6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununa göre İşverenin iş sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alma sorumluluğu hakkında detaylı açıklamalar bulunur. İşveren bu alanda her türlü önlemi almakla ve araç- gereçleri noksansız bir şekilde bulundurmakla sorumludur. Yetkili Bakanlığa bağlı İŞ Müfettişleri ilgili kanunun maddelerinin uygulamalarını izler ve teftiş eder. İşveren bu alandaki görev ve sorumluluklarını yerine getirmezse idari, hukuki, cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacaktır. Ayrıca İSGK’de yer alan göre ve sorumluluklara aykırı davranılması halinde ise şu şekilde yaptırımlarla karşılaşır:
• İş yerinin tam ya da geçici olarak kapanması
• İdari para cezası uygulanması
• Kamu ihalelerinden yasaklanması
Bu gibi yaptırımlarla karşılaşmamak adına firmamız işyeriniz İş sağlığı ve güvenliği alanında önlemlerin alınmasında gerekli hukuki destekleri vermektedir. Tüm süreci yasalara uygun bir şekilde takip ederek firmanızın bu şekilde müeyyidelerle karşılaşmaması adına hizmetler sunmaktayız. İş hukuku ile ilgili tüm konularda hukuk büromuz bünyesindeki uzman avukatlarımızdan destek alabilirsiniz.
İş sağlığı ve güvenliği olarak belirtilen standartlar şu şekilde özetlenebilir:
İşyerinde işin yürütülmesi sırasında çeşitli nedenlerden dolayı sağlığa zararlı olabilecek koşullardan korunmak için sistemli ve bilimsel olarak yapılan uygulamalardır.
Bu standartlar ile hedeflenen amaç işveren ve çalışanların hak, yükümlülükleri, sorumlulukları, yetki ve görevlerin belirlenmesidir. Gerekli uygulamalar yapılarak işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği sağlanır. Ya da mevcut olan sağlık ve güvenli şartları daha da iyileştirilir.
6337 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında işveren ve çalışanların belirli sorumlulukları bulunur. İşverene ait olan sorumlulukları şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Mesleki risklerin önlenmesi için bilgiler ve eğitimleri verilmesi gibi her türden tedbirin alınması gereklidir. Bu tedbirler içinde organizasyonun yapılması için gerekli araç ve gereçlerin sağlanmasından başlayarak sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesine kadar geniş bir çerçevede sorumluluklar yer alır.
2. İş yerinde alınan bu tedbirlere karşı uyulup uyulmamasının takibinin yapılması ve uyumsuzluk varsa giderilmesi
3. Risk değerlendirmelerinin yapılması
4. Çalışanlara görevler verilirken güvenlik ve sağlık açısından uygunluk tespiti
5. Yeterli talimat ve bilginin verilmesi dışında hayati tehlike olan alanlara girilmemesi için tedbirler alınması
Bu maddelere uygun bir şekilde işveren çalışma alanında takipler yapmalıdır. Firmamız iş sağlığı ve güvenliği hakkındaki tüm hukuki süreçlerde iş hukuku alanında uzman avukatları ile hizmetler sunmaktadır. Web sitemizde yer alan whatsapp hattı üzerinden dilediğiniz an hukuk büromuza ulaşabilirsiniz.