Ceza Hukukunda Koruma Tedbirleri hakkında gerekli bilgi ve içeriklerin bir kısmını sitemizde sizlerle paylaştık. Detaylı bir şekilde inceleyebilir ve ardından detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan soru sor bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.
Koruma tedbirleri bir cezalandırma araçları değildir. Bu tedbirlerin uygulanabilmesi için zararın ağırlığı ile orantılı olması ve bir hakkın tehlikede bulunması gerekir. Genellikle fail hakkında uygulanır, ancak mağdur veya diğer kişiler hakkında uygulanabilir. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 4.kısmında düzenlenen koruma tedbirleri şunlardır:
* Yakalama ve gözaltı
* Tutuklama
* Adli kontrol
* Arama ve elkoyma
* Telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesi
* Gizli soruşturmacı
* Teknik araçlarla izleme
Ceza hukuku alanında avukatlar şüpheliyi, sanığı, mağduru, suçtan zarar göreni, katılanı, suçtan sorumlu olan diğer kişileri temsil ederler. Bu bağlamda adliyede, kolluk makamlarında veya suç için önemli diğer mahallerde bulunurlar, ifade ve sorguya katılırlar, isnatla ilgili bilgilendirmeyi sağlarlar, dilekçeler vasıtası ile ya da sözlü olarak hakları koruma altında tutarlar. Dolayısıyla insanın en temel haklarından olan özgürlük hakkının kaybedilmemesi açısından etkili ve güçlü temsil edilme hayati öneme sahiptir. Mağdur bakımından kaybın telafisi ve mağdurun vicdanen tatminini sağlamak esas gaye iken, şüpheli ya da sanık bakımından özgürlüğün korunması, haksızlığa uğranmaması ve orantısız yaptırımlara maruz kalınmaması temel amaçtır.