İnsan hem biyolojik hem de zihinsel olarak diğer canlılardan farklıdır. Diğer canlı türleri arasında teknolojiyi kullanabilen tek canlıdır. İnsanın üretmiş oldukları yalnızca fiziki ürünler değil fikir ve emeği ile üretmiş olduğu düşünce ürünlerini de kapsamaktadır. Fiziki olarak görülmeyen bu ürünleri korumak için bazı yasal haklar çıkarılmıştır. Böylece başkalarının bu ürünleri kullanmaları sınırlandırılmıştır. Fikir ve emek ile ortaya çıkan düşünce ürünlerinin yasal olarak korunması fikri mülkiyet hakkını doğurmuştur. Fikri mülkiyet hakları diğer haklar gibi süreli ve süresizdir. Alınıp satılabilir hatta haciz işlemleri uygulanabilir.
Fikri mülkiyet hakkı sanat ürününü, fikir ya da bir eser üzerinden alınabilir. Ancak bu hakların kullanılması için yasaya uyması önemli bir şarttır. Üretilmiş olan eserin veya fikrin asıl sahibi o eseri ya da ürünü ortaya çıkaran kişidir. Ortaya çıkan eser ya da fikir tek kişi ile sınırlı kalmaz. Birden fazla kişi tarafından geliştirilebilir. Bu durumda da fikri mülkiyet hakkı talep edilebilir. Fikri mülkiyet hakkına sahip olmak isteyenler fikri bir çaba sonucunda kanunda yer alan şartları taşımalıdır. Buna göre eser ya da fikir onu oluşturan kişiye ait kabul edilir. Detaylı bilgi için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden, fikri ve sınai mülkiyet hukuku alanında uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.
Fikri mülkiyet hak talebi oluşturmanın en önemli nedeni ürünleriniz, eserleriniz ve fikirleriniz üzerinde herhangi birinin yanlış hak iddiasında bulunmasını önlemektir. Bu sayede fikriniz, esereniz üzerinde hak sahibi olarak daha fazla hakka sahip olabilirsiniz. Bu haklar arasında; maddi hak, işleme, düzeltme, çoğalma ve yayınlama gibi haklar bulunmaktadır.
Fikri mülkiyet hak talebi hakkında daha fazla bilgi almak ve hakkınızı savunmak için iyi bir avukat hizmeti almanızı önermekteyiz. Bunun için de hukuk büromuzu ziyaret edebilir dilerseniz de iletişim numaramızı arayarak detaylara ulaşabilirsiniz. İyi bir avukat sizi en iyi şekilde temsil eder. İzlenmesi gereken hukuki yol hakkında bilgi verir. Hakkınızı yasal yollardan aramanıza ve kısa yoldan ulaşmanıza yardımcı olur. Böylece hakka sahip olan kişinin fikir üretimi satılamaz, devredilemez ve çoğaltılamaz. Fikri ve sınai hukuku ile ilgili tüm konularda hukuki danışmanlık hizmeti almak için web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattıı üzerinden uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.
Ceza davalarının uygulanabilmesi için sanat ya da fikir eserleri hakkında yasal koruma başlatılır. Buna rağmen eserler ile ilgili maddi, manevi ya da bağlantılı hakların ihlal edilmesi durumu varsa ihlalden doğan ceza davaları uygulanır. Yani izinsiz olarak eser işleme, çoğaltma, satış yapma, yayınlama gibi durumlarda faaliyette bulunan kişilere ceza uygulanır. Bu ceza bir ile beş yıl arasında hapis cezası veya para cezası olarak karşımıza çıkabilir.
Bir diğer ceza işlem türü başkasına ait olan eseri kendi eseri gibi kullanmaya karşı uygulanmaktadır. Kendi eseri gibi ad koyarak işlem yapan kişilere altı ay ile iki yıl arasında hapis cezası uygulanabilir. Ya da adli para cezası uygulanarak fikri mülkiyet hak sahibinin hakkı korunmaktadır. Ancak bu suç dağıtma ve yayınlama ile gerçekleşmişse bu durumda da altı ay ile beş yıl arasında hapis cezası uygulanabilir. Bir eser hakkında yanlış veya yanıltıcı bilgi veren kişilere altı aya varan hapis cezası uygulanabilirken, bilinen bir eseri farklı bir adla çoğaltan kişiye ise üç ay ile bir yıl arasında hapis cezası uygulanabilir. Ayrıca ceza işlemi para olarak da uygulanabilir. Web sitemizin iletişim bölümü üzerinden dilediğiniz an hukuk büromuza ulaşabilirsiniz.