+90 216 606 55 00

İcra Davası Nasıl Açılır?

İcra davasının açılmasındaki en temel etken borçlu alacaklı ilişkisi olmaktadır. Yani borçlunun alacaklıya ödeme konusunda zorluk çıkarması ya da hakkını vermemesi sonucunda icra takip yolu başlar. Bunun içinde alacaklı kişinin icra dairesine borçlunun borcunu ödemediğine dair kanıtlar sunması gerekir. Sonrasında yetkili kişi durumu inceler ve borçlu şahsın adresine ödeme emrini yollar. Ödeme emrinin gitmesiyle birlikte borçlunun devlet zoruyla borcunu ödemesi süreci başlar.

Bu durumda borçlunun uygulayabileceği iki yöntem vardır. İlki ve en doğrusu borcunu hemen ödeyerek icra davasını kapatmasıdır. Diğeri ise icra takibine itiraz ederek takibi durdurabilmesidir. Ancak borçlu takibi durdursa bile alacaklı bu duruma itiraz edebilir ve borçlu haksız görülürse itiraz reddedilir ve haciz yoluna gidilebilir. Detaylı bilgi için “İcra Takibi Başlatma” başlıklı makalemizi de inceleyebilirsiniz.

İcra davalarında karşılıklı anlaşma hem borçlu hem de alacaklı açısından önemlidir. Anlaşma sağlanırsa olay hacze uğramadan dosya kapatılır. Fakat anlaşmazlık devam ederse alacaklı tazminatla birlikte borçludan hakkını hukuki yollarla alır. Fakat her zaman alacaklı haklı olmayabilir. Bazı durumlarda borçlu şahsın haklı olduğu da görülebilir. Bu durumlarda ise alacaklı şahsa tazminat açılabilir. Tüm hukuki işlemlerinizde icra iflas hukuku alanında uzman ve deneyimli avukat kadromuz ile sizlere hizmet vermekteyiz. Web sitemizin iletişim bölümü üzerinden hukuk büromuza ulaşarak icra davası ile ilgili tüm detaylar hakkında bilgi alabilirsiniz.


İcra Davası Nasıl Kapatılır?


İcra davasını başlatmak için alacaklı borçlu hakkında hukuki işlem başlatır. İcra müdürlüğüne başvurulan bu işlemle birlikte icra takip süreci başlar. Burada davanın kapatılması uzun ve zahmetli bir yol alabilir. Davanın en kısa sürede kapatılmasının yolu borçlunun borcunu eda etmesidir. Aksi halde bu süreç uzayabilir ve yıllarca sürebilir. İcra davalarında icra hukuku alanında uzman avukatlarla çalışmak mağduriyetlerin önüne geçmektedir. İcra avukatının önemi hususunda “İcra Avukatı” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Alacaklının takibi başlatmasıyla birlikte borçluya yedi gün süre tanınır. Bu süre içerisinde borçlu borcunu öderse icra davası kısa sürede kapatılır. Fakat borcunu ödemezse itiraz hakkında bulunabilir. İtirazla birlikte dava duraksar. Ancak dava düşmez. Alacaklı ise borcunu ödemeyen borçluya karşı itiraz reddi başvurusunda bulunabilir. Eğer borçlu borcunu bile isteye ödememiş ise itirazı kaldırılır. Ve ardından haciz işlemlerine geçilir.

Davanın düşmesi için borçluya tebligat gittikten sonra alacaklının hiçbir işlemde bulunmaması gerekir. Bu süre on yıl olarak bilinmektedir. On yıl boyunca devam eden icra davası zaman aşımına uğrayarak kendiliğinden düşer. Ancak avukat aracılığıyla takip edilen bu dava için yirmi yıl süre belirlenmiştir. Yani kısaca icra davası nasıl kapatılır? Sorunusun yanıtının kesin cevabı yirmi yıldır diyebiliriz. Web sitemizde yer alan whatsapp hattı üzerinden icra hukuku alanında uzman avukatlarımıza ulaşarak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.


İtirazın İptali İçin Gerekli Şartlar


Alacaklının icra takip sürecini başlatmasıyla birlikte borçlunun ikametgâhına yedi gün içerisinde ödeme yapması ya da itiraz etmesi için tebligat yollanır. Bu tebligata ulaşan borçlu borcunu ödeyebilir ya da itiraz ederek davayı durdurabilir. Eğer itiraz ederse alacaklı itiraz iptali için mahkemeye başvuruda bulunur. Alacaklının itiraz iptali yapabilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. İlk olarak icra takip sürecinin başlamış olması ve borçlunun bu davaya itiraz etmesi gereklidir. İcra itirazı ve iptali ile ilgili tüm sorularınızı web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden uzman avukatlarımıza sorabilirsiniz.

Bir diğer hususta davanın bir yıl içerisinde açılmış olması gereklidir. Yani borçlunun itirazı başlatmasının ardından alacaklıya tebligat gider. Bu tebligatın ulaşmasının ardından bir yıl içerisinde alacaklının itiraz reddi başvurusunda bulunması gerekir. Eğer bu süre bir yılı aşmış ise alacaklı itiraz reddini yapamaz.

Başka bir şart ise davanın kesin hükmümün olmamasıdır. Eğer dava daha önce kesin hükümle sonuçlanmış ise alacaklı itiraz reddini gerçekleştiremez. Başvurusu ret edilerek tamamlanır. Son olarak da itirazın iptali için mahkemede başvurunun olması gereklidir. Eğer borçlu itirazını kaldırmış ise alacaklı itirazın düşmesi için başvurusunu gerçekleştiremez.
 

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

E-Bülten
E-Bülten Aboneliği
Duyurular ve yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenime kayıt olun.