Lisans sözleşmesi karşılıklı olarak yapılır. Anlaşmanın süresi belirlenir ve gerekli koşullar sözleşmede yer alır. Yani belirli bir markayı, patenti veya ticari bilgiyi bir kişiye kullanma hakkı veren sözleşme türüne verilen isimdir. Ancak burada önemli olan kişinin gerekli şartları taşıması ve belirlenen süre içesinde kullanım sağlamasıdır. Lisans sözleşmesi kapsamında lisans veren şahıs alan şahsa belirli bir ödeme karşılığında fikir veya sınai hak devri yapmaktadır. Böylece manevi veya maddi açıdan kazanılmış olan devir hakkını lisansı alan kişi kullanmaya başlar. Ayrıca sözleşmede kullanımın kısmı ya da tamamen olmasına da yer verilir.

Lisans alan ve veren kişiler lisans sözleşmesini yapan taraflardır. Bu kişiler gerçek kişi de olabilir tüzel kişi olarak da işlem yapabilir. Ayrıca taraflar birden çok kişi de olabilir. Lisans alan ya da veren taraf olarak hukuki işlemlerinizde destek almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Standart üstü hizmet kalitemiz ile sizlere ihtiyacınız alan tüm olanakları sunmaktayız. Fikri mülkiyet hukuku ile ilgili tüm konularda detaylı bilgi ve danışmanlık hizmeti almak için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden hukuk büromuza ulaşabilirsiniz.

Lisans Sözleşmesi Hukuki Açıdan Nasıl Değerlendirilir?

Lisans sözleşmesi kendine has özellikler taşır. Ancak bazen karma bir sözleşme olarak da nitelendirildiği görülmektedir. Sözleşme unsurları arasında vekalet verme, satış yapma, ürünün kiralanması ve adi ortaklık sözleşmeleri yer alır. Lisans sözleşmesi iki tarafın da rızasıyla yapılır. Tarafların karşılıklı iradeleri ile karar vererek uygun görüldüğü takdirde sözleşme tamamlanır.

Lisans sözleşmesi geçerliliğinde şart ya da şekil aranmaz. Bu nedenle de taraflar istekleri doğrultusunda sözleşmeyi oluşturabilirler. Sözleşmenin uygulanması yazılı ve noter kanalında resmiyete dökülmektedir. Lisans sözleşmesini konu alan bazı haklar vardır. Bu haklar fikri veya sınai haklar olarak karşımıza çıkar. Maddiyat değeri olan ya da olmayan haklar üzerinde kurulurlar. Sınai haklar arasında patent hakkı, endüstriyel tasarım hakkı ve faydalı model hakkı gibi örnekler bulunur. Lisans sözleşmesi ile alakalı detaylı bilgi ve hukuki destek almak için web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden fikri ve sınai haklar hukuku alanında uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.

Lisans Sözleşmesi Emsalleri

Lisans sözleşmesi konu olarak fikri ya da sınai birçok ürünü kapsayabilir. Ancak örnek alarak birkaç kategoride değerlendirilebilir. İlk örneğe patent lisans sözleşmesini verebiliriz. Burada keşif sahibi ürünü üzerinde almış olduğu patent sayesinde rızası dışındaki kullanımı önler. Patent sözleşmesi lisans alan ile veren arasında gerçekleşir. Ancak lisansı alan kişi ayrıcalıklı olarak bir hakka sahip olmaz. Yalnızca patenti kulanım hakkı elde ederek belirli uygulamalarda bulunabilir.

Diğer bir örneğe de yazılım lisans sözleşmesini verebiliriz. Bu sözleşme ile yazılımcı üretmiş olduğu yazılımı lisans almak isteyen kişiye devreder diyebiliriz.  En çok karşılaşılan sözleşme çeşidi ise marka lisans sözleşmesidir. Uygulanan bu sözleşme ile marka sahibi üçüncü taraflara markasını kullanma hakkı vermektedir. Böylece lisansı alan kişi ödemeye tabi tutulur. Sözleşme oluşturulurken konusunun anlaşılır ve belirlenebilir olmasına dikkat edilmelidir. Yapılan sözleşme konusuna göre farklılık gösterebilir. Lisans sözleşmelerinde bilinmesi gereken en temel nokta lisanstan doğan hak, hak içeriği ve lisansı alacak kişinin niteliği gibi durumlar ele alındığında farklı örnekler oluşabilmektedir.
 

Güncel Makaleler

Franchise Sözleşmesi

Franchise kelimesi sıklıkla karşımıza çıkan bir kavramdır. Anlamı ise imtiyaz (ayrıcalık) olarak bilinir. Belirlenmiş bir firmanın…

Marka Hakkının İhlali

Marka hakkı ihlali hak sahibinden habersiz izinsiz bir şekilde marka adını kullanmak, taklit etmek ya…

Patent Hakkının İhlali

Patent hakkının ihlali demek bir ürün, eser üzerinde patent hakkı bulunan kişinin izni olmadan çoğaltma,…

Patent Başvurusu Avukatı

Patent başvurusunda avukat desteği almak mantıklı bir karar olacaktır. Patent avukatı, patent ya da marka talebi…

Marka Başvurusu Avukatı

Türk patent endüstrisine yapılan başvuruyla birlikte marka tescil başvuruları gerçekleşir. Tescil başvuru tarihiyle birlikte koruma…
Bilgi Alın

Sorularınız
İçin Buradayız.

Fatih Durak & Partners Hukuk Bürosu’nun uzman kadrosuna sorularınızı
ve danışmak istediğiniz hususları iletebilir,
aynı zamanda online danışmanlık veya randevu talebi oluşturabilirsiniz.

Hızlı İletişim Formu

Fill out this field
Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
Fill out this field
You need to agree with the terms to proceed