Çalışma hayatında üretim çeşitliliği günümüzde gittikçe artıyor. Kaliteli üretim çabası nedeni ile işverenlerin yatırım yaptığı iş alanları dışında kalan işlerde bu alanda uzmanlaşmış başka işverenlere yaptırılıyor. İşverenler arasında yapılan bu iş devri sonucunda asıl ve alt işveren kavramları hayatımıza girmiştir. Bu terimlerin iş hukuku açısından bir takım sonuçları olmaktadır. Bunlardan biri de taşeron işçinin asıl işverene başvuru hakkı olmaktadır. Detaylı bilgi için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden iş hukuku alanında uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.
Asıl işveren ve alt işveren ilişkisinde güçlü taraf asıl işverendir. İşçi alacaklarının ödenmesinin garanti altına alınması için alt işveren kadar asıl işveren de işçi alacaklarında sorumludur. Buradaki temel amaç zayıf durumda olan işçinin korunmasıdır. Bir iş ilişkisinde asıl işveren ve alt işveren olarak tanımlamalar olabilmesi için bazı şartlar gereklidir. Bu şartlar yerine getirilmediğinde asıl işveren ve alt işveren ilişkisinden bahsedilmez. İş ilişkisinde bu şekilde bir nitelik olması için şu şartlar sağlanmalıdır:
• İşyerinde kendi işçilerini çalıştıran bir asıl işveren olması
• İşin asıl işverene ait işyerinde yapılması
• Alt işveren çalıştığı iş yerinde devraldığı işlerde çalışan işçiler sebebi ile işveren sıfatına sahip olması
• Yapılan işin bir kısmı devredilecek ise işletme ve iş gereği teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektirmesi
• Anahtar teslimi bir iş yapılmaması
Taşeron İşçinin Asıl İşverenden Talep Edeceği İşçilik Alacakları
Alt işveren ve asıl işveren ilişkisi hukuken uygun olduğunda taşeron işçilerin işçilik alacakları hem asıl işveren hem de alt işverenden talep edilebilir. Bu kapsamda asıl işverenin alt verenin taşeron işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak iş sözleşmesinden alt işveren ile birlikte asıl işverende sorumludur. İşçi asıl işverenden şu şekilde alacakların tümünü talep edebilir:
• Ücret alacağı
• Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı
• Fazla mesai ücreti ve hafta tatili ücretleri
• Ulusal bayram ve genel tatil ücretleri
• Yıllık izin ücretleri ve kötü niyet tazminatı
• Ayrımcılık tazminatı ve boşta geçen süre ücret alacağı
• İşe başlatmama tazminatı
Asıl İşverenin Taşeron İşçini İçin Sorumluluğunun Türü
Alt işveren taşeron işçisi olarak görev yapan çalışanlar her türlü alacaklarında ve sorunlarında asıl işverene başvurarak hak talebinde bulunabilir. Asıl işveren işçinin alacakları konusunda herhangi bir kusuru bulunmasa da taşeron işçinin asıl işverene başvuru hakkı bulunur. Yani asıl işverende işçinin ödenmeyen alacağından sorumludur. Bu aşamadaki asıl işvereninin sorumluluğu müteselsil sorumluluk olmaktadır. Borcun tamamından asıl işveren ve alt işveren ayrı ayrı sorumlu olacaktır. Asıl işverenin bu alandaki sorumluluk türü mutlak kusursuz sorumluluktur.
Asıl işverenin sorumluluğunun bir sınırı vardır. Asıl işveren alt işverenin işçilerine karşı sorumluluğu asıl işverenin işinde çalıştıkları süre boyunca olur. İşçi asıl işveren ve alt işveren ilişkisi olmadığı bir dönemde alacağı var ise işçi bu aşamadaki borcunu sadece alt işverenden talep eder. Asıl işveren bu aşamadaki borçlardan sorumlu tutulmaz.
İş Kanunu ilgili maddesinde asıl işverenin sorumluluğu şu şekilde hüküm altındadır. Asıl işverene ait sorumlulukları şu şekilde sıralayabiliriz:
• Kusursuz sorumluluk olması
• Sorumluluğun sadece hukuki sorumluluktan ibaret olması
• Alt işverenin sorumluluğuna bağlı bir sorumluluk olması
• Sınırsız bir sorumluluk olmaması
Taşeron işçiler haklarını arama aşamasında hukuki destek almak için web sitemizde yer alan whatsapp hattı üzerinden iş hukuku avukatlarımızdan destek taleplerinde bulunabilirler. Firmamızda deneyimli ve profesyonel uzman avukatlarımız ile her türlü hukuki destek taleplerinize yanıtlar bulunmaktadır. Zamanaşımı sürelerinin doğru değerlendirilerek hak taleplerinin doğru zamanlarda yapılması gereklidir. İşçi ve işveren olarak haklarına ve yükümlülüklerine göre davalar açabilirsiniz. Yasalarda yer alan haklarınızı hukuki alanda alabilmeniz için dava süreçlerinde profesyonel destekler sunmaktayız.