Ülkemiz, gerek bulunduğu coğrafi konum gerekse tarihi ve kültürel birikimi ile birçok yabancı tarafından oldukça ilgi görmektedir. Bu ilgi turistik gezilerle kendini gösterdiği gibi vatandaşlık alma, çalışma, oturma gibi daha pek çok farklı şekille de ortaya çıkabilmektedir. Tüm bunlar çeşitli prosedürlere ve izinlere bağlı olarak karşılanabilmektedir. Bu yazımızda büromuza gelerek yabancılar için Türkiye’de oturma izni (ikamet izni) nasıl alınır diye öğrenmek isteyenlere cevap olarak detaylı paylaşımda bulunacağız.
Aşağıda bahsedeceklerimizin yanı sıra kişiye ve duruma göre bazı istisnai hallerin söz konusu olabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Bu nedenle en sağlıklı ve doğru bilgiler için firmamıza başvurabilirsiniz. Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku alanında uzman avukatlarımız görüşmeleriniz sonrasında isteğiniz ve mevcut durumunuz ile ilgili gereken iş ve işlemleri hızlıca başlatarak takibini de yakından gerçekleştirecektir. Web sitemizin iletişim bölümü üzerinden uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.
Ülkemizde çeşitli nedenlerden ötürü kalıcı veya belirli bir süreliğine bulunması gereken kimseler aynı zamanda oturma izni almak durumunda olmaktadır. İkamet tezkeresi veya ikamet izni olarak da bilinen bu belge için çeşitli alt kırılımlar bulunmaktadır. Yani oturma izni adı altından birçok farklı izin türü bulunmaktadır. Bunlar;
- Kısa dönem oturma izni,
- Uzun dönem oturma izni,
- Aile oturma izni,
- Öğrenci oturma izni,
- İnsani oturma izni,
- İnsan ticareti mağduru oturma izni olmaktadır.
Ülkemizde oturma izni alınması için belirli bir süre zorunluluğu bulunmaktadır. Yani vize veya vize muafiyeti süresi haricinde 90 günden fazla kalması gerekiyorsa bu durumda oturma izni alınması gerekmektedir. Bu durumda yabancıların bulunduğu ildeki İl Göç İdaresi’ne giderek ikamet izni başvurusunda bulunması gerekmektedir. Bu izin kamu düzenini sağlamak, toplum sağlığını korumak ve ülkemizin yüksek menfaatlerini gözetmek gibi kritik süzgeçlerden geçirilerek gerekli diğer koşulların da sağlanması durumunda verilebilmektedir. Böylece yabancıların ülkemizde bulundukları süre boyunca topluma uyum sağlayarak hayatlarına devam etmelerinin önü açılmaktadır.
Oturma izni almak için yapılacak ilk iş çevrimiçi (online) sistem üzerinden form doldurarak başvuru yapmak olmaktadır. İl Göç İdaresi web sitesinde yer alan E-ikamet Sistemi üzerinden yabancı uyruklu vatandaşların oturma izni başvuruları alınmaktadır. Oturma izni başvurusu ekranından “ İlk Kez İkamet İzni Başvurusu Yapıyorum” diyerek ön kayıt formunun doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Formun doldurulup gönderilmesinin ardından İl Göç İdaresi’nden randevu alınması gerekmektedir. Alınan randevu gününde ve saatinde gerekli olan tüm evrakları da alarak İl Göç İdaresi’nde hazır olunmalıdır. İlgili birimlerce yapılan değerlendirmeler sonucunda olumlu bulunması halinde ilgili oturma izni verilmektedir. Eğer bu izin 6 ay boyunca kullanılmazsa iptal edilerek geçerliliğini yitirmektedir. Yabancı ülkedeki kişilerin ikamet izinleri ise o ülkedeki Türk konsoloslukları aracılığıyla yapılabilmektedir. Detaylı bilgi almak için web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.
Görüldüğü üzere oturma izni (ikamet izni) nasıl alınır sorusunun cevabı genel hatları ile yukarıdaki gibi olmaktadır. Bunların haricinde ikili ilişkiler ve protokollerle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi ülkelerin vatandaşlarına birtakım kolaylıklar ve ayrıcalıklar tanınmış olup onlara da ikamet izni verilebilmektedir. Tüm bunlar tamamen uluslararası ve ulusal hukuk kuralları çerçevesinde değerlendirilmektedir. Bu nedenle mutlaka profesyonel hukuki destek alınması önemlidir. İkametgâh izni alma istiyorum talebiyle gelen tüm danışanlarımız kısa sürede bu taleplerinin gerçekleştirilmesiyle birlikte ülkemizde ikamet etmeye başlamıştır. Siz de bu tür bir taleple firmamıza gelerek başvuruda bulunabilirsiniz. Avukatlarımız sizin için en uygun şekilde ikamet izni alabilmek adına görüşme yaparak metot belirleyecektir. Ardından gerekli belgeler hazırlanarak hızlıca başvuru süreci başlatılacaktır. Oturma izni almak için hukuk büromuza ulaşabilirsiniz.