Anlaşılarak imzalanan iş akdinde işçi anlaşmaya bağlı olarak görev tanımlamasında yer alan işi yapmakla sorumlu iken işverende işçinin ücretini zamanında ödemekle sorumludur. İşçi hak ettiği ücreti işveren tarafından süresinde ödenmemesi durumunda ücreti ödenmeyen işçinin çalışmama hakkı devreye girer. İşçi eğer ücreti ödenmiyor ise ilk olarak çalışmaktan kaçınma hakkını kullanabilir. İş Kanunu 34. Maddeye göre ücreti ödenmeyen işçinin iş görmeme hakkı vardır. İşveren bu durumdan dolayı haklı olarak iş akdini feshedemez. Ücret ödemelerin yapılmaması nedeni işe işçiler toplu olarak çalışmasa bile bu durum grev olarak sayılmaz. Ödenmeyen ücretler için en yüksek faiz oranı uygulanır. Ücreti ödenme işçi sırası ile şu şekilde hakkını arayabilir:
• Dava açma yolunu kullanabilir
• Haklı olarak iş sözleşmesini feshedebilir
• İş görmekten kaçınabilir
Ücretin ödenme gününden başlayarak yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ücret ödenmediğinde işçi iş yapmamayı seçebilir. Web sitemizde yer alan iletişim bölümü üzerinden iş hukuku alanında uzman avukatlarımıza ulaşarak detaylı bilgi ve hukuki danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
Maaşını Alamayan İşçi Nereye Başvurmalı?
İşçi maaşı ödenmediğinde işverene karşı dava açabilir. İş mahkemelerine ücret alacaklarına karşı davalar açılabilir. Dava işverenin yerleşim yeri mahkemesi ya da işin görüldüğü yer mahkemesi olacaktır. Bu şekilde açılabilecek davalarda zaman aşımı 5 yıldır. İhbar ve kıdem tazminatları içinde aynı süre geçerlidir. Genelde ücret alacakları için açılan davalarda bu süre baz alınıyor. İşçi dava açmadan önce arabulucuya gitmelidir.
İşçi ücretinin ödeme gününden itibaren 20 gün sonra ücreti hala ödenmemiş ise işçi istifa etmeden işi bırakabilir. Alacakları için iş mahkemesine başvurabilir. Bu tür dava süreçlerinde haklarınızı sonuna kadar arayabilmeniz için her türlü hukuki desteği sunmaktayız. Web sitemizde yer alan telefon numaraları ve whatsapp hattı üzerinden hukuk büromuza ulaşarak iş hukuku ile ilgili tüm konularda destek alabilirsiniz.
Ücreti Ödenmeyen İşçinin İŞ Görmekten Kaçınabilmesi İçin Koşullar
İşçi iş görmeme hakkını kullanabilmesi için belirli koşulların sağlanması önemlidir. Bunlar üç başlıkta toplanabilir:
• Muaccel hale gelen ve hak edilen ücret alacağının büyük kısmının ya da tamamının ödenmemiş olması
• Mücbir sebeplerden kaynakları olarak ücretlerin ödenmemiş olmaması
• Ücret ödeme gününden itibaren 20 gün geçmesi
Bu hususlar sağlanmadan işçi iş görmekten kaçınma hakkını kullanması hukuki açıdan aleyhine sonuçlar ortaya çıkarabilir. Tüm şartlar sağlandıktan sonra söz konusu hak ortaya çıkar. Bu süre sonunda çalışılmaması çeşitli uyumsuzlukların önüne geçilmesi açısından tavsiye edilir.
İşçi işverene bildirerek işyerine gelmez. Gelse bile işe başlamamak gibi davranış ortaya koyar. Bu şekilde iş görmekten kaçınma hakkını ortaya koyabilir. Bu şekilde bir durumla karşılaşıldığında ise genel olarak ücreti ödenmeyen işçinin çalışmama hakkı kullanmak işçi işverene vekili ile haberdar eder. Belirli bir tarihten itibaren kanuni hakkını kullanılır.
İşveren işçinin ücretini zamanında yatırmalıdır. Bu işverenin kanuni yükümlülüğüdür. Kanuni yükümlülüğünü yerine getirmeye işveren işçiden yükümlülüklerini yerine getirmesini beklemesi anlamsızdır. Ücreti ödenmeyen işçinin iş görmekten kaçınma durumu işverenin inisiyatifine bırakılmaz. Ücretini alamayan işçinin farklı işlerde çalışması engellenemez. Haklı neden fesih sebebi de olmaz. İşçi çalıştığı dönemdeki ücretini talep edebilir. Ancak çalışmadığı dönemdeki ücreti talep edemez. İşçinin çalışmaması kendi iradesi ile ortaya konulmuştur. Bu nedenle çalışmadan geçen süre için işçinin ücret talep edemeyeceği yasalarla sabitlenmiştir.
Ücreti ödenmeyen işçinin hakkını aramak için arabulucuya başvurmasından itibaren tüm hukuki süreçlerinin takibini sağlamaktayız. Alanında uzman avukatlarımız ile yaşadığınız hak kayıplarını yasalara uygun şekilde takip ederek, mağduriyetlerinizin uzamasının önüne geçiyoruz. Tüm süreci uzman avukatlarımız ile yürüterek hangi aşamada hangi adımın atılacağı konusunda doğru yönlendirmeler yapıyoruz. Kanuni alandaki haklarınızın doğru bir şekilde uygulanmasının sağlanması ile işçi ve işveren olarak farklı alanlarda hak kayıplarının önüne geçmeyi hedefliyoruz.