+90 216 606 55 00

Evlilik Sözleşmesi Nedir?

Evlenme kararı alan çiftler, evlilik birliğinin kurulmasıyla birlikte geçerli olacak bir sözleşme yapabilirler. Özellikle maddi konular hakkında varılan görüş birliği kayıt altına alınır ve olası boşanma davalarında kullanılır. Bu aşamada “evlilik sözleşmesi nedir?” sorusunun ayrıntılı bir şekilde cevaplanması oldukça büyük önem arz eder. İlk bilinmesi gereken ise kanun hükümlerine, kişilik haklarına ve kamu düzenine uygun biçimde bir anlaşmanın gerçekleştirilmesi gerektiğidir. Aksi durumlarda ise yapılacak olan sözleşmenin hukuki karşılığı olmayacaktır.

Bir diğer adı mal rejimi sözleşmesi olan evlilik sözleşmesi ile evlilik birliği süresi içerisinde edinilen malların hangi eşe ne şekilde ait olacağına dair bir anlaşma yapılır. Bu durum, yasal mal rejiminden farklı olarak boşanma sırasında mal paylaşımına doğrudan etki eder. Sözleşmenin kusursuz bir şekilde hazırlanması ve hukuki geçerliliğinin olması adına avukatlık ofisimizle mutlaka temasa geçmelisiniz. Aynı zamanda ilerleyen dönemde hak kaybına uğramamak adına adımlarınızı her zaman yasal düzenlemeler doğrultusunda atmanız son derece kıymetlidir. Böylelikle hukuki haklarınız tam manasıyla koruma altında olarak evliliğinizi sürdürebilir veya sonlandırabilirsiniz. Web sitemizin iletişim bölümü üzerinden evlilik sözleşmesi ve aile hukuku ile ilgili tüm konularda detaylı bilgi hukuki danışmanlık hizmeti almak hukuk büromuza ulaşabilirsiniz.


Evlilik Sözleşmesi Şartları Nelerdir?


Türk Medeni Kanunu esaslarına göre evlilik sözleşmesi ile ilgili konular açık bir şekilde belirtilmiş durumdadır. Sözleşmenin konusu ve şekliyle beraber kimler tarafından imzalanması gerektiği de paylaşılmıştır. Bununla beraber evlilik sözleşmesinin şartlarını aşağıda yakından inceleyebilirsiniz:

• Çiftlerin evlilik sözleşmesini noterde yapması gerekmektedir. Noterde işlemlerin düzenleme veya onaylama şeklinde yapılması çok önemlidir. Aynı zamanda kendi el yazınızla hazırlayarak imzalamış olduğunuz belgelerin hukuken geçerli olmadığını da bilmelisiniz.
• İlgili yasanın belirlemiş olduğu biçimde sözleşme içeriği detaylandırılmalıdır. Bununla birlikte mal ortaklığı, mal ayrılığı ve paylaşmalı mal ayrılığı gibi türlerden tercih edilen tür, sözleşme aracılığıyla kayıt altına alınmalıdır.
• Evlilik sözleşmesi evlenmeden hemen önce ya da evliliğin gerçekleşmesinden sonra imzalanabilmektedir. Sözleşme için herhangi bir süre koşulu yoktur.
• Evlilik sözleşmesinin geçerlilik kazanması için sadece eşlerin veya evlenecek çiftlerin imzalaması gerekir.
• Sözleşmenin hukuken geçerli olmasının bir diğer şartı kişilerin ayırt etme gücüne sahip olması gerektiğidir. Kısıtlı veya 18 yaşını doldurmamış kişilerin yasal temsilcilerinden onay alınması şarttır.

Yukarıda bulunan şartlar doğrultusunda hazırlanacak evlilik sözleşmeleri yasa önünde kabul edilir. Bunun yanı sıra konusunda uzman avukatlarımız ile birlikte hazırlanacak sözleşmeler sayesinde herhangi bir detayın atlanmayacağını da bilmelisiniz. Evlilik sözleşmesine dair tüm merak ettiklerinizi sormak ve etkili bir sözleşme hazırlatmak için web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden aile hukuku alanında uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.


Evlilik Sözleşmesi Yapılmazsa Ne Olur?


Evliliğinizden önce veya sonra herhangi bir ek sözleşme yapmamanız durumunda kanunlar önünde standart mal paylaşımı işlemleri uygulanır. Evlilik süresince edinilen tüm kıymetler, eşler arasında eşit bir şekilde paylaştırılır. Bununla beraber anlaşmalı boşanma durumlarında hukuken geçerli olması halinde farklı oranlarda paylaşım yapılabilir. Aynı zamanda çekişmeli boşanmalarda eşlerin kusur oranları doğrultusunda mal paylaşım oranları değişiklik gösterebilir. Konu ile ilgili olarak “Çekişmeli Boşanma Nedir?” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Evlilik birliğinizin yasal zemine dayalı olarak sürmesi adına hukuki haklarınızı mutlaka bilmelisiniz. Bu yüzden hukuk büromuzun deneyimli avukatları ile iş birliği yapmanız, tüm aşamalarda haklarınızın koruma altına alınması açısından çok değerlidir. Siz de dilediğiniz her an web sitemizin iletişim bölümü üzerinden bizimle irtibata geçerek, aklınıza takılanları doğrudan öğrenebilirsiniz.
 

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

E-Bülten
E-Bülten Aboneliği
Duyurular ve yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenime kayıt olun.