Patent hakkının ihlali demek bir ürün, eser üzerinde patent hakkı bulunan kişinin izni olmadan çoğaltma, satma, ya da kopyalama işlemi uygulamaktadır. Bu durum patent hakkına tecavüz olarak kabul edilir ve patent hakkının ihlalini gerçekleştirir. Bir fiilin patent hakkı ihlali oluşturup oluşturmadığı belirleyen birçok durum vardır. İhlalin tespitinin doğru yapılması ve hak talebi için hukuki destek almak önemlidir.
Patent hakkının ihlali patent hakkında oluşan tecavüz ile gerçekleşir. Yani patent sahibinin ürününü kısmen ya da doğrudan taklit veya üretimde bulunma ihlali gerçekleştirir. Taklit edilen bu ürünlerin satılması, çoğaltılması ya da ithal edilmesi gibi durumlarda kesin olarak patent hakkının ihlalini kanıtlar. Eğer patent yolu ile lisanslı kullanım hakkı oluşturulmuş ve bu hakkın genişletilerek devredilmesi durumu yaşanmışsa bu durumda da hak ihlali oluşmaktadır. Bu sebeple patent başvurusu yapmak da büyük önem taşımaktadır. . Konu ile ilgili detaylı bilgi için “Patent Başvurusu Avukatı” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Patent hakkı ihlalinde kısmen taklit yapmak tecavüze girmez diye düşünülmemelidir. Çünkü yasalarda kısmen taklit yapmakta patente tecavüz olarak kabul edilir ve yasal işlem başlatılabilir. Hukuki destek almak isteyenlerin tek adresi olan hukuk büromuza gelerek sizlerde en iyi hizmeti alabilirsiniz. Fikri mülkiyet hukuku ile ilgili tüm konularda hukuki destek almak için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden hukuk büromuza ulaşabilirsiniz.
Patent Hakkı İhlalinde Hukuki Destek
Patent ihlali yaşayanların hukuki destek alacağı birçok alan bulunmaktadır. İlk olarak yapılması gereken ilgili mahkemelere talep oluşturmak olacaktır. Patentli ürününüze uygulanan fiilin ihlal oluşturup oluşturmadığını yetkili mahkemeye başvurarak tespitini gerçekleştirebilirsiniz. İhlale sebep olan fiilin durdurulmasını ve önlenmesini talep edebilirsiniz. Patent ihlalinden doğan maddi veya manevi kayıpların ödenmesi için yetkili mahkemelere başvuruda bulunarak hukuki destek alabilirsiniz.
İhlale sebep olan ürün ve cihazlara el konulmasını talep edebilirsiniz. Eğer tecavüzün önlenmesi bu yol ile mümkün değilse ürün ya da cihazların imhası istenebilir. Patent hakkının ihlalinden oluşan durumlar için bir içinde mahkemeye başvurulur. Bu süre on yılı geçmemelidir. Geçtiği takdirde zaman aşımı uygulanabilir. Patent hakkı ihlali öğrenilir öğrenilmez başvuruda bulunulmalı ve zarar için tazminat talebi oluşturulmalıdır. Ancak bu işlemlerin hukuki destek alınarak yapılması herkes için avantaj sağlayacaktır. Hukuki yollarda en ufak bir hata oluşturmamak için avukat yardımı alınmalıdır. Web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden fikri mülkiyet hukuku alanında uzman avukatlarımıza ulaşabilir, detaylı bilgi ve hukuki danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
Patent İhlalinde Tecavüz Davası
Patent ihlalinde tecavüz davası patent sahibi tarafından açılır. İhlali gerçekleştiren kişiye açılan bu dava yetkili mahkemeye yapılan başvuru ile gerçekleşir. Başvuru yapan kişi zararın karşılanması talep edebileceği gibi yoksun kalınan kazanç içinde ödeme istenebilir. Tazminat miktarı hesaplanırken fiili zarar ve yoksun kalınan kazanç miktarı önemli olmaktadır. Yoksun kalınan kazanç hesaplamasında bazı durumlar ele alınır. Bu değerlendirmeler arasından birini hak sahibi seçer ve hesaplama gerçekleşir.
Eğer ki hak sahibi herhangi bir seçimde bulunmazsa mahkeme tarafından seçim uygulanmaz. Tazminat talebi içeriği maddiyat dışında manevi olarak da oluşturulabilir. Hak talebi oluşturmak için Fikri ve sınai haklar hukuk mahkemesine başvuruda bulunulur. Mahkemenin bulunmadığı şehirlerde asliye hukuk mahkemesine başvuru sağlanabilir. Patent ihlalinde ve diğer tüm hukuki hak taleplerinizde bizimle iletişime geçebilir hakkınızı yasal yollardan arayabilirsiniz. Alanında uzman ve deneyimli avukatlarımız ile üst düzey hizmet sağlamaktayız.