İcraya itiraz edilebilmesi için öncelikle ortada açılmış bir icra takibinin olması gereklidir. İcra sürecinin başlaması için alacaklı ve borç ilişkisi etkili bir durumdur. Alacaklı karşı taraftan borcunu tahsil edemediği ya da tam ödeme alamadığı durumlarda icra takibi yöntemine başvurmaktadır. Başvurular icra daireleri üzerinden gerçekleşmektedir. Başlayan icra takip aşamasıyla birlikte borçluya bilgilendirme kâğıdı ulaşır. Bununla birlikte borçluya itiraz etme hakkı doğar. Konu ile ilgili olarak “İcra Takibi Nedir?” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Borçlu adresine gönderilen tebligatla birlikte borçlunun itiraz edebilmesi için yedi gün süresi bulunmaktadır. Borçlu şahıs haciz işlemlerini itiraz yöntemi ile durdurabilmektedir. Fakat alacaklı şahsın bu durumda itirazı iptal hakkı mevcut. Alacaklıya verilen altı aylık süre zarfında icra mahkemesine itirazın kaldırılmasını talep edebilir. Ya da bir yıl içerisinde itirazın reddini gerçekleştirebilir. Burada en önemli faktör kanıttır. Eğer alacaklının kanıtı varsa borçlunun yapabileceği çok da bir şey kalmamıştır. Konu ile ilgili olarak “İcra Takibine Nasıl İtiraz Edilir?” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Alacaklı borç ispatını gerçekleştirmesiyle birlikte borçlunun itirazı son bulur. Sonrasında ödemeyi devlet mecbur kılar. Eğer borçlu hala ödeme yapmazsa haciz işlemleri kaçınılmaz olacaktır. Önemli olan bir diğer husus ta yapılacak olan itirazın doğru mercie ulaşmasıdır. İcra dairesine yapılması gerekli olan bir itirazın icra mahkemesine yapılması durumunda ya da icra mahkemesine yapılacak olan bir itirazın icra dairesine yapılması durumunda itirazlar gerçekleşmez. İcra hukuku ile ilgili tüm konularda web sitemizde yer alan whatsapp hattı ve telefon numaraları üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

İcra Dosyası Hangi Durumlarda Kapatılır?

İcra dosyasının tamamen kapatılması için icraya neden olan borcun tümünün ödenmesi gereklidir. Alacaklı haciz sürecinde (bir yıl içerisinde) malların satışı için talepte bulunmalıdır. Eğer bu bir yıllık süre zarfından alacaklı şahıs satış talebinde bulunmazsa o mal üzerindeki haciz kalkar. Ayrıca icra takibinin gerçekleşmesinin ardından alacaklı bir yıl içerisinde herhangi bir talep ya da haciz işleminde bulunmazsa icra dosyası kapatılarak işlemden kaldırılır. Detaylı bilgi için “İcra Dosyası Nasıl Kapanır?” başlıklı makalemizi de inceleyebilirsiniz.

Ancak işlemden kaldırılan icra dosyası yeniden işleme alınabilir. Bunun için de yenileme talebinde bulunmak yeterlidir. İcra takibinde bulunmuş alacaklıya karşılık olarak borçlu itirazda bulunabilir. Bu durumda ise alacaklı karşılık olarak icra dairesine giderek itirazın kaldırılması için dava açar. Ya da bir yıl içinde alacaklı genel mahkemelere itiraz iptal davası açar. Eğer alacaklı itiraz davasına karşılık herhangi bir fiilde bulunmazsa icra dosyası kapatılır. Hukuk işlemlerinde yardım almak, karmaşıklığı gidermek için büromuzu arayarak randevu oluşturabilirsiniz. İcra hukuku alanında uzman avukatlarımıza web sitemizin iletişim bölümü üzerinden ulaşabilirsiniz.

Borcu Ödenmiş İcra Dosyası Kapanır mı?

Hakkında alacaklı tarafından icra takibi başlatılmış borçlu borcunu ödemesiyle birlikte hakkındaki icra dosyası kapatılır. Yani borcun ödenmesi sonucu icra dosyası kendiliğinden kapanmaktadır. Ancak borçlu ya da alacaklı talebi veya vekillerinin isteği üzerine de icra dosyasının kapanması gerçekleşebilir. Burada önemli olan durum borçlunun borcunu nasıl ödediğidir. Borçlu şahsın borcunun ödeme şekli bazı durumları oluşturur. Ödenecek olan borç bizzat borçlu tarafından alacaklıya ödenmiş ise bunun karşılığında borcun kalmadığına dair belge temin edilir. Sonrasında icra müdürlüğüne borcun ödendiğine dair icra dosyasının kapatılması talep edilebilir. Eğer borç alacaklıya ya da vekile ödenmiş ise bu borcun haricen ödendiğine dair icra müdürlüklerine haricen tahsil bildirimi yapılması gerekir. Ardından dosya kapatma talebi yapılabilir. İcra takibinin yapıldığı borç alacaklı tarafa takas yöntemi ile ödenecekse bu durumunda ispatı gerekecektir. Ardından icra dosyasının kapatılması işlemi tamamlanacaktır. İcra dosyası çeşitli yollarda borcun ödenmesiyle kapatılabilir. Fakat bazı durumlarda dosya zaman aşımına uğrayabilir. Bunun için de gereken süre on yıl olmaktadır. Ya da dosya alacaklı tarafından hiçbir işleme tabi tutulmazsa da icra dosyası kapatılabilir. Gereken tüm ayrıntılara ulaşmak ve hukuk danışmalığı hizmeti almak için büromuzu ziyaret edebilirsiniz.

 

 

Güncel Makaleler

İhtiyati Haciz Nedir?

İhtiyati haciz, alacaklının borcunu tahsil etme sürecinde alacaklının alacağını güvence altına alarak tahsil edebilmesi için…

Nafaka İcra Takibi

Günümüzde boşanmaların artmasıyla birlikte nafaka icra takipleri de sıklaşmış durumda. Bu konuda mağdur olmamak için…

Maaş Haczi Nedir?

Maaş haczi genellikle borçlunun borcunu zamanında veya tam tutarında ödememesi durumda başvurulan bir işlemlidir. Borçlu…

İcra Dosyası Nasıl Kapanır?

Alacaklı şahıs kendi girişimleri ile borçludan alacalığını tahsil edemezse ödemenin hukuku yollarla karşılanmasını ister. Sonrasında…
Bilgi Alın

Sorularınız
İçin Buradayız.

Fatih Durak & Partners Hukuk Bürosu’nun uzman kadrosuna sorularınızı
ve danışmak istediğiniz hususları iletebilir,
aynı zamanda online danışmanlık veya randevu talebi oluşturabilirsiniz.

Hızlı İletişim Formu

Fill out this field
Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
Fill out this field
You need to agree with the terms to proceed