Son yıllarda kiracı ve ev sahipleri birçok anlaşmazlık sebebiyle karşı karşıya gelmektedir. Bu sebepl ev sahibi ve kiracı hukuku, üzerinde en çok araştırma yapılan konular arasında yerini almış bulunuyor. Bu durumda gerek ev sahipleri, gerekse kiracılar için hukuki hakların tam olarak bilinmesi, doğru adımlar atılması açısından büyük önem taşımaktadır. Her iki tarafın da haklarını bilmesi, haklarını doğru yöntemlerle araması ileride doğabilecek olumsuz sonuçların önüne geçerken, tarafların menfaati açısından da gereklilik oluşturmaktadır. Fatih Durak & Partners Hukuk Bürosu olarak kiracı ve ev sahiplerine hukuki açıdan sahip oldukları haklar doğrultusunda adım atmalarını tavsiye etmekteyiz. Ev sahibi ve kiracı hukuku ile ilgili detaylı bilgi ve danışmanlık hizmeti almak için web sitemizin iletişim bölümünden bize kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Kiracının Tahliye Edilebileceği Durumlar Nelerdir?
Kiracıların en çok sorduğu ve merak ettiği konuların başında ev sahiplerinin kendilerini tahliye etme haklarının olup olmadığı, eğer böyle bir hakları varsa ne şartlarda ve ne kadar sürede tahliye edebilecekleri gibi sorulardır. Kiracının pek çok durumda tahliye edilebilmesi hukuk bakımından onaylanmıştır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:
1) Kiracının tahliye edilebilmesi için kiralanan konutta 10+1 yıldır ikamet ediliyor ise ev sahibi kiracıya karşı tahliye davası açabilmektedir.
2) Ev sahibi kendi ya da bakmakla yükümlü olduğu diğer şahıs ve yakınlarının ihtiyaçları dolayısıyla kiracının evden çıkmasını talep edebilir.
3) Eğer kiralanan konutta bir tadilat söz konusu ise ev sahibi tahliye isteyebilir.
4) Sözleşme esnasında önceden alınmış bir tahliye taahhütnamesi söz konusu ise yasal olarak kiracının evden çıkması istenebilir.
5) Eğer kiracı oturduğu evin kirasını ödemez ve aynı sene içerisinde iki ihtar gönderilmiş ise evi boşaltması talep edilebilir.
6) Eğer konutta oturan kiracının yakınlarda başka bir evi var ise ve ev sahibi bunu sonradan öğrenmiş ise kiracının evi tahliye etmesini talep edebilir. Bu noktada tahliye davası açma hakkı da vardır.
7) Şayet kiracı sözleşmede belirtilen ve özen gösterilmesi gereken durumlara gerekli hassasiyeti göstermiyorsa tahliye istenmesi mümkündür.
8) Eğer kiracı iflas etmiş ise tahliye için belirli bir süre verilir. Ancak bu belirli süre içerisinde herhangi bir güvence gösterilmez ise ev sahibinin kiracıyı çıkarma hakkı bulunmaktadır.
Düzenli Ödeme Yapan Kiracı Evden Çıkarılabilir mi?
Bu soru, kiracılar tarafından oldukça sık sorulan sorular arasında yer almaktadır. Bu konuda kanun, kirasını düzenli olarak yatıran kiracıdan yanadır. Kiracının hakları kanunda belirtilmiştir. Mülk sahibinin, kirasını zamanında ve düzenli yatıran, taşınmazı düzgün kullanan kiracıyı tahliye hakkı bulunmamaktadır. Ev sahibi ve kiracı hukuku ile ilgili detaylar hakkında bilgi ya da avukatlık hizmeti almak için web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden hukuk büromuza kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Kira Sözleşmesi Biterse Ev Sahibi Kiracıyı Çıkarabilir mi?
Kira sözleşmesi bitmiş ise, ev sahibinin sadece bu duruma dayanarak kiracıyı evden çıkarmaya hakkı yoktur. Bununla beraber kanunda belirtilen koşullardan doğan haklı bir sebep söz konusu olmak durumundadır. Senesi bitmiş ve uzayan sözleşmenin kendi kendine yenilendiği de bilinmektedir.
Ev Sahibi, Kendi Oturacağı İçin Evinden Kiracıyı Çıkarabilir mi?
Eğer ev sahibi taşınmazında, kendisi ya da birinci dereceden yakınlarının oturacağını iddia ediyorsa ve doğruysa, kiracıyı evden çıkarma hakkına sahiptir. Fakat bu noktada ihtiyaç sebebi ile tahliye işlemi gerçekleştiği için ev tekrardan kiralanamaz. Kira hukuku ile ilgili tüm sorularınıza şeffaf bir şekilde cevap vermek için buradayız. İçinde bulunduğunuz hukuki durumu en ince ayrıntısına kadar inceleyerek en doğru adımları atabilmeniz için sizlere rehberlik edebiliriz. Uzman avukatlarımıza web sitemizin iletişim bölümünden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Kiracının Ev Sahibine Dava Açabileceği Durumlar Nelerdir?
Kiracının yükümlülüğü önceden belirlenmiş zaman diliminde kirasını yatırmaktır. Ev sahibi ve kiracı hukuku esasına göre; geç ödemelerden dolayı ev sahibi, kiracıdan ek ödeme ya da ceza ödemesi talep edemez. Yani faiz söz konusu olamaz. Böyle bir durumda ev sahibine dava açmak mümkün olabilir. Sadece kiranın ödenmemesi durumlarında ev sahibi tahliye talebinde bulunabilir. Kira hukuki dâhil, tüm hukuki süreçlerinizde hukuk büromuzdan destek almak için bize ulaşabilirsiniz.