İçinde bulunulan dönemde enflasyonun sürekli artmasından kira kontratlarında yapılan antlaşmaya göre artması gereken kira bedelini konut sahipleri farklı sebeplerden ötürü uygulamamaktadır. Yani başka bir deyişle kiracı sözleşmeye göre ödemesi gereken kira bedelini kira sahibinin isteği ile daha az ödemektedir. Davanın konusunu oluşturan mesele ise üzerinden aylar ya da yıllar geçmesi halinde bile taraflar arasında çıkan anlaşmazlık veya farklı bir nedenden dolayı kira sahibi geri dönük olarak sözleşmeye göre yapılması gereken zam üzerinden hesaplama yaparak aradaki farkı kiracıdan icra yoluyla almak istemesidir. Yıllar sonra kiracı ile kiraya veren arasında gerçekleşmesi mümkün olan bu dava çeşidi kira fark alacağı davası olarak hukuk sistemimizde yerini almıştır. Fatih Durak & Partners Hukuk Bürosu söz konusu dava süreçlerini yakından takip etmektedir. Uzman avukatlarımızla görüşme sağlamak için web sitemizin iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Sözleşmedeki Artış Miktarı Belirli Değilse Kira Fark Bedeli Talep Edilebilir mi?
Yargıtayın vermiş olduğu güncel kararlara göre artış miktarı belirli ve muayyen olmadığı durumlarda geçersiz artış miktarı zamlı olarak talep edilemez. Aynı şekilde sözleşmede yer alan artış yolu muayyen olmadığı durumlarda yani artışın tefe tüfe oranında mı yapılacağı, bu oranların ay veya yıl olarak neye karşılık geleceği belli olmadığı hallerde fark talep edilmesi mümkün değildir. Kira fark bedeli ve benzeri konularda yaşadığınız anlaşmazlıklarla ilgili danışmanlık ve avukatlık hizmeti almak için web sitemizde yer alan iletişim numaralarından FD Partners Hukuk Bürosuna ulaşabilirsiniz.
Kiraya Verenin Geriye Dönük Kira talebinde Bulunması Hakkında Yargıtay Kararları
Konut kiralarında kira artışının üst sınırı kanunda son 12 aylık tüfe oranı olarak belirtilmiştir. Ayrıca buna ek olarak 2022 ve 2023 yılı temmuz ayları arasında kira artış oranına devlet tarafından %25 sınırı getirilmiştir.
Son iki, üç yılda enflasyonun yüksek olması, aşırı pahalılık, arz talep arasında oluşan dengesizlik ev sahipleri ve kiracılar arasında ciddi anlamda bir uyuşmazlık yaşanmasına sebep olmaya başlamıştır. Bu anlaşmazlıklar neticesinde önceden kira sözleşmesinde bulunan tüfe oranında artış miktarını uygulamayan konut sahipleri yıllar sonra bu farkı talep etmeye başladılar.
Bu konu yargıya defalarca intikal etmiş ve bu anlamda yargıtay kararlarının açıklaması şu şekildedir: Taşınmazı kiraya veren kişinin kira farkını talep ettiği ancak sözleşmede net bir artış oranı kararlaştırılmadığından davanın reddine karar verilmesi gerekirken davacının talep ettiği kira artışı kabul edilmek suretiyle yazılı olarak davanın kabulüne karar verilmesi doğru değildir. (Yargıtay 8.Hukuk dairesi 2018/ 8653E ve 2018/13759K)
Konut Sahibi ve Kiracı Arasındaki Sözlü Anlaşmaya Göre Kira Artış Bedeli Talep Edilebilir mi?
Kiracı ve kiraya veren arasındaki çoğu zaman karışık bir duruma sebep olan eksik anlaşma veya sözleşme, en küçük anlaşmazlık durumunda olayın mahkemelere kadar taşınmasına neden olmaktadır. Taraflar arasında her ne kadar bir yazılı sözleşme olsa da kira bedeli ve kira artış bedeli genellikle sözlü olarak yapılmaktadır. Olağan giden bir durumda bu sözlü anlaşma bir problem doğurmazken uyuşmazlıklarda büyük sorunlara sebep olmaktadır. Çünkü taraflar her ne kadar sözlü anlaşsalar da geçerli olan kontrattaki artış bedelidir.
Kira sahibi yıllar sonra kiracıdan kira farkı talep ederse sözleşmedi artış oranı dikkate alınacaktır. Bu sebeple taşınmaz bir konut kiralamadan önce sözleşmenizi doldururken mutlaka hukuki destek almanızı öneririz. Aynı zamanda davacı veya davalık olduğunuz durumlarda firmamızdan alacağınız avukatlık hizmeti ile haklarınız ile ilgili sizi, eksiksiz bilgilendirerek sürecinizi takip etmekteyiz. Hukuk büromuza web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Kira Farkı Alacağı Davası Süreci
-Ev sahibi kira artış sözleşmesine uyulmadığı gerekçesiyle yetkili İcra Müdürlüğünden tahliye talepli ilamsız takip başlatacaktır.
-İcra takibi çerçevesinde kiracıya kira farkı artış miktarının ödenmesi için 30 günlük süre aksi halde tahliye edileceği ihtarı yapılmaktadır.
-İhtardan sonra itiraz etmek için kiracıya 7 gün itiraz süresi verilmektedir. Bu sürede itiraz ederse takip durdurulacaktır.
-İtirazın kaldırılması için ev sahibi yetkili Hukuk mahkemesine başvuracaktır. Dava sonucu kiranın eksik ödendiğinin tespitinin arkasından 30 günlük sürede ödenip ödenmediğine bakılacaktır.
Son olarak kira ödenmediyse kira farkı alacağı davası kiracının tahliyesiyle sonuçlanacaktır. Kiracının tahliyesi ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için “Kiracı Tahliye Davası Açma” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Kira hukuku ile ilgili yaşadığınız tüm anlaşmazlıklar için FD Partners Hukuk Bürosuna ulaşabilirsiniz.