Depozito, bir konut veya üstü kapalı işyerlerinin kiralanması karşılığında mal sahibinin kiracıdan teminat olarak aldığı para miktarıdır. Depozito bedelinin iadesi ise, kiracının kiralık mülkten ayrılması sırasında depozito olarak başlangıçta ödenen tutarın kiracıya iade edilmesi anlamına gelir. Kira depozitosunun iadesine ilişkin yasal düzenleme Türk Borçlar Kanunu’nun 342. maddesinde ve onu takip eden Kiracı Teminatı bölümünde düzenlenmiştir. Ancak farklı yasal hükümler bu depozitoyu etkileyebilir. Bu durum tamamen bir vakanın özelliklerine göre belirlenir.

Kira sözleşmelerinde genellikle depozito tutarının elden tahsil edildiği belirtilmektedir. Dolayısıyla depozito verilip verilmediği konusunda herhangi bir ihtilaf söz konusu değildir. Genel olarak depozitonun iade edilip edilmeyeceği sıklıkla tartışılmaktadır. Burada uygulanması gereken şey, kira sözleşmesindeki iptalin hukuka uygun olduğunu gösterecek şekilde depozito iade sürecinin ele alınması gerektiğidir. Depozite bedelinin iadesiyle ilgili tüm sorularınız için web sitemizin iletişim bölümünden hukuk büromuza ulaşabilirsiniz.

Depozitonun İade Edilmediği Durumlarda Hangi Hukuki Yollara Başvurmak Gerekir?

İstisnai durumlara veya hasar olmamasına rağmen mal sahibi depozitoyu iade etmemişse, kiracının öncelikle usul şartlarına göre ihtarda bulunması gerekir. Bu uyarıda kiracılığın sona ermesinden sonraki yasal prosedür belirtilmeli, depozito iade yükümlülüğü açıklanmalı ve ödeme yapılmaması durumunda izlenecek yasal prosedür belirtilmelidir. Bu da işe yaramazsa kiracının mahkemeye gitmesi veya icra takibini yönlendirmesi gerekir. Mahkeme işlemlerinde mal sahibinin maddi hasarın varlığını kanıtlaması veya depozito iadesinin gerekli olmadığını ve kiracının hatalı olduğunu göstermesi gerekir. Bu bağlamda icra veya adli takibata başlanması, olayın özelliğine göre değerlendirilmektedir.

Depozito banka mevduatı ile ödenmişse, banka bu tutarı üç koşuldan birinin karşılanması durumunda iade edebilir. Bunlar; Her iki tarafın rızası,  icra takibinin veya nihai kararın tamamlanmış olması durumlarından oluşur. Bu durumda tahliye mevcutsa mal sahibinin tahliye sırasında yasal önlem almaması halinde depozito kural olarak yazılı beyanda bulunulduktan sonra üç ay içerisinde kiracıya iade edilmektedir. Depozitonun banka mevduatında tutulması sorun olmasa da uygulamada görüldüğü gibi paranın elden teslim edilmesi, kiracının tahliyesi sırasında sorun yaratabilmektedir. Kiralanan mülke zarar gelmediği halde depozito bedelini mal sahibi iade etmezse, kiracı haciz talebinde bulunabilir veya dava açabilir. Depozitonun iadesiyle ilgili danışmanlık ya da avukatlık hizmeti almak için web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.

Kira Sözleşmesinde Depozitonun İadesini Gerektiren Koşullar Nelerdir?

Kira depozitosunun iade edilmesinin ilk şartı, kira sözleşmesinin yasal olarak feshedilmesidir. Kira sözleşmesinin yasal olarak sona ermesinin ardından, mal sahibi ve kiracı, kiralık mülkte hasar olup olmadığını inceleyerek anahtarı mal sahibine teslim eder. Bu işlemle ilgili olarak bir devir tutanağı düzenlenir ve her iki tarafça imzalanır. İnceleme sonucunda kiralık mülkten kaynaklanan herhangi bir hasar, kayıp veya ödemenin rapora kaydedilmesi gerekir. Ancak kira sözleşmesinde herhangi bir sorun olmaması halinde, kira sözleşmesinin imzalanması sırasında verilen depozitonun kiracıya iade edilmesi gerekmektedir.

Kiracının depozito bedelini banka mevduatı ile ödemiş olması halinde, bankanın bu tutarı kendisine iade edebilmesi için her iki tarafın da rızası, haciz prosedürünün tamamlanması veya kesinleşmiş bir hüküm gerekmektedir. Kira sözleşmesinin bitiminden itibaren üç ay içerisinde kiracıya kira sözleşmesine ilişkin dava açılmış ya da icra veya iflas işlemleri başlatılmış; ancak bu durum bankaya bildirilmemişse banka depozitoyu iade edecektir.
Depozito Bedelinin İadesi Davası, dikkatle takip edilmesi gereken önemli detayları içermektedir. Bunları göz ardı ederek yapılan yanlış eylemler, beklenmedik sonuçlara yol açabilir. Kira sözleşmelerinde depozito tahsili konusunda önemli noktalar yer aldığından işlemin başından sonuna kadar hukuki yardım almak önemlidir. Bu sebeple tecrübeli ve başarılı avukatlarımızdan danışmanlık hizmeti edinebilir, hem yasal haklarınızı hem de tüm süreci garanti altına alabilirsiniz.

 

 

Kategori : Kira Hukuku

Güncel Makaleler

Kira Bedelinin Tespiti Davası

Kira bedeli ve artış oranı, kiracı ile mülk sahibi arasındaki karşılıklı anlaşma ile belirlenebilir. Ancak…
Bilgi Alın

Sorularınız
İçin Buradayız.

Fatih Durak & Partners Hukuk Bürosu’nun uzman kadrosuna sorularınızı
ve danışmak istediğiniz hususları iletebilir,
aynı zamanda online danışmanlık veya randevu talebi oluşturabilirsiniz.

Hızlı İletişim Formu

Fill out this field
Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
Fill out this field
You need to agree with the terms to proceed