+90 216 606 55 00

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Yapılır?

Boşanma davaları arasında bulunan yöntemlerden birisi anlaşmalı şekilde yapılandır. Çekişmeli davalara oranla çok daha hızlı ve kolay bir şekilde sürdürülmesi mümkündür. Konu ile ilgili  “Çekişmeli Boşanma Nedir?” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Çiftlerin hazırlamış oldukları protokoller ile mahkemeye yapacakları başvurular doğrultusunda dava görülmeye başlar. Bu aşamada en çok merak edilen konuların başında ise “anlaşmalı boşanma protokolü nasıl yapılır?” sorusu gelmektedir. Protokol için hukuki destek alma konusunda gereken özeni göstermeniz, daha doğru bir sonuca ulaşmanızı sağlar.
Çiftler arasında yapılan ve üzerinde mutabık kalınan maddelerin bulunduğu tutanağa anlaşmalı boşanma protokolü denir. Hazırlanan protokol üzerinde her iki çiftin de ıslak imzasının bulunması gerekmektedir. Aynı zamanda mahkeme huzurunda çiftlerin protokol maddelerini onayladıklarını belirtmeleri gerekir. Bunun yanı sıra protokole eklenecek maddelerin son derece titiz biçimde hazırlanması çok önemlidir. Web sitemizin iletişim bölümü üzerinden aile hukuku alanında uzman avukatlarımıza ulaşarak anlaşmalı boşanma protokolü hakkında detaylı bilgi ve hukuki danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.


Anlaşmalı Boşanma Protokolü


Anlaşmalı boşanma protokolünde pek çok konunun ayrıntılı bir şekilde belirtilmesi gerekir. Maddi ve manevi çeşitli konuların bulundurulması ise yasal zorunluluktur. Detaylı bilgi için  “Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir?” başlıklı makalemizi de inceleyebilirsiniz. Genel olarak protokolde bulunması gereken ayrıntılar şu şekilde sıralanır:

• Maddi ve manevi tazminat detaylarının net biçimde açıklanması gerekir.
• Çocuk veya çocukların velayetiyle beraber velayeti almayacak eşin çocuklarla nasıl ve ne zaman iletişim kuracağı belirtilmelidir.
• Mal paylaşımı ve iştirak nafakası protokolde bulunabileceği gibi daha sonradan da farklı bir davayla istenebilir.
• Yoksulluk ve diğer nafaka türleri hakkında detaylar paylaşılmalıdır.

Yukarıdakilerin açık bir şekilde iletilmesinin ardından mahkeme görülmeye başlar. Hâkimin yapacağı değerlendirmeler neticesinde birtakım değişiklikler yapılabilir. Özellikle çocuğun üstün yararı doğrultusunda velayet ve nafaka detayları değiştirilebilir. Web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden aile hukuku ile ilgili tüm sorularınızı uzman avukatlarımıza iletebilirsiniz.

Protokolün kusursuz biçimde hazırlanması hususunda uzman avukat kadromuz, tüm detayları analiz ederek karar almanızı sağlar. Çünkü hâkimin maddeleri kabul etmesi halinde doğrudan boşanma gerçekleşir ve protokol bağlayıcı nitelik kazanır. Bununla beraber protokolün dava kesinleşene kadar iptal edilmesi de mümkündür. Aynı zamanda çiftlerin anlaşmazlığa düşmesi durumunda anlaşmalı başlayan dava çekişmeli boşanma olarak devam edebilir. Her iki yöntemde de uzman avukatlarımızın katkılarını ise kesinlikle göz ardı etmemeli ve destek almalısınız.


Anlaşmalı Boşanma Protokolü Koşulları Nelerdir?


Anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanması ve kabul görmesi adına belirli koşulların karşılanması son derece kritik öneme sahiptir. Mahkemenin şart koştuğu durumlardan bazıları ise aşağıdaki gibi sıralanır:

• Çiftler arasındaki evlilik birliğinin nikah tarihi itibariyle minimum 1 yıldır devam ediyor olması zorunludur.
• Boşanma davasını eşlerin birlikte aşması gereklidir. Aynı zamanda eşlerden birinin açtığı davayı diğerinin kabul etmesi şeklinde başvuru yapılabilir.
• Görülen dava sırasında hâkimin duruşmada hem kadını hem de erkeği dinleyerek açık rızalarını alması da çok önemlidir.
• Protokolün hayata geçebilmesi adına üzerinde anlaşma sağlanan mali konuların yanı sıra çocuklarla ilgili yapılan düzenlemelerin mahkeme tarafından uygun bulunması gerekir.

Yukarıda yer alan koşullar eşliğinde anlaşmalı boşanma protokolünün hayata geçmesi muhtemeldir. Karşılıklı anlaşmanın hukuki alanda kabul görmesiyle beraber sorunsuz bir süreç yaşayabilirsiniz. Ancak her ihtimali göz önünde bulundurmanız ve alanında gerekli yetkinliğe sahip olan avukatlarımız ile davanızı sürdürmeniz yararınıza olacaktır. Siz de ayrıntıları görüşmek ve hemen destek almaya başlamak için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden bizimle irtibat kurmalısınız.
 

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

E-Bülten
E-Bülten Aboneliği
Duyurular ve yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenime kayıt olun.