Yeni malikin ihtiyaçları nedeniyle tahliye davası, söz konusu konutun ve kapsam dâhilindeki işyerinin yeni sahibine, kiracıyı kendisi ve yasada belirtilen diğer kişiler yüzünden kiralanan daireden tahliye etme hakkı veren bir dava türüdür.
Eski sahibinin geride bıraktığı kiracıdan farklı olarak yeni malikin kira sözleşmesini iptal etmesi daha zor şartlara sahiptir ve bu şartların yerine getirildiğinin mahkemede ispat edilmesi gerekmektedir. Bu koşullar, kiralanan alanın işyeri veya konut olarak kullanılmasına ve kimin ihtiyaçları için kullanıldığına göre değişiklik göstermekte olup her biri için ayrı ayrı belirlenen şartların yerine getirilmesi ve mahkemede ispat edilmesi lazımdır.
Kiracı Tahliyesi ile ilgili tüm konularda bilgi ve avukatlık hizmeti almak için web sitemizin iletişim bölümünden hukuk büromuzun uzman avukatları ile görüşebilirsiniz.
Bu başlık altındaki şartları şu şekilde ele alabiliriz:
- Mülkün yeni sahibinin kendisi, eşi, çocukları, ebeveynleri veya hukuken sorumlu olduğu kişiler için bir ev veya işyeri ihtiyacı olması,
- Yeni malikin daha önce taşınmazın bir kısmına sahip olmaması, (Çünkü bu durumda malikin yeni olduğu söylenemez)
- Mevcut ihtiyacın gerçek, samimi ve zorunlu olması,
- Zaman şartına uygunluğunun bulunması,
- Yeni sahibinin kendisi, eşi, çocukları, ebeveynleri veya hukuken sorumlu olduğu kişiler için bir ev veya işyeri ihtiyacı olması.
Kanun koyucu, ihtiyacı sadece yeni sahibinin ihtiyaçları ile sınırlamamıştır. Mülkün yeni sahibinin, altsoyu, eşi, üstsoyu, bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ve hatta kardeşlerinin ihtiyaçları için de böyle bir fırsat sağlamıştır. Bu ihtiyaç hem barınma ihtiyacı hem de çalışma ihtiyacı olabilmektedir. Ayrıca taşınmazın tapu kütüğüne konut veya iş yeri olarak kayıtlı olmasının bir önemi yoktur. Çünkü yeni malik, satın aldığı taşınmazı işyeri olarak kullanabilir ve ihtiyacı olduğu gerekçesiyle bu davayı açabilir. Ayrıca kiracının tahliyesi ile ilgili detaylı bilgi için “Kiracının Tahliye Edilmesi” başlıklı makalemizi de inceleyebilirsiniz.
Uygulamada yeni malik, mülkü teslim aldıktan sonra 1 ay içinde fesih ihbarnamesi verir. (yani ihtar çeker) Bu ihtar, 1 ay içinde kiracıya ulaşır. 6 ay sonra kiracıdan tahliye etmesini isteyerek süre sonunda dava açabilir. Ancak Türk Borçlar Kanununun 351(2) maddesinde görüldüğü gibi yeni malik, sözleşme süresinin bitiminden itibaren bir ay içinde de dava açabilir. Kira hukukunda tarafların haklarını bilerek, doğru adımlar atması hak mahrumiyetlerine sebep olmamak adına önemlidir. Bu sebeple alanında uzman hukuk bürolarından destek almak süreci sizin lehinize kolaylaştıracaktır. Web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden uzman avukatlarımıza kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Genellikle ev sahibi zorunlu tahliye prosedürünü başlatır. Kiraya konu olan mülk ortak mülkiyette ise tahliyenizin ilgili tarafların çoğunluğu tarafından yapılması gerekir. Yargıtay, tahliye davasının intifa hakkı sahibi veya kira sözleşmesine taraf olmayan malik tarafından da açılabileceğine karar vermiştir. Ayrıca ev sahibini daha sonra satın alan yeni malikin, gerekirse tahliye davası açma hakkı da bulunmaktadır. Dolayısıyla zorunluluktan dolayı bu dava; kiraya veren, kira sözleşmesine taraf olmayan malik, yeni malik ve kira sözleşmesine taraf olmayan kullanım hakkı sahibi tarafından açılabilmektedir. Ayrıca detaylı bilgi için "Kiracının Tahliye Sebepleri" başlıklı makalemizi de inceleyebilirsiniz.
Yeni malikin ihtiyacı ile kiracı tahliyesi hususunda değindiğimiz kurallar, sürecin genel kurallarıdır. Her özel durumdaki uygulama farklılık gösterebilir. Bu nedenle sağlıklı sonuçlar alabilmek için her duruma özel bir çare hazırlanması gerekir. Bundan dolayı deneyimli ve işinin ehli avukatlar ile çalışmak her zaman faydalıdır. Büromuz, hukuki yenilik ve değişiklikleri yakından takip ederek kıymetli müvekkillerinin ihtiyaçları doğrultusunda yüksek memnuniyet ve kalitede hizmet sunmaya çalışmaktadır. Hukuki ilişkinin güven ilişkisine dayalı olduğu ilkesi dikkate alındığında, tüm hukuki hizmetlerin dürüstlük ve güven esasına dayalı olarak sunulması misyonumuz adına önem arz etmektedir. Hukuki faaliyetlerimizi bilgi, azim, istikrar ve tecrübenin mesleki başarıyı getirdiğine inanarak yürüttüğümüzü ayrıca bildirmek isteriz. Hukuk büromuzun güven ve şeffaflık ilkeleri, müvekkillerimiz ile daima iletişim içerisinde olmak, kendi davalarının her aşaması ve olası sonuçları hakkında bilgi alabilmeleri üzerine çözüm odağına dayalı şekilde kurulmuştur. Kira hukuku ve tahliye davaları ile ilgili web sitemizin iletişim bölümünden şimdi bize ulaşabilirsiniz.