İşçi ile işveren arasında iş ilişkisi bulunur. Bazı durumlarda bu ilişkinin sürdürülmesi mümkün olmaz. İşçinin beklenemeyeceği hallerde iş sözleşmesini sürdürmesi zora girer. Bu alanda işçi hangi hallerde sözleşmeyi haklı olarak feshedebilir sorusu akıllara gelebilir. İşçinin haklı nedenleri olduğunda iş sözleşmesini feshetmek hakkı vardır. Ancak sübjektif ve keyfi nedenlerden dolay sözleşme feshi olmaz. Fesih öncesinde işçi işverene bilgi vermelidir. Ancak haklı nedenle fesih söz konusu olduğunda işçinin işverene önceden haber vermesine gerek kalmaz. İşçi haklı nedenler olduğu durumda derhal ve bildirimsiz olarak iş ilişkisini sonlandırabilir. Detaylı bilgi için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden iş hukuku alanında uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.
İşçi Hangi Hallerde Haklı Fesih Yapabilir?
İşçi haklı bir nedenden kaynaklı olarak iş sözleşmesini feshetmiş ise kıdem tazminatı almaya hak kazanır. İş Kanunu 24. Maddesine göre işçi şu başlıklarda sözleşmesini haklı olarak feshedebilir:
• Sağlık sebepleri nedeni ile
• Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerde
• Zorlayıcı sebeplerin olması durumunda
Bu türden bir fesih işlemi sonuçları bakımından çok önemlidir. Haklı fesihte işçinin kıdem tazminatı hakkı kaybolmaz. Ancak işçinin haklı olmadığına karar verilirse işçi bu alacağına ulaşamaz. Ahlaki ve iyi niyet kurallarına uymayan haller arasında farklı başlıklar yer alabilir. Bunları da şu başlıklarda toplayabiliriz:
1. İşveren iş sözleşmesinin esaslı noktalarında yanlış bilgiler vermesi
2. İşveren hem işçiye hem de aile üyelerine karşı ahlaka aykırı sözler söylemesi
3. İşçiye karşı cinsel taciz söz konusu olması
4. İşyerinde işçiye mobing uygulanması
5. İşveren hem işçiye hem de ailesine karşı suç teşkil edecek davranışlarda olması
6. İşçinin ücretinin eksik olarak ödenmesi ya da hiç ödenmemesi
7. İşçinin fazla mesai ücretinin verilmemesi
Konu ile ilgili olarak “İş Sözleşmesinin Anlaşılarak Sona Erdirilmesi” başlıklı makalemizde ilginizi çekebilir.
Tek Taraflı İş Feshi Tazminat
Haklı işçi hangi hallerde sözleşmeyi haklı olarak feshedebilir? Konusunda pek çok sebep sayılabilir. İşçi bunları ispatladığında işçi iş sözleşmesini tek taraflı olarak sonlandırabildiği gibi kıdem tazminatına da hak kazanır. Normalde işçi kendi isteği ile istifa ettiğinde kıdem tazminatı alamaz. Ancak İşçi mobing uygulanması nedeni ile işten ayrılmış ise dava açtığında kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Normal şartlar altında taraflar iş sözleşmesini feshederken önceden birbirlerine haber vermelidir. Bu süreye ihbar süresi deniliyor. İşveren hiç haber vermeden iş sözleşmesini feshettiğinde bu tazminatı ödemek zorundadır. Ancak işçinin haklı nedenlerle olsa bile iş akdini feshetmesi durumunda ihbar tazminatı alınmaz.
İşçi ister haklı isterse de haksız nedenlerle olsun iş akdini feshettiğinde yıllık izin ücretleri ve fazla mesai tatil günü ücretlerini alabilir. Bunlar işçinin alacaklarıdır. İşçi işyerindeki anlaşmasına göre fazla çalışma yapmış ve bunun karşılığını alamamış ise bunun içinde dava açarak fazla mesai ücreti talep edebilir. Bunlar dışında genel tatil günler, hafta tatillerinde çalışmış olması durumunda, ulusal bayramlarda çalıştığında işçi bu ücretleri de talep edebilir. Yıllık izinleri hiç kullanmamış ya da bir kısmını kullanmış ise de tek taraflı haklı nedenlerden dolayı yapılan iş akdi fesih işlemlerinde de işçi bu alacaklarına karşılık dava açabilir.
İşçi ahlak ve iyi kurallarına uymayan haller ve benzerleri nedeni ile iş sözleşmesini feshetmek için herhangi bir süre beklemesine gerek yoktur. Bu ve benzeri durumlarda altı gün içinde feshin gerçekleşmesi gereklidir. Bu süre hak düşürücü niteliktedir. Bu süre geçtiğinde işçinin yapacağı fesih geçersiz olur.
Hak ve sorumluluklarınızı yaşadığınız tüm dava süreçlerine sonuna kadar yasalara uygun şekilde takip eden, iş hukuku alanında uzman ve deneyimli avukatlarımız hak kayıpları yaşamamanız hedefi ile hizmetler sunmaktadır. Web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden bize ulaşabilirsiniz.