+90 216 606 55 00

Telif Hakları Nedir?

Fikir ya da eser fark etmeksizin kişinin eseri üzerinde sahip olduğu haklara telif hakları denilmektedir. Eser sahiplerinin sahip olduğu bu haklar sanat eserleri kanunu korumasındadır. Eser hak sahibinin sahip olduğu telif hakkı mali ve manevi haklar olarak iki kategoride ele alınır. Manevi hak kapsamında eser sahibi kamu nezdinde tanınır ve bilinir. Ayrıca hak sahibinin ismine ve eserine saygı duyulmasını istemesi manevi hakkını doğurur. Eser sahibi eserine karşı yapılabilecek saldırı veya olumsuz durumlar için hukuki açıdan korunur. Bu durumda eser sahibinin manevi hakkını belirtir. Mali hak kategorisinde ise eseri işleme, çoğaltma, temsil ve yayma hakkı bulunur.

Telif hakkı, eser sahibinin haklarını temsil eden hukuku bir kavramdır. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte telif hakkı korumasının önemi de artmıştır. Çünkü eseri kopyalama, çoğalma, yayma veya satma gibi durumlar daha kolay yapılabilmekte ve bu durum telif hakkı ihlallerinin artmasına sebep olmaktadır. Telif hakkı yalnızca eser sahibinin haklarını korumakla kalmaz ayrıca marka imajının korunması açısından büyük önem taşır. Detaylı bilgi için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden,  fikri ve sınai haklar hukuku alanında uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.

Telif Hakkı Alma Aşamaları


Telif hakkı özgün bir esere sahip olan herkesin kazanmış olduğu bir haktır. Ancak bu hakları resmi olarak tanıtmak ve koruma altına almak için telif hakkı başvurusunda bulunmak önemlidir. Başvuru için gerekli adımları takip ederek istenilen formları doldurmak ve belirtilen ücretin ödenmesi gereklidir. Başvuru yapılırken eserinizin bir kopyası sizden talep edilebilir. Ardından başvurunuzun incelenmesiyle ve onaylanmasıyla süreç tamamlanır.

Telif hakkının başlamasıyla eser koruma altına alır ve yaşanabilecek olumsuz bir durum karşısında hukuku işlem başlatılabilir. Yasal süreç detaylı ve karmaşık olabilir. Bu gibi durumlarda hukuki destek almak önem taşır. Yasa ve yönetmeliklerin iyi araştırılması ve gerek duyulduğu takdirde hukuk hizmeti veren avukatlardan yardım alınmalıdır. Hukuk danışmanlık hizmetimizle aradığınız profesyonel desteği sizlere sunmaktayız. Fikri ve sınai haklar hukuku alanında tüm konular hakkında detaylı bilgi almak için web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden hukuk büromuza ulaşabilrisiniz.

Telif Hakkı İhlali Nasıl Gerçekleşir?


Telif hakkı ihlalinin gerçekleşmesi için eser sahibine ait eserlerin çoğaltılması, kopyalanması veya uygunsuz olarak kullanılması gerekir. Daha detaylı anlatmak gerekirse; eserin görüntüsünün alınması, kopyalanması gibi durumlar ihlali oluşturur. Telif hakkına sahip eser izinsiz olarak değiştirilirse de hak ihlali yaşanır. Eğer izinsiz dağıtım sağlanırsa da durum yine aynı şekilde değerlendirilir. Eseri olduğundan farklı göstermek, aldatıcı bilgi vermekte telif hakkı ihlalini gerçekleştirmektedir. Son olarak da eser sahibinden habersiz eserin kiralanması, satılması ya da eseri kendi eseri gibi tanıtma durumları telif hakkı ihlalini oluşturmaktadır.

Telif hakkı ihlali yaşandığında bazı adımlar izlenmelidir. İlk adımı ihlal tespiti yaparak atabilirsiniz. Burada eserinizin izinsiz çoğaltılması, dağıtılması ya da satışı gibi durumları tespit etmeniz gerekecektir. İkinci adımda esere ait kanıt toplayabilirsiniz. Çünkü bu durum ihlalin süresini ve etkisini kanıtlar niteliktedir.  Son alarak da hukuki danışmanlık hizmeti almanızı önerebiliriz. Çünkü hukuki sürecin en iyi şekilde yönetilmesi ve çözüme ulaşması için hukuki destek almak avantaj sağlayacaktır. Eğer ihlali durduramaz ya da yaşanan anlaşmazlık çözülmezse avukat desteği ile dava açabilirsiniz. Böylece hakkınızı en iyi şekilde arayarak hak kaybınızı önlemiş olursunuz.
 

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

E-Bülten
E-Bülten Aboneliği
Duyurular ve yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenime kayıt olun.