Kiracı, bakım, satış ya da sonraki kiralama için zorunlu olduğu ölçüde, kiraya verenin ve onun belirlediği üçüncü kişinin kiralananı gezip görmesine izin vermekle yükümlüdür.
Kira sözleşmeleri; Mal sahibinin, kiracıyı sözleşme süresi boyunca kiralık mülkü kullanması için hazırladığı, kiracının da karşılığında kira ödemek zorunda olduğu, bu da her iki taraf için de borç oluşturan sözleşmelerdir.
Kira hukuku ülkemizde en tartışmalı hukuk alanlarından biridir. Zira ülkemizde kiralık daire sayısı oldukça fazladır. Kira hukuku gibi geniş bilgi gerektiren bir alanda geç karar veya yanlış eylem büyük zararlara neden olabilir.
Yeni malikin ihtiyaçları nedeniyle tahliye davası, söz konusu konutun ve kapsam dâhilindeki işyerinin yeni sahibine, kiracıyı kendisi ve yasada belirtilen diğer kişiler yüzünden kiralanan daireden tahliye etme hakkı veren bir dava türüdür.
Kiracılık, günümüzde hem barınma hem de işyeri ihtiyaçları açısından insan yaşamının temel ihtiyaçlarından biri olup toplumun büyük bir bölümünü etkileyen yaygın bir hukuki ilişkidir.
Kiracı ile kiraya veren arasındaki ilişki, sözleşme yenilemeleri nedeniyle genellikle çok yıl sürebilir. Bu nedenle, kiracısını tahliye etmek isteyen bir mülk sahibi, kanunların genellikle kiracının yanında olmasından dolayı kiracının
Ülkemizde son dönemde yaşanan ekonomik gelişmelerden dolayı kira artış oranının belirlenmesinde kiracı ile kiraya veren arasında anlaşmazlıklar yaşanmaktadır.
Kiralama işlemine girdikten sonra tarafların kiralama başlangıcındaki durumları, kira süresi boyunca karşı taraf için öngörülemeyen olağanüstü sebeplerden dolayı değişiklik gösterebilir.
Türk Borçlar Kanunu'nun 13. maddesi; kiracının, kira bedelini ödeme yükümlülüğünün bulunduğunu ifade etmektedir. Buna göre kiracı, kira sözleşmesinde belirtilen tarihlerde kira bedelini tam olarak ödemekle sorumludur.
Kira sözleşmesi, mülk sahibi ile mülkü belirli bir süre için kiralamak isteyen kiracı arasında imzalanan ve taraflar arasında yazılı bir kira sözleşmesi akdedilen resmi bir belge anlamına gelir.
Kira sözleşmesi, Türk Borçlar Kanunu'nun 299. maddesinde yer alan hükme göre; "Mal sahibinin kiracıya bir şeyi kullanmak üzere yararlanmayı, kiracının da karşılığında kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi kabul ettiği bir sözle?
Kira sözleşmelerine ilişkin yasal düzenlemeler, TBK' nın ilgili maddelerinde belirtilmiştir. Bu düzenlemeler, konut ve iş yeri kiralamaya ilişkin özel kuralların kapsamını genişletmiştir.
Kiracının herhangi bir nedenle kiralık mülkten yasal olarak çıkarılmasına tahliye denir. Kira sözleşmesinin feshi birçok farklı nedene dayanabilir. Bu nedenler aşağıda ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.
Yapılan kira sözleşmeleri, her iki taraf için de borç yaratan sözleşmelerden biri olarak kabul görmektedir. Bu bağlamda kiraya verenin, kiralananı kararlaştırılan zamanda kullanıma uygun bir durumda teslim etme yükümlülüğü bulunmaktad?
İster iş yeri ister konut davaları olsun, yasaların kişilere tanımış olduğu haklar çerçevesinde hareket edilmesi, davaların seyri açısından büyük önem taşımaktadır. Böylelikle hem zaman kaybı hem de maddi kayıpların önüne geçil
Bu makalemizde sizlere, kiracının tahliye sebeplerini net bir şekilde anlatarak içinde bulunduğunuz süreci kolay bir şekilde yönlendirmenize yardımcı olmaya çalışacağız. Kiracılı ev tahliye etmek istiyorsanız, bu süreçte belli bir sebe
Ekonomik şartların değişmesi ile kira tespit davaları büyük önem taşımaya başlamıştır. Kira tespit davası açmadan önce hukuki sürece hakim olmak, doğru adımlar atmak maddi kayıp yaşamamak adına dikkat edilmesi gereken bir nokta olar
İçinde bulunulan dönemde enflasyonun sürekli artmasından kira kontratlarında yapılan antlaşmaya göre artması gereken kira bedelini konut sahipleri farklı sebeplerden ötürü uygulamamaktadır.
Günümüz şartlarında ev kiralamak, hem kiracı hem de ev sahipleri için her detayın dikkatle ele alındığı bir kira sözleşmesi yapmayı gerektirir. Çünkü kanunda belirtilmesine rağmen pek çok önemli husus, yeterli bilgiye sahip olunmadı?
Ülkemizin son yıllarda en büyük problemlerinin başında kiracı ve ev sahibi sorunları gelmektedir. Şuan mahkemelerde en çok davası görülen konuların başında kiracı ve ev sahibi anlaşmazlıkları gelmektedir.
Kiracının tahliyesi yasal açıdan geçerli sebeplere dayanmalıdır. Tahliye için haklı bir sebebin var olması, dava sürecinin sorunsuz bir şekilde ilerleyerek lehinize sonuçlanmasını sağlayacak en önemli faktördür.
Kira sözleşmesi, sözlü ya da yazılı olarak yapılabilmektedir. Fakat oluşabilecek hukuki uyuşmazlıklarda sözleşmenin varlığının ve koşullarının ispatı bakımından yazılı olarak yapılması daha iyi olacaktır. Bununla beraber kira s?
Son yıllarda kiracı ve ev sahipleri birçok anlaşmazlık sebebiyle karşı karşıya gelmektedir. Bu sebepledir ki ev sahibi ve kiracı hukuku, üzerinde en çok araştırma yapılan konularda arasında yerini almış bulunuyor. Bu durumda gerek ev sah
Kira sözleşmesi belirli süreli olması halinde sözleşme sona ermeden en az 15 gün önce bildirimde bulunularak kiracı tarafından feshedilebilir. Kiraya veren ise, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdirme hakkına sahip de