Kira bedeli ve artış oranı, kiracı ile mülk sahibi arasındaki karşılıklı anlaşma ile belirlenebilir. Ancak ülkemizde son dönemde yaşanan ekonomik gelişmelerden dolayı kira artış oranının belirlenmesinde kiracı ile kiraya veren arasında anlaşmazlıklar yaşanmaktadır. Tarafların artış miktarı konusunda anlaşamaması ya daa kiranın emsal kiralardan düşük olması durumunda kira bedelinin mahkemede belirlenmesi mümkün olabilmektedir. Kira bedelinin tespiti için mahkemeye açılan davaya, kira bedeli belirleme yani kira bedelinin tespiti davası adı verilir. Kira bedelinin tespiti ile alakalı danışmanlık ve avukatlık hizmeti almak için web sitemizin iletişim bölümünden hukuk büromuza ulaşabilirsiniz.
Kira bedeli ve fiyat artışı, kiracı ile mal sahibi arasında yapılacak yazılı ya da sözlü kira sözleşmesi ile belirlenebilir. Ancak Türk Borçlar Kanunu, kiracıyı korumak amacıyla kira bedelini sınırlamıştır. Sonuç olarak taraflarca belirlenen kira artışı, tüketici fiyatları endeksinin TÜFE) on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını aşmamaktadır. Bu kanun ile getirilen düzenleme sadece konut kiralarına uygulanmakta olup kanunda öngörülen bu yüzde sınırı işyeri kiralarında geçerli değildir. Tarafların, yasal TÜFE'nin 12 aylık ortalamasını veya önceki kiranın bir yüzdesini aşan ek bir yüzdeye karar vermesi halinde, bu faiz oranı kanunların izin verdiği sınırın üzerinde uygulanacaktır. Örneğin; yeni dönemde kirasını artırmak isteyen ev sahibi, önceki kiranın %25’ inden daha fazla artış yaparsa bu artış en fazla %25 olarak hesaplanacaktır. Taraflar bu konuda anlaşmaya varamamışsa hâkim, kira sözleşmesinin ortalama on iki aylık süresinden sonra değişim oranını aşmıyorsa, kiralanan yerin durumuna göre kira bedelini belirler. Kira ile ilgili anlaşmazlıklarınız için hukuk büromuz bünyesindeki uzman avukatlarımızdan destek alabilirsiniz.
5 seneden uzun süreli yapılan kiralamalarda, sözleşmenin imzalanması sırasında belirlenen kira bedeli ve artış, enflasyon veya gayrimenkul ortamındaki değişiklikler nedeniyle düşük kalabilmektedir. Bu durumda taraflar mahkemeden kira bedelinin belirlenmesini isteyebilmektedir. Taraflar arasında kiranın artırılmasına ilişkin bir anlaşma olup olmadığına bakılmaksızın, 5 yıldan uzun ya da 5 yıldan sonra yenilenebilen kiralamalarda kiracı veya mal sahibi, kira bedelinin belirlenmesi için kira tespit talebinde bulunabilir. Kiralama fiyatı beş yılda bir yeni kiralama döneminde uygulanır. Ayrıca bu durumda taraflar TÜFE ve Değişiklik Kanununun belirlediği yüzdeye bağlı kalmaksızın artış talebinde bulunabilirler. Mahkeme, mülkün durumu, karşılaştırılabilir kiralar ve 12 aylık TÜFE ortalamasını dikkate alarak yeni döneme ait mevcut kirayı adil bir şekilde belirler.
Kira sözleşmesinin bir yıl süreyle imzalanması ve uzatılarak devam etmesi durumunda, 5 yıl sonra kira sözleşmesinin belirlenmesi için dava açılıp açılamayacağı sorusu ortaya çıkmaktadır. Örneğin; mal sahibi ile kiracı arasındaki bir yıllık kira sözleşmesi yıl sonunda ve her yılın sonunda 5 yıl süreyle yenilenir. Bu durumda Yargıtay'ın daha önceki kararlarında da belirtildiği üzere taraflar arasında kira sözleşmesinin üzerinden 5 yıldan fazla süre geçmişse, kural olarak yeni döneme ait kira bedeli, nefaset ve hak ilkesine dayandırılarak tespit edilebilir. Uzatma sözleşmesinin imzalanmasından bu yana 5 yıl geçmemiş olsa bile, ilk sözleşmenin başlangıcından bu yana geçen süre dikkate alınarak, mevcut şartlar varsa kanuna göre kira talep edilebilir. Kira tespiti hakkında daha detaylı bilgi için “Kira Tespit Davası” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Kira bedelinin tespiti hususundaki dava sürecinin bir avukat vasıtası ile takip edilmesi önem arz eder. Zira söz konusu dava sürecine ilişkin tüm yasal uygulamalar, belirli bir tecrübe ve donanımlılık sayesinde daha sağlıklı yürütülebilir. Bu noktada edindiği deneyimlerle kendini kanıtlamış olan hukuk büromuz, hızlı, ilgili ve bilgili danışmanlık avukatlık hizmeti anlayışını kendine misyon edinmiştir. Müvekkillerinin tüm yasal haklarını almaları hususunda en iyi avukatlık hizmetini sunmayı amaçlamaktadır. FD Partners Hukuk Bürosu olarak kira ile ilgili davalarda edinmiş olduğumuz engin deneyim ile sizlere destek sunmaktayız. Web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı hukuk büromuzla iletişime geçebilirsiniz.