Boşanma davalarının sonuçları için en fazla önem arz eden durumların başında velayet gelir. Velayet hakkı için mahkeme tarafından öncelikle çocuk veya çocukların gelişimlerinin doğru bir şekilde olabilmesi göz önünde tutulur. Anne veya babaya verilen velayet ise belirli durumlarda değiştirilebilmektedir. Velayet davası ve velayetin değiştirilmesi hususları Türk Medeni Kanunu esasları doğrultusunda düzenlenmiş biçimdedir. Bu nedenle ilk verilen velayet hakkı kesin hüküm teşkil etmez.
Özellikle anne veya babanın yaşamının değişmesi neticesinde hâlihazırda velayetin kendilerinde olması birçok farklı soruna yol açabilir. Oldukça önemli olan nedenler eşliğinde mahkemeye başvuru gerçekleştirildikten sonra verilen hak geri alınabilir. Bu aşamada ilk olarak profesyonel bir avukatla iş birliği yapmanız gerektiğini hatırlatmalıyız. Hukuk büromuzun aile hukuku alanında deneyimli avukatları sayesinde değişen şartların değerlendirilmesi ve sonucunda hukuki adımların atılması mümkündür. Siz de durumunuzu görüşmek ve destek almaya başlamak için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Velayet Davası ve Velayetin Değiştirilmesi Şartları Nelerdir?
Velayetin değiştirilmesi, tıpkı boşanma ile elde edilen diğer haklarda olduğu gibi mahkemeler tarafından ön görülerek düzenlenmiştir. Kanun kapsamında ihtimaller göz önünde bulundurularak gerekli adımlar atılmıştır. Bununla birlikte değişen durumlara göre eşlerin talebi doğrultusunda veya doğrudan mahkeme tarafından velayetin değiştirilmesinin önü açılmıştır. Genel olarak velayet değişikliğini gerektiren bazı durumları ise aşağıda görebilirsiniz:
• Boşanma davası sonuçlandırılan ve ayrılan eşlerden herhangi birinin yeniden evlenmiş olması, velayet değişikliği hakkını ortaya çıkarır.
• Velayet hakkını elinde bulunduran eşin başka bir yere gitmiş olması nedeniyle gerekli hukuki işlemler başlatılabilir.
• Mahkeme tarafından velayetin verildiği eşin vefat etmesi durumunda değişiklik hakkı bulunur.
• Ayrılmış olan çiftlerden birinin cezaevine girmesi durumunda yeni bir velayet davası açılabilir.
• Velayet hakkı bulunan eşin alkol tedavisi yüzünden yatılı biçimde tedavi görüyor olması, velayetin el değiştirmesinin önünü açar.
• Tıpkı eşlerden birinin vefat etmesinde olduğu gibi bitkisel hayata girilmesi halinde de velayetin değiştirilmesi mümkündür.
Hukuk çerçevesinde çocuğun üstün yararının zarar gördüğünün tespit edildiği yukarıdaki nedenler ve diğer hallerde velayetin değişmesi ihtimali bulunmaktadır. Bu noktada zaman kaybetmeden uzman ve tecrübeli avukatlarımızla gerçekleştireceğiniz görüşme aracılığıyla mevcut haklarınızın değerlendirilmesini sağlayabilirsiniz. Web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden hukuk büromuza ulaşarak, dilekçe hazırlanmasından mahkemede yasal temsilciliğe kadar tüm hukuki süreçlerde uzman avukatlarımızdan destek alabilirsiniz.
Anlaşmalı Boşanmalarda Velayetin Değiştirilmesi
Anlaşmalı boşanma davalarında genel olarak çiftler bir protokol eşliğinde almış oldukları kararları mahkemeye bildirir. Mahkemenin yapacağı değerlendirmeler içerisinde velayetin bulunması da son derece önemlidir. Velayet konusunda çiftlerin anlaştığı biçimde karar alınıyor olsa da velayet hakkının ilerleyen dönem içerisinde değiştirilmesi mümkündür. Diğer boşanma davalarında olduğu gibi anlaşmalı davalarda da özellikle velayet hakkı kesin hüküm biçiminde değildir.
Bir önceki başlıkta bahsetmiş olduğumuz sebepler doğrultusunda velayetin değiştirilmesini talep edebilirsiniz. Çocuğun üstün yararı açısında risk teşkil eden durumların mahkeme aracılığıyla değerlendirilmesi sonucunda çocuk veya çocuklarınızın velayetini alabilirsiniz. Bununla beraber kanunlara tam anlamıyla hâkim olan avukatlarımız, elde edeceğiniz kazanımlar için her türlü ihtimali değerlendirmektedir. Böylece uzman avukatlarımız kötü bir sürprizle karşı karşıya kalmanıza müsaade etmeden mümkün olan en doğru karara ulaşmanıza katkıda bulunur. Detayları görüşmek için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden aile hukuku alanında uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.