İş sözleşmelerine ya da kanuna dayalı olarak işçi ve işveren alacakları ile işe iade talebi ile açılacak İş davalarında zorunlu arabuluculuk şartı bulunuyor. Bu şekilde arabuluculuk denenmeden açılan davalar usul şartı ile reddedilir. Süreç şu şekilde takip edilebilir:
• Başvurular karşı tarafın işi ya da yerleşim yerinin yapıldığı yerdeki arabuluculuk Bürosu’na olmalıdır.
• Başvuru sonrasında bürodan bir arabulucu görevlendirilir.
• Sonradan taraflar müzakere için davet edilir.
• Müzakere sonucunda arabulucu tarafından belgelenir.
• Bu aşamada anlaşılan hususlarda sonradan dava açılmaz
İş kazası ya da meslek hastalıklarından dolayı maddi ve manevi tazminat davaları açılabilir. Bunlarla ilgili rücu, itiraz, tespit davalarında ise İş Mahkemelerinde dava açmadan önce arabuluculuk şartı aranmaz. Sadece davacı taraflar kendi tasarruflarında arabulucuya başvurabilir. İş hukuku ile ilgili tüm konularda hukuki destek almak için hukuk büromuza ulaşabilirsiniz.
Davalarda zorunlu bir arabuluculuk durumu var ise arabuluculuk bürosuna başvurduğunuz andan itibaren son tutanak imzalanana kadar geçen sürede zaman aşımı süreleri durur. Hak düşürücü süreler işlemez. İhtiyari olarak arabuluculukta ise hak düşürücü sürelerin ve zaman aşımının etkisi olmaz.
7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu uyarınca toplu ya da bireysel iş sözleşmesine dayanan işveren ve işçi alacağı sebebi ile açılan davalarda arabulucuya başvuru şarttır. Bu kanunun ilgili maddesine göre zorunlu olarak arabuluculuk kapsamına giren davalar şu şekildedir:
• İşe iade davaları
• Boşta geçen süre tazminatından doğan davalar
• İşe başlatmama tazminatından dolayı ortaya çıkan davalar
• Kıdem tazminatı nedeni ile alışan davalar
• İhbar tazminatından doğan haklar için açılan davalar
• Bakiye süre, sendikal tazminatlar, ücret alacağından dolayı açılan davalar
• Fazla mesai ücreti talebi için açılan davalar
• Yıllık izin ücreti için açılan davalar
• Yemek ve yol ücretinden kaynaklı davalar
• Ulusal bayramlar, genel tatiller, prim ve ikramiye ücretlerinden kaynaklanan davalar
Bu gibi davalardan önce mutlaka arabulucuya başvurulması gereklidir. Firmamızdan arabuluculuk hizmetleri sunulmaktadır. İş davalarının genelinde karşılıklı anlaşmaya varıldığında hem bu alanda doğacak masraflardan hem de sürecin gereksiz uzamasından kurtulabilirsiniz. Alanında uzman ve profesyonel olarak hizmet veren arabulucularımız ile hak kaybı olmadan davanızın çözümünü sağlamaktayız. Bu tip davalarda arabulucu olmadan dava açıldığında dava şartı olmadığı gerekçesi ile 6100 sayılı Hukuk Mahkemeleri Kanunu’na göre dava usulden reddedilecektir. Bu nedenle açılacak davalar ile ilgili detaylı bilgiler almak ve sürecin yasalara uygun bir şekilde takip edilebilmesi için firmamızdan destek taleplerinde bulunabilirsiniz. Web sitemizde yer alan whatsapp hattı üzerinden hukuk büromuza ulaşabilirsiniz.
7036 sayılı kanun maddesine göre İş davalarında zorunlu arabuluculuk süreci işletilmelidir. Arabulucuya başvurmadan açılan davalar usul olarak reddedilir. Sadece meslek hastalıkları ve iş kazalarında açılan maddi ve manevi tazminat davaları bu kapsam dışında yer alır. Arabuluculuk sürecinde açılan davaların başvuru dilekçesine arabulucu tarafından düzenlenen tutanak eklenir. Bu belge dosyada bulunmuyor ise davalılara bir hafta süre verilir. Bu süre sonunda eksik belge tamamlanır ise dava açılabilir.
Kötü niyet tazminatları, kıdem, ihbar, yıllık izin ücreti, ücret gibi uyuşmazlıklarda arabulucuya 5 yıl içinde başvurmak gereklidir. İş sözleşmelerinin feshinden kaynaklanan tazminat davaları içinde aynı süre geçerlidir. İşe iade davalarında ise arabulucuya başvurma süresi bir ay olacaktır. Bu davalarda uyuşmazlık devam ederse işçi iki hafta içinde dava açabilir.
Hak ve sorumluluklarınızı tüm bu süreçlerde takip ederek doğru bir şekilde yönlendirmeler yapmaktayız. Bu şekilde hukuki alanda hak kayıpları yaşamadan davalarınız sonuçlanır. Gerek davalarda temsil şeklinde gerek herhangi bir dava içi bilgi almak şeklinde gerekse de arabuluculuk gibi faaliyetlere başvurarak sorunun çözüşmesi için alanında uzman avukat kadromuzdan hizmet taleplerinde bulunabilirsiniz