Bir işçinin en temel alacağı ücretidir. İşçi işveren karşı görevlerini yerine getirmekle sorumlu iken işverende belirlenen zaman aralığında işçinin ücretini ödemekle yükümlüdür. Bu alanda ücreti ödenmeyen işçi ne yapabilir, sorusu akıllara gelebilir. İşçi ücreti ödenmediğinde 20 gün bekleyebilir. Sonrasında iş görmekten kaçınmayı tercih edebilir. Bu bir süreçtir. Bu süreç içinde işçi işten ayrılabilir. İstifa etmiş sayılmaz. Haklarını almak için iş mahkemesine başvurabilir. Ücretini alamayan işçi firmamızdan destek taleplerinde bulunabilir. Alanında uzman avukatlarımız ile hukuki süreçleri baştan sona yasal haklarınızın tamamını kazanmak adına takip etmekteyiz.
İşçiye ödenmesi gereken ücret bir ay içinde ödenmelidir. Ödeme kanalı banka olmalı ve Türk parası ile ödemeler yapılmalıdır. İş yerinde kişiden az sayıda çalışan olması durumunda ödemeler elde olabilir. Döviz üzerinden ödemeler yapılırken Borçlar kanunu devreye girer. Güncel kur bilgileri üzerinde TL’ye çevirerek ödemeler yapılmalıdır. Kural olarak 5 kişiden fazla çalışanı olan işyerleri ödemelerini mutlaka banka üzerinden yapmalıdır. İşveren ve işçi arasındaki ücret uyuşmazlıkları olabilir. İşveren işçinin ücretinin ödendiğini ispatla yükümlüdür. İşçinin ücreti ödenmiyor ise işçi çalışmaya devam etmek şartı ile işveren dava açabilir. Düzensiz ödemeler, eksik ödemeler ya da hiç ödenmeyen ücretler için işçi kanununda ön görülen haklı nedenle fesih maddesine dayanarak işçi iş sözleşmesini sonlandırabilir. Varsa ücret alacakları ve kıdem tazminatı gibi hakları kendisine derhal ödenmelidir. İş hukuku ile alakalı tüm konularda hukuki danışmanlık hizmeti almak için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.
İşçi hakları İş hukuku kapsamında düzenlenir. 4857 sayılı İş Kanunu işçinin yanında hak ve yükümlülüklerinin neler olduğunu da açıklayan maddeleri bulunur. Çalışma barışı için İş Kanunları çok önemlidir. Taraflar bu kanunlara göre hem haklarını koruyabilir hem de yükümlülüklerinin neler olduğunu öğrenir. İşçinin maaşının düzensiz ödenmesi, eksik ödenmesi ya da hiç ödenmemesi durumlarında işçi haklı fesih ile iş sözleşmesini sona erdirebilir ve ücret alacaklarının hepsini talep edebilir. İşçi maaşı ödenmediğinde şu haklara sahiptir:
• İstifa etmeden iş görme yükümlülüğünü bırakabilir
• İşverene karşı dava açabilir, bu süreçte işe devam edebilir
• İşçi sözleşmesini feshedebilir
• İşçi işverene kadar ücret ve tazminat alacaklarına ilişkin davalar açılabilir.
Bu davalarda uzman bir iş avukatından destek almak sürecin seyri adına çok faydalıdır. İş hukuku alanında uzman avukatlarımız ile hukuki haklarınızı ararken destekler sunmaktayız. Web sitemizde yer alan whatsapp hattı ve telefon numarası üzerinden hukuk büromuza ulaşabilirsiniz.
İş mahkemeleri ücreti ödenmeyen işçi ne yapabilir? Konusunda işçinin hak araması gereken yetkili makamdır. İş mahkemeleri ücret alacaklarına ilişkin davaların görüldüğü yerdir. Davalar işverenin yerleşim yerinin bulunduğu iş mahkemesinde açılır. Bu tür davalarda zaman aşımı 5 yıldır. İşçi ücretinin ödenmemesi nedeni ile dava açabilmek için şu şartların sağlanması gereklidir:
1. Maaş ödeme günü esas olarak bu sürenin ardından 20 gün boyunca ödeme yapılmamış olması gereklidir. İşçi eğer ücreti ödenmediğinde bir hafta sonra işten çıkarsa işveren haklı fesih hakkını kullanabilir.
2. İşveren ücret ödemesini yapmadığında mücbir sebepler olmamalıdır. İşveren mücbir sebeplerle ödemeyi geçirdiğinde işçi işi bırakır ise haksız duruma düşer.
3. İş Kanunun 34. Maddesinde kendisine tanına hakları kanuna göre kullandığı zaman işveren açısından sözleşmenin haklı feshi gündeme gelebilir. İşçi bu şekilde çalışmama hakkını kullanırsa işveren yerine yeni elemen alabilir.
İşçinin çalışmama hakkını kullanması hukuki açıdan grev anlamına gelmez. İş sözleşmesini feshetmişte sayılmaz. Sözleşme devam eder ve kıdem tazminatı hesaplaması yapılacağında bu durum dikkate bu şekilde alınır. Ayrıca konu ile ilgili olarak "Ücreti Ödenmeyen İşçinin Çalışmama Hakkı?" başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz. Hak arayışlarınızda bu şekilde özel koşullar ve durumlar olabilir, hak mahrumiyetleri yaşamamak adına hukuki destek almak için firmamızdan taleplerde bulunabilirsiniz.