+90 216 606 55 00

İcra Dosyası Nasıl Kapanır?

Alacaklı şahıs kendi girişimleri ile borçludan alacalığını tahsil edemezse ödemenin hukuku yollarla karşılanmasını ister. Sonrasında icra dairesine giderek icra takip sürecini başlatır. Takip için belirlenmiş harç ödemesi mevcuttur. Eğer alacaklı takip için bir avukatı vekâlet tutmuşsa artı olarak vekâlet harcını da ödemesi gerekir. İcra dairesinde başvurulan alacak tahsili için icra dosyası oluşturulur. Konu ile ilgili olarak “İcra Takibi Nedir?” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz. İcra takip süresinin farklı nedenlerle son bulmasıyla da icra dosyası kapatılır.

Borçlu şahıs üzerindeki icra dosyasını kapatmak isterse icra müdürlüğüne giderek başvuruda bulunur. Borcunu ödeyerek icra takip dosyasını sonlandırır. Ya da üzerinde bulunan haciz işlemleri mevcutsa ödeme sonucunda haczin kaldırılmasını talep edebilir. İcra dosyasını kapatmak isteyen borçlu alacaklı avukatı ile görüşme sağlayabilir. Karşılıklı bir çözüme ulaşılırsa borcun haricen ödenmesi sağlanır. Bu durumda borçlu ya da avukat durumu icra dairesine bildirerek borcun haricen ödendiğini ve dosyanın kapatılmasını talep edebilir.

İcra dosyasının kapatılmasının bir diğer nedeni ise alacaklı şahsın bir yıl içerisinde herhangi bir işlemde bulunmamasıdır. Eğer alacaklı taraf iseniz ya da borçlu durumdasınız ve tebligattan sonraki aşamaları bilmiyorsanız hukuk ofisimize gelerek tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini ve tüm hukuki süreçleri icra hukuku alanında uzman avukatlarımız aracılığıyla tamamlayabilirsiniz. Web sitemizin iletişim bölümü üzerinden bize kolaylıkla ulaşabilirsiniz.


İcra Dosyasının Kapandığı Nasıl Anlaşılır?


İcra dosyasının kapandığını anlamak için bazı yöntemler mevcuttur. Bu yöntemler arasında borçlu ve alacaklının karışlıklı yaptığı anlaşma ve borcun ödenmesi önemlidir. Gerekli süreci takip ederek bu bilgiler ışığında dosya hakkında fikir sahibi olunabilir. Borçlunun borcunu eda etmesiyle birlikte icra dosyasının kapatılmasını talep etmesi en doğal hakkıdır. Bunun için yapması gereken yakın adresteki icra müdürlüğüne giderek borcunu kapattığını kanıtlamasıdır. Dosya takibi için e-devlet üzerinden de bilgi sahibi olunmaktadır. E-devlet şifreniz ve TC kimlik numaranız ile siteye giriş yaparak, dosyanızı sorgulayabilir gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

Öte yandan alacaklı da icra dosyasının kapanıp kapanmadığını takip edebilir. Alacaklı eğer borcun tamamen ödendiğini kabul ederse, bunu yazılı bir belge dâhilinde beyan etmesi gerekir. Belgeye verilen isim ibranamedir. Hem alacaklının hem de borçlunun ibranameyi imzalaması önemlidir. Unutulmamalıdır ki icra takibi hukuka uygun yönetildiğinde hem borçlu için hem de alacaklı için kolaylıklar sunmaktadır. Sonuç olarak borçlu ve alacaklı arasındaki sorunlar en aza inerek dava kısa sürede ve olumlu sonuçlanır. İcra davası ve tüm hukuki işlemlerinizde sizlere kolaylıklar sunmaktayız. Web sitemizde yer alan telefon numaraları ve whatsapp hattı aracılığı ile icra hukuku avukatlarımız ile ücretsiz görüşebilir, tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

İcra Dosyası E Devlete Düşer mi?


Ülkemizde e-devlet aracılığıyla çoğu işlemi yapabilmekteyiz. İcra dosyası işlemleri hakkında da e-devlet üzerinden bilgi sahibi olabiliriz. Eğer icra takip süreciniz başladıysa bu durumu e-devlet üzerinden inceleyebilir ve detaylara ulaşabilirsiniz. İcra dosyanızın e-devlette tamamen kaldırılmış olmasını istiyorsanız, gerekli işlemleri yerine getirmelisiniz. İlk olarak borcunuzun tümünü ödemeli ve bunu kanıtlamalısınız. Alacaklıya ibraname göndererek imzalamasını talep edebilirsiniz. Düzenlenen ibraname ile birlikte icra dairesine başvuruda bulunarak dosyanızın kaldırılmasını isteyebilirsiniz.

Online olarak dosya kapatma işlemleri de mevcuttur. Fakat bazı koşulların yerine getirilmesi gerektiğini de bilmek önemlidir. İcra sürecinizi tamamen kapatmak için borcunuzu bitirdikten sonra gerekli olacak belgeleri alarak dosya kapatma işlemlerini başlatabilirsiniz. İbraname üzerinde alacaklı ve borçluya ait imza olması gereklidir. Bu ayrıntıyı da dikkate alarak belgenizi eksiksiz bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Böylece sürecin hızlı ve kolay bir şekilde sonuçlanmasını sağlayabilirsiniz. Hukuka uygun ve gerekli işlemleri yerine getirerek icra dosyanızı kolaylıkla kapatabilir ve kontrolünü e-devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. İcra hukuku ile alakalı tüm konularda detaylı bilgi sahibi olmak için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden şimdi bize ulaşın!
 

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

  • Senet ve Bono Nedir? Senedin Zorunlu Unsurları
    Halk arasında ve uygulamada sıklıkla "SENET" kavramı kullanılsa da Türk Ticaret Kanunun 776-779 maddelerinde de düzenlendiği üzere bu belgenin hukuken adı bonodur.
  • Kira Tespit Davası
    Ekonomik şartların değişmesi ile kira tespit davaları büyük önem taşımaya başlamıştır. Kira tespit davası açmadan önce hukuki sürece hakim olmak, doğru adımlar atmak maddi kayıp yaşamamak adına dikkat edilmesi gereken bir nokta olar
  • Çekişmeli Boşanma Nedir?
    Evli çiftlerin zaman içerisinde yaşamış oldukları problemler neticesinde boşanma işlemleri başlar. Boşanma davalarının genel olarak iki farklı türü vardır.
E-Bülten
E-Bülten Aboneliği
Duyurular ve yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenime kayıt olun.