İÇERİK BAŞLIKLARI
1. AVUKAT BULUNDURMA ZORUNLULUĞU NEDİR?
2. HANGİ ŞİRKETLER AVUKAT BULUNDURMAK ZORUNDADIR?
3. ZORUNLULUĞA UYMAMANIN YAPTIRIMLARI
4. AVUKAT BULUNDURMANIN SAĞLADIĞI AVANTAJLAR
5. ŞİRKETLERE HUKUKİ DANIŞMANLIK HİZMETİ
1. AVUKAT BULUNDURMA ZORUNLULUĞU NEDİR?
1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35. maddesi “Yalnız Avukatların Yapabileceği İşler” başlığı ile vekille temsilin zorunlu olduğu halleri düzenlemiştir.
Avukatlık Kanunun 35. Maddesinin 3. Fıkrası şu şekildedir;
“Dava açmaya yeteneği olan herkes kendi davasına ait evrakı düzenleyebilir, davasını bizzat açabilir ve işini takip edebilir. Ancak, Türk Ticaret Kanunu’nun 272’nci maddesinde ön görülen esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır.”
2. HANGİ ŞİRKETLER AVUKAT BULUNDURMAK ZORUNDADIR?
Avukatlık Kanunun 35. Maddesi gereğince;
• Esas sermaye miktarı 250.000.- TL sermaye ve fazlasına sahip Anonim Şirketler ile
• Üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri avukat bulundurmak zorundadırlar.
3. ZORUNLULUĞA UYMAMANIN YAPTIRIMLARI
Avukatlık Kanunu kapsamında ilgili hükümlere uymayarak Avukat bulundurması zorunlu olan tüzel kişilerin bu yasa hükümlerine aykırı davranışı yaptırıma bağlanmış olup Cumhuriyet Savcılığı tarafından idari para cezasına tabi olacağı öngörülmüştür.
Buna göre, yasaya aykırı davranan tüzel kişilere, 1136 sayılı Avukatlık Kanunun 35. Maddesinin 3. Fıkrası gereği Cumhuriyet Savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için sanayi sektöründe çalışan on altı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan asgari ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idari para cezası verilir.
4. AVUKAT BULUNDURMANIN SAĞLADIĞI AVANTAJLAR
Şirketlerin profesyonel bir hukuki destek almasında hem ileride çıkabilecek hukuki uyuşmazlıkların önlenmesinde veyahut en aza indirgenmesinde hemde var olan bir hukuki uyuşmazlığı şirket menfaatleri doğrultusunda en az zarar veyahut en fazla kazanç ile sonuçlanması açısından çok ciddi önem taşımaktadır.
Bu sebeple şirketlerin, yapı kooperatiflerinin, derneklerin ve vakıfların düzenli olarak profesyonel bir hukuki destek almalarında çok yüksek yarar vardır.
5. ŞİRKETLERE HUKUKİ DANIŞMANLIK HİZMETİ
Şirketler hukuku, ticari faaliyetlerde bulunan ticaret ortaklıklarının kuruluşu, sermaye yapıları, türleri, ortakları, kuruluştan sonra idareleri ve işletilmeleri, temsil edilmeleri ve sona ermeleri gibi konuları incelemektedir. Şirketler hukuku, ülke ekonomisi ve şahısların iş alanındaki hak kayıplarının korunması adına düzenlemeler içeren en önemli hukuk dallarından biridir.
Fatih Durak & Partners Hukuk Bürosu olarak; Ticaret ve Şirketler Hukuku büromuzun ana faaliyet alanlarından biri olup Türkiye’de ya da yurt dışında yerleşik şirketlere ve Türkiye’de yerleşik ve hem de yabancı yatırım kuruluşlarına bu konuda hukuki hizmetler vermekteyiz.
FATİH DURAK & PARTNERS HUKUK BÜROSU MÜVEKKİLLERİNE GENİŞ VE KAPSAMLI HUKUKİ ÇÖZÜMLER SUNAN LİDER BİR HUKUK BÜROSU OLUP; UZMAN EKİBİMİZ, YÜKSEK KALİTEDE HUKUKİ HİZMETLER SAĞLAMAK İÇİN BİLGİ BİRİKİMİ, DENEYİM VE TUTKUYLA DONATILMIŞTIR.
ŞİRKETLERE HUKUKİ DANIŞMANLIK İLE İLGİLİ DAHA AYRINTILI BİLGİ ALMAK VE TEKLİF ALMAK İÇİN WEB SİTEMİZİN İLETİŞİM BÖLÜMÜNDEN İRTİBATA GEÇEBİLİRSİNİZ.