Ücreti Ödenmeyen İşçi Nereye Başvurmalı?

Bir işçinin en temel alacağı ücretidir. İşçiye ödenmesi gereken ücret bir ay içinde ödenmelidir. Ödeme kanalı banka olmalı ve Türk parası ile ödemeler yapılmalıdır. İş yerinde kişiden az sayıda çalışan olması durumunda ödemeler elde olabilir. Döviz üzerinden ödemeler yapılırken Borçlar kanunu devreye girer. Güncel kur bilgileri üzerinde TL’ye çevirerek ödemeler yapılmalıdır. Kural olarak 5 kişiden fazla çalışanı olan işyerleri ödemelerini mutlaka banka üzerinden yapmalıdır. İşveren ve işçi arasındaki ücret uyuşmazlıkları olabilir. İşçinin hak araması gereken yetkili makam iş mahkemeleridir. Davalar, işçinin ikamet ettiği adreste yer alan iş mahkemesinde açılır. Zaman aşımı 5 yıl olan bu davaların açılabilmesi için bazı şartların gerçekleşmesi gerekmektedir.

– Maaş ödeme günü esas olarak bu sürenin ardından 20 gün boyunca ödeme yapılmamış olması gereklidir. İşçi eğer ücreti ödenmediğinde bir hafta sonra işten çıkarsa işveren haklı fesih hakkını kullanabilir.
– İşveren ücret ödemesini yapmadığında mücbir sebepler olmamalıdır. İşveren mücbir sebeplerle ödemeyi geçirdiğinde işçi işi bırakır ise haksız duruma düşer.
– İş Kanunun 34. Maddesinde kendisine tanına hakları kanuna göre kullandığı zaman işveren açısından sözleşmenin haklı feshi gündeme gelebilir. İşçi bu şekilde çalışmama hakkını kullanırsa işveren yerine yeni elemen alabilir.

Ücreti ödenmeyen İşçinin çalışmama hakkını kullanması hukuki açıdan grev anlamına gelmediği gibi İş sözleşmesini feshettiği anlamına da gelmez. Sözleşme devam eder ve kıdem tazminatı hesaplaması yapılacağında bu durum dikkate bu şekilde alınır.

İşçi haklı nedenle iş akdini feshederken, sözleşmenin İş Kanunu’nun 24/II-e bendi gereğince ücretin ödenmemesi nedeniyle sona erdirildiği mutlaka belirtilmelidir. Fesih bildirimi, firmada ki yetkili departmana yapılacaksa, fesih bildiriminin yapıldığına dair imza alınmalıdır.  Ancak fesih bildirimi için en garanti yol iadeli taahhütlü posta ya da noter kanalını devreye sokmaktır.

Ücreti Ödenmeyen İşçinin Hakları

İşçi hakları, iş hukukuna tabidir.  Çalışma barışı için iş kanunları büyük önem taşır. 4857 sayılı İş Kanunu işçinin tarafında bulunurken, hak ve yükümlülüklerinin neler olduğunu da açıkça belirtmektedir. İşçinin maaşının eksik ya da düzensiz ödenmesi veya hiç ödenmemesi durumunda iş kanunu işçiye, iş sözleşmesini haklı fesih hakkı tanır. Bu durumda işçi alacaklarının hepsini talep edebilir. Ücreti ödenmeyen işçi şu haklara sahiptir:

• İstifa etmeden iş görme yükümlülüğünü bırakabilir
• İşverene karşı dava açabilir, bu süreçte işe devam edebilir
• İşçi sözleşmesini feshedebilir
• İşçi işverene kadar ücret ve tazminat alacaklarına ilişkin davalar açılabilir.

 

Kategori : İş Hukuku

Güncel Makaleler

İstanbul İş Davası Avukatı

İstanbul iş davası avukatı, iş hukukunda uzmanlaşmış bir hukuk profesyonelidir. Bu avukatlar, işverenler ve çalışanlar…

Kullanılmayan Yıllık İzinler

İş kanununda işçilerin yıllık izin hakları belirlenmiştir. Bazı durumlarda işverenler gereği gibi işçilerin izin haklarını…
Bilgi Alın

Sorularınız
İçin Buradayız.

Fatih Durak & Partners Hukuk Bürosu’nun uzman kadrosuna sorularınızı
ve danışmak istediğiniz hususları iletebilir,
aynı zamanda online danışmanlık veya randevu talebi oluşturabilirsiniz.

Hızlı İletişim Formu

Fill out this field
Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
Fill out this field
You need to agree with the terms to proceed