Boşanma davası sonucunda çocuk veya çocukların velayetinin verilmediği eşin aleyhinde olmakla birlikte hâkim tarafından karara bağlanan nafaka türüne iştirak nafakası denir. Henüz ergin olmayan çocuğun lehinde verilen karar için eşler arasındaki ilişki ve kusurdan bağımsız olarak karar verilir. Bu nafakada esas amaç ise çocuğun maddi yönden sorunsuz bir şekilde hayatına devam etmesi gerekliliğidir. Ergin olmayan çocuğun barınma, sağlık, eğitim ve yetiştirilmesi için gerekli olan tutar, yine mahkeme tarafından hesaplanır ve bildirilir.
Mahkemede devam eden boşanma davası süresince ilk olarak tedbir nafakası bağlanır. Daha sonra ise boşanmanın gerçekleşmesinin veya ayrılık kararının resmiyet kazanmasının hemen ardından iştirak nafakasına çevrilir. Bu nafaka için davaya ise Aile Mahkemesi bakar. Detaylı bilgi için “Nafaka Davası” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz. Herhangi bir sorun yaşamadan doğru bir kararın alınması adına alanında uzman avukatların önemi de bir hayli büyüktür. Hukuk büromuzun aile hukuku alanında uzman avukatları sayesinde siz de iştirak veya diğer nafaka türleri için rahatlıkla destek talebinde bulunabilirsiniz. Tek yapmanız gereken ise bizimle iletişim kanallarımız aracılığıyla bağlantı kurmaktır.
İştirak nafakasının talep edilme noktasında belirli kriterler bulunmaktadır. Velayet bulunmayan ebeveynin karşılamakla yükümlü olduğu bu nafakayı talep edebilecekler ise aşağıdaki gibi sıralanır:
• Velayet için hak sahibi olan anne veya baba
• Geçici bir şekilde velayetin bırakıldığı baba veya anne
• Halihazırda çocuk veya çocukların masraflarını karşılayan anne veya baba
• Çocuğun bakımını üstlenen ve ebeveyn dışındaki kayyum veya vasi
• Henüz ergin olmamış olsa bile ayırt etme yeteneğini taşıyan çocuğun kendisi
Yukarıdaki hak sahipleri iştirak nafakasının bağlanmasını mahkemeden talep edebilir. Bununla beraber boşanma türünün anlaşmalı veya çekişmeli olması da önemli değildir. Aynı zamanda boşanma sürecinde kusurlu olan kişinin de iştirak konusunda talep hakkı bulunur. Bu noktada belirleyici olan etken ise çocuk veya çocukların velayetinin hangi ebeveynde olduğudur. İştikak nafakası ve aile hukuku ile ilgili tüm konularda detaylı bilgi ve danışmanlık hizmeti almak için web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.
İştirak nafakasıyla ilgili olarak açılması gereken dava kesinlikle profesyonel destek alarak sürdürülmelidir. Baştan sona herhangi bir hata ile karşılaşmamak adına yasal temsilcinizle iş birliği yapmanız gerekir. Avukatlık ofisimize ulaşmanızın hemen ardından konuyu detaylıca değerlendirecek olan ekibimiz, kısa süre içerisinde harekete geçerek işlemlerinizi başlatır. Böylelikle hiçbir biçimde hak kaybına uğramadan yasal haklarınızın koruma altına alınması sağlanır.
Dava aşamalarının ilk adımı yetkili Aile Mahkemesine başvurmaktır. Uzman avukatlarımız aracılığıyla hazırlanacak olan dilekçeniz mahkemeye iletilir. Dilekçeye ek olarak nafaka için alacaklı ve borçlunun kimliği açık bir şekilde bildirilir. Bununla beraber nafakanın miktarı ve haklı gerekçelerin belirtilmesi son derece önemlidir. Mahkemenin gerekli değerlendirmeyi yapmasının ardından nafaka davası duruşmalı olacak biçimde görülür. Duruşma esnasında her iki taraf da dinlenir.
Hâkimin sosyal ve ekonomik ölçütler doğrultusunda yapacağı analizin ardından nafaka belirlenir. Böylelikle çocuk veya çocukların ekonomik açıdan zor duruma düşmeleri doğrudan engellenmiş olur. Yaşam standartlarının korunması adına karara bağlanan iştirak nafakasının tüm koşullarını eksiksiz biçimde karşılamanızı sağlayan avukatlarımız sayesinde siz de beklediğiniz sonuca rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Hemen bizimle irtibat kurarak danışmanlık hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.