Maaş haczi genellikle borçlunun borcunu zamanında veya tam tutarında ödememesi durumda başvurulan bir işlemlidir. Borçlu kişinin iş yerinde çalışması karşılığında almış olduğu maaşına icra yoluyla el konulmasıyla maaş haczi gerçekleşmektedir. Burada borçlu şahsın kamu ya da özel sektörde çalışması önem teşkil etmez.
Alacaklı kişinin icra takibine başvurmasının ardından takibin kesinleşmesi beklenir. Kesinleşen takiple birlikte borçluya maaş haczi uygulanır. Borçlunun maaşı, ikramiyesi ve pirim gibi tüm hakları haczedilerek ödemesi icra dairesine gerçekleşir. Maaş hacziyle birlikte kesintiye uğrayacak tutar dörtte bir oranındadır. Bu tutar kapsamında işverenin işçiye sağladığı maaştan ziyade prim ya da yan haklardan da kesinti sağlanabilir. Konu ile ilgili olarak “Banka Hesaplarına Konulan Haczin Kaldırılması” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Maaş haczi her ne kadar işçiye uygulanmış bir işlem olsa da itirazı işveren tarafından gerçekleşir. Haciz uygulamasında borçlu şahsın işvereni icra dosyasında üçüncü şahıs olarak yer alır. Sonrasında icra müdürü işverene icra müzekkeresi gönderir. Yasalar dâhilinde bu müzekkereye 7 gün içerisinde işveren cevap vermek zorundadır. Eğer işveren herhangi bir cevapta bulunmazsa sorumluluğu kendi üzerine çekebilir. İtiraz süreci ve maaş haczi hakkında daha kapsamlı bilgiye avukatlarımız aracılıyla ulaşabilirsiniz. Web sitemizin iletişim bölümü üzerinden icra hukuku alanında uzman avukatlarımıza ulaşarak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Günümüzde boşanmaların artmasıyla birlikte nafaka fiyatları ve haciz işlemleri merakla araştırılmakta. Nafaka almak isteyenler haczin maaşa uygulanıp uygulanmayacağını araştırıyor. Bu konu hakkında nafaka haczinin mümkün olduğunu ve karşı tarafın maaşından kesilerek tahsil edilebileceğini söyleyebiliriz. Nafakanın maaş haczine konu olmasının yanında öncelikli bir haciz işlemi olduğunu da bilmenizi isteriz. Yani diğer haciz işlemleri ne kadar öncelikli olursa olsun nafaka alacağı imtiyazlı alacak olarak tahsil edildiğinden diğer işlemlerin önüne geçmektedir.
Nafaka haczine uğramış birinin maaşından dörtte birlik kısmı tahsil edilir. Ancak nafaka alacaklarında bazı istisnai durumlar gözlenebilir. Eğer birikmiş bir nafaka alacağı söz konusu ise nafaka alacağının tümü borçlunun maaşından karşılanır. Sonrasında ise her ay borçlu maaşından dörtte bir oranında kesinti sağlanır.
Araştırılan konular arasında bir hususta maaş haczinin hangi koşullarda sona ereceğidir. Maaş haczinin sonlanması için uygulanan haciz dosyasının kapanması gereklidir. Ya da maaş haczi durumunda acılan dosyaya itirazda bulunulur. Eğer dosyada usulsüz bir işlem mevcutsa haczin önüne geçilerek dosya kapatılır. Haczin kaldırılmasının bir diğer yolu ve en etkili yolu da borcun kapatılmasıdır. Borcun tamamı ödendiği takdirde icra dosyası tamamen kapatılır. Bu durumda harç ve diğer masraflar için bir avukatla görüşerek destek alınması önemlidir. İcra hukuku ile ilgili tüm konularda danışmanlık hizmeti almak için web sitemizde yer alan whatsapp hattı ve telefon numaraları üzerinden hukuk büromuza ulaşabilirsiniz.
İcra müdürlüğünden gelen tebligat neticesinde işçiniz hala yanınızda çalışıyor olabilir ya da işten ayrılmış olabilir. Ya da belirtilen şahıs işyerinizde daha önce çalışmamız biri olabilir. Tüm bu durumlarda icra müdürlüğüne dönüş sağlanması önemlidir. Eğer dönüş sağlanmazsa yapılan haczin sorumluluğu işveren üzerine kalabilir.
Haciz tebligatı eline ulaşmış olan işveren yedi gün içerisinde icra müdürlüğüne yazılı olarak bildirimde bulunmalıdır. Belirtilen ücreti maaş haczi kapsamında işçisinden keserek icra müdürlüğüne yatırmalıdır. Eğer tebligatı gelmiş şahıs iş yerinde çalışmıyor ise ya da işten ayrılma durumu bulunuyorsa yine aynı şekilde icra dairesini yazılı olarak bildirimde bulunulması gereklidir. İşveren şahıs olarak ya da avukatı aracılığıyla, işveren şirket ise yetkili kişi ya da şirket avukatı aracılığıyla maaş haczine cevap verebilir. Web sitemizin iletişim bölümü üzerinden bize ulaşarak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.