+90 216 606 55 00

İkamet Yoluyla Türk Vatandaşlığı

5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu kapsamında ikamet yoluyla Türk vatandaşlığı alma başta olmak üzere ülkemizden vatandaşlık alınması için belirlenen yollar ve koşullar düzenlenmiştir. Türk vatandaşlığı almak isteyen kimseler bu çerçevede belirlenen koşulları sağlaması durumunda gerekli belgeleri de hazırlayarak ilgili makamlara başvuruda bulunabilmektedir. Son yıllarda ülkemizden vatandaşlık almak için yapılan başvuruların hızla arttığını söyleyebiliriz. Bu konuda firmamıza gelen danışanlarımızın sayısındaki artışı ve genel manzarayı görerek önümüzdeki günlerde de artarak devam edeceğini söyleyebiliriz. Bu noktada devreye girerek firmamıza danışanlara ikamet yoluyla vatandaşlık almak gibi tüm vatandaşlık hukuku alanında gereken desteği sağlamaktayız. Alanında uzman hukukçularımız aracılığıyla tüm süreci baştan sona takip ederek başarılı bir şekilde sonuçlandırmaya çabalamaktayız. Tüm bunların gerçekleşebilmesi ve başvurunun sağlıklı bir şekilde yapılarak sonuçlandırılabilmesi için web sitemizin iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

İkamet yoluyla Türk vatandaşı olmak için birtakım koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Ardından gerekli evrakları tamamlayarak başvuru aşamasına geçilebilmektedir. Peki, ikamet yoluyla vatandaşlık alma şartları nelerdir gelin hep birlikte bir göz atalım;

• Ergin ve ayırt edebilme gücüne haiz olmak,
• Ülkemize yerleşme niyetinde olmak (iş kurma, yatırım yapma, eğitimini ülkemizde tamamlama, Türk vatandaşı ile evli olma, taşınmaz alma, çalışma izni alarak bir yerde çalışma, ailecek yerleşme başvurusunda bulunma, önceden Türk vatandaşlığı almış anne, baba, kardeş ve çocuklarının olması gibi durumlar.),
• Genel sağlık bakımından tehlikeli bir durum içerisinde olmamak,
• İyi ahlak sahibi olmak (toplum tarafından hoş karşılanmayan iş ve eylemlerde bulunmamak),
• Türkçe konuşabilmek (Yeterince Türkçe konuşarak topluma uyum sağlayabilecek durumda olmak),
• Yeteri geliri olmak (ülkemizde yaşayabilecek kadar bir geliri olmak ya da böyle bir işte çalışmak),
• Milli güvenlik ve kamu düzenini bozacak bir tehlike arz etmemek,
• Türk vatandaşlığı başvuru tarihinden itibaren geriye dönük olarak en az 5 yıl boyunca kesintisiz olarak ikamet ediyor olmak. Yapılan son değişikliklere göre bu süre içerisinde 12 ayı geçmemek kaydıyla yurt dışında bulunma esnekliği getirilmiştir.


Vatandaşlık Almak İçin Avukat


Yukarıda bahsi geçen durumların karşılanması halinde ilgili yabancının ülkemizde ikamet yoluyla vatandaşlık alma hakkı bulunmaktadır. Görüldüğü üzere kapsamlı ve teknik bir durum söz konusu olmaktadır. Bu nedenle ülkemizde ikamet yoluyla Türk vatandaşlığı alma yoluna gidecek olan yabancıların mutlaka uzman desteği alması önemlidir. Firmamıza gelerek başvuruda bulunan danışanlarımıza bu konuda yardımcı olarak süreci en başından en sonuna kadar bizzat takip ederek yürütmekteyiz. Böylece müvekkilimizin haklarını sonuna kadar savunarak kendisine yardımcı olmaktayız.

İkamet yoluyla yabancıların vatandaşlık başvurusunda bulunabilmesi için hem ülkemizdeki ilgili makamlar hem de yurtdışındaki temsilciliklerimiz aktif olarak çalışmaktadır. Yurtdışından başvuruda bulunacak yabancılar Türkiye temsilcilikleri aracılığıyla bu isteklerini yerine getirebilmektedir. Oradan yapılan başvuru, ilgili evraklarla birlikte bakanlığa gönderilerek değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Ülkemizdeki yabancıların başvuruları ise valilikler aracılığıyla yapılmaktadır. Ortalama birkaç ay boyunca sürecek değerlendirme ve araştırmanın ardından uygun görülmesi halinde başvuru kabul edilerek Türk vatandaşlığı kazanılabilmektedir. Web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden uzman avukatlarımıza kolaylıkla ulaşabilirsiniz.


İkamet Yoluyla Vatandaşlık Reddine İtiraz


Başvurunun reddedilmesi durumunda ise bu redde itiraz ederek dava açılması yolu açıktır. Böyle bir durum yaşanması halinde vatandaşlık başvurusunun reddine itiraz davası açarak sizlere yardımcı olmaktayız. Bu aşamada neden reddedildiği önemli olmaktadır. Eğer eksik veya yanlış belgeler gerekçesiyle bir reddedilme söz konusu ise buna itiraz ederek yeniden değerlendirilmesi söz konusu olabilmektedir.

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de yabancıların vatandaşlık alabilmeleri için birçok yöntemler bulunmaktadır. Bu yazımızda ülkemizde vatandaşlık başvurusu yapmak için ikamet yolundan bahsettik. Bunların haricinde daha birkaç farklı yolla vatandaşlık başvurusu şekli bulunmaktadır. Sayıları az olsa da yabancıların vatandaşlık başvurusunu almayan ülkelerin olduğu gerçeği de aklımızın bir köşesinde durabilir. Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku ile ilgili detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

E-Bülten
E-Bülten Aboneliği
Duyurular ve yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenime kayıt olun.