Kira Ödemeyen Kiracının Tahliyesi Nasıl Yapılır?
Türk Borçlar Kanunu’nun 13. maddesi; kiracının, kira bedelini ödeme yükümlülüğünün bulunduğunu ifade etmektedir. Buna göre kiracı, kira sözleşmesinde belirtilen tarihlerde kira bedelini tam olarak ödemekle sorumludur. Aksi takdirde kiracı, ödeme konusunda ihmalkâr davrandığından temerrüde düşmüş olur ve bu durumda kiracının tahliye edilmesi gündeme gelmektedir. Kira hukukunda doğru adımlar atmak için yasal hakların tam olarak bilinmesi önemlidir. Bu nedenle alanında uzman avukatlık bürolarından danışmanlık hizmeti almak sürecin hızlı ve doğru bir şekilde ilerlemesine doğrudan etki eder. Web sitemizin iletişim bölümünden hukuk büromuza kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Kira Bedeli Ödenmeyen Durumda Kiracının Tahliyesi Nasıl Sağlanır?
Bu durumda izlenmesi gereken 3 seçenek mevcuttur.
1. İki Haklı İhtar Gönderilerek Tahliye Davası Açılması Yolu
Kira bedelini ödemeyen kiracının tahliyesi için başvurulan bu ilk seçenek, bir kira dönemi içinde kiracıya iki geçerli ihtar muhafazası gönderilmesini esas kılmaktadır. Ardından taşınmazın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açılarak tahliye edilme yoluna gidilmektedir.
Tahliye davasının iki geçerli ihtarın gönderildiği kira dönemi sonundan itibaren bir ay içinde açılması gerekmektedir. Söz konusu ihtarların, ispat gerekliliği göz önünde bulundurulduğunda noter yoluyla korunması sağlıklı bir tercih olacaktır. Diğer yandan, ödenmeyen kira bedelleri için icra takibini başlatılmış olması da bir tür ihtar niteliği taşımaktadır. Detaylı bilgi ve danışmanlık hizmeti almak için web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattından hukuk büromuza ulaşabilirsiniz.
2. Tahliye Talepli İcra Takibi Başlatılması Yolu
Kira ödemelerini aksatan kiracıları tahliye etmek için başka bir seçenek de dava açmadan direkt tahliye talepli icra takibi başlatmak olacaktır. Bu yöntem, daha hızlı ve pratik bir çözüm sunmaktadır. Tahliye talepli icra takibi, tahliye davasına göre daha süratli bir süreci beraberinde getirir. İşleyişi ise şu şekildedir: Borçlu kiracıya ödeme emri verildikten sonra kiracının 7 gün içinde borca itiraz hakkı bulunmaktadır. Eğer kiracı bu süre içinde itirazda bulunmazsa 30 gün içinde kira bedelini ödeme yükümlülüğü vardır; aksi halde tahliye edilme riskiyle karşı karşıya kalır. Borçlu, bu 30 günlük sürede tüm takip masraflarını da karşılayacak şekilde ödeme yaparsa tahliye edilmeme riskini bertaraf edebilmektedir. 7 günlük itiraz süresi içinde herhangi bir itirazda bulunursa da icra takibi durdurulmaktadır.
3. Tahliye Davası Açılması Yolu
Kiracı, kiralık mülkün devrinden sonra kira borcunu veya ilgili masrafları ödemezse ev sahibi, kiracıya yazılı olarak bir süre verebilir ve bu süre içinde borcunu ödememesi halinde sözleşmeyi feshedebilir. Kiracı en az on gün, barınma ve teminat kiralamaları için ise en az otuz gün süre alma hakkına sahip olmaktadır. Kira borcunun veya ilgili giderlerin süresinden önce ödenmemesi durumunda, kiracıya taşınması için 30 gün süre verilecek ve bu süre zarfında borçlar ödenmemiş ise sözleşmenin bitirileceği kiracıya bildirilecektir. Tahliye davası açmak için bir uyarı göndermek yeterlidir. İhtarı yaptıktan sonra 30 gün içinde kira bedeli ödenmemiş ise bu durumda kira süresinin bitmesini beklemeden konutun bulunduğu bölge mahkemesine başvurarak tahliye talebinizi iletebilirsiniz. Tahliye davaları ile ilgili detaylı bilgi için “Kiracı Tahliye Davası Açma” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Tahliye Sonrası Kiracının Evden Çıkmaması Durumunda Neler Yapılabilir?
Tahliye kararı verildikten sonra kiracının evi boşaltmaması halinde izlenecek yol şöyledir; Mahkeme, davaya göre itirazın kaldırılmasına veya iptaline karar verirse borçlu bu karara istinaf yoluyla dava açabilmektedir. Ancak istinaf talebi reddedilirse tahliye kararı kesinleşmektedir. Kesinleşen mahkeme hükmü ile alacaklı, kiracıyı icra memuru ve kolluk kuvvetlerinin yardımıyla tahliyeye zorlayabilir. Kiracının, bir mülkten çıkarılması ile ilgili daha detaylı bilgi için “Kiracının Çıkarılması Ne Kadar Sürer” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Tahliye İçin Kiracıya Ne Kadar Süre Tanınır?
Yukarıda da değindiğimiz üzere hukuken, tahliye davası sonucunda mahkeme tarafından verilen kararın kesinleşmesi üzerine zor kullanılıp kiracının tahliye edilebilmesi mümkündür. Ancak bundan evvel, tahliye kararı alındığının kiracıya bildirilmesi, 15 gün içerisinde evi tahliye etmesinin istenmesi, aksi durumda evin zor kullanılarak tahliye edileceğinin bildirilmesi gerekmektedir. Kiracı tahliyesiyle alakalı detaylı bilgi için “Kiracının Tahliye Sebepleri” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz. Herhangi bir hak kaybı yaşamamak adına hukuki destek almanız, bu sürecin daha sağlıklı bir şekilde işlemesi yönünden önem arz etmektedir. Bu kapsamda, hukuki haklarınızı koruyabilmek üzere uzman ve kapsamlı avukat kadrosuyla adil bir çözüm elde etmenize yardımcı olacak hukuk büromuza başvurabilirsiniz.