümsüzlük davası başvurusunda hükümsüzlüğü talep eden taraf markanın hükümsüz bulunduğu hallerini ispatlamakla yükümlüdür. Marka hükümsüzlüğü davasını talep edebilmek için markanın en az beş yıldır ülke sınırları içerisinde kullanıldığının kanıtlanması gerekir. Bir markanın mahkeme kararı ile hükümsüz sayılması geriye etkili olabilir. Yani marka tescil başvurusundan hükümsüz sayıldığı ana kadar ki sürede markaya tanınan koruma hakkı yok sayılabilir.

Ancak iki istisnai durumda geriye yönelik hükümsüzlük olamaz. Bunlardan ilki markanın hükümsüz sayılmasından önceki tecavüz davasında verilmiş kararların kesinleşmiş ve uygulanmış olmasıyla hala devam edeceğinden hükümsüzlük kararından etkilenmez. Diğeri ise hükümsüzlük kararından önceki sözleşmelerdir. Bu sözleşmelerde hükümsüzlük kararından önce yapıldığı için karardan etkilenmeyeceklerdir. Sözleşme kapsamında ödenmiş olan bedel tamamen ya da kısmen iadesi talep edilebilir. İade durumunda hakkaniyetli davranılmaktadır. Eğer marka sahibi kötü niyetli bulunursa veya ağır kusurlar ile kötü duruma sebep olursa uygulamadan yararlanamaz. Ayrıca kötü niyeti ve ağır kusurlu olma sebebiyle kişi tazminata sürüklenir ve yükümlü tutulur.  Marka hükümsüzlüğü davası ve fikri mülkiyet hukuku ile ilgili diğer konularda danışmanlık hizmeti almak için web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.

Marka Hükümsüzlüğü Ve Avukat Desteği

Marka hükümsüzlüğü konusunda gerekli ayrıntıların bilinmesi önemlidir. Ancak bilinmesi gerekir ki hükümsüzlük konusu bazı durumlarda zor ve karışık hal alabilmektedir. Hukuki süreçten oluşan bu durumu iyi yönetmek ve bir arada değerlendirmek gerekebilir. Hukuki sürecinizi başlatmadan önce gerekli araştırmaları yapmak ve ön hazırlıkları tamamlamanız gerekecektir. Bu sebeple iyi bir marka avukatından destek almanızı önermekteyiz. Detaylı bilgi için “Marka Patent Avukatı” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Aksi durumda hatalı veyahut ihmal edilmiş işlerle karşılaşabilirsiniz. Bu durumda ciddi hak kayıplarına yol açabilir. Marka hukukuna ilişkin çalışmalarını en iyi şekilde yürüten avukatlarımız ile görüşme ayarlayabilirsiniz. Zor ve zahmetli geçen bu hukuki işlemlerinizi kısa ve kolay yoldan halletmek için iletişim numaramızı arayabilirsiniz. Hizmetimizden tüm Türkiye yararlanabilir. Hukuki danışmanlık ve dava takibi hizmetinde tecrübeli ekibimiz ile üst düzey performans sağlamaktayız. Randevu oluşturmak ya da ayrıntılara ulaşmak için vakit kaybetmeden ofisimizi ziyaret edebilirsiniz. Dilerseniz de whastapp üzerinden görüşme sağlayarak hukuki destek alabilirsiniz.

 

 

Güncel Makaleler

Franchise Sözleşmesi

Franchise kelimesi sıklıkla karşımıza çıkan bir kavramdır. Anlamı ise imtiyaz (ayrıcalık) olarak bilinir. Belirlenmiş bir firmanın…

Marka Hakkının İhlali

Marka hakkı ihlali hak sahibinden habersiz izinsiz bir şekilde marka adını kullanmak, taklit etmek ya…

Patent Hakkının İhlali

Patent hakkının ihlali demek bir ürün, eser üzerinde patent hakkı bulunan kişinin izni olmadan çoğaltma,…

Patent Başvurusu Avukatı

Patent başvurusunda avukat desteği almak mantıklı bir karar olacaktır. Patent avukatı, patent ya da marka talebi…

Marka Başvurusu Avukatı

Türk patent endüstrisine yapılan başvuruyla birlikte marka tescil başvuruları gerçekleşir. Tescil başvuru tarihiyle birlikte koruma…

Lisans Sözleşmesi

Lisans sözleşmesi karşılıklı olarak yapılır. Anlaşmanın süresi belirlenir ve gerekli koşullar sözleşmede yer alır. Yani…
Bilgi Alın

Sorularınız
İçin Buradayız.

Fatih Durak & Partners Hukuk Bürosu’nun uzman kadrosuna sorularınızı
ve danışmak istediğiniz hususları iletebilir,
aynı zamanda online danışmanlık veya randevu talebi oluşturabilirsiniz.

Hızlı İletişim Formu

Fill out this field
Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
Fill out this field
You need to agree with the terms to proceed