Kiracının icra yoluyla tahliyesi kira borcunu ödemeyen ya da eve zarar veren kiracılara ev sahibinin başlatmış olduğu hukuki bir süreçtir. Ev sahipleri kiracının ödemelerini eksik ya da hiç ödememe durumunda ya da evini kötüye kullanma gibi sebeplerle tahliye işlemlerine başvurmak zorunda kalabiliyor. Başvurulan bu yöntem mülkiyet hakkını korumakta etkili oluyor. Ev sahibi evini kiraya vermek istediğinde kiracı ve ev sahibi arasında kira sözleşmesi yapılır. Sözleşmeye göre kiracı kira bedelini belirtilen tutarda ödemek zorundadır. Eğer sözleşmeye uymaz ya da ev sahibinin özel mülküne zarar verirse bu durumda hukuki süreci başlatmak zor değildir.
Kiracı belirlenmiş kira yılı kapsamında iki defa kirayı ödemezse, ev sahibinin kiracıya iki defa ihtarname gönderme hakkı mevcuttur. Fakat bu süre içinde kiracı hala borcunu ödemezse kira sözleşmesinin bitmesiyle birlikte ev sahipleri yetkili sulh mahkemesi aracılığıyla tahliye davası açabilmektedir. Yapılan tüm uyarılara rağmen kiracı hala ödeme gerçekleştirmediyse alacak tahsili için genel haciz yoluyla takip işlemleri başlatılabilir. İcra hukuku ile ilgili yaşanabilecek tüm olumsuz durumları yasal yollarla olumlu hale dönüştürmek için hukuk büromuza gelerek detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca web sitemizin iletişim bölümü üzerinden aklınıza takılan tüm sorularınızı uzman avukatlarımıza iletebilirsiniz.
Kiracının İcra Yoluyla Ödeme Emri Başlatması
Kiracı ve ev sahibi arasında zaman zaman anlaşmama ve mağduriyet durumları yaşanmakta. Genellikle ev sahibinin kira ödemelerini alamama durumunda icra yoluna başvurduğu görülmekte. Evini kiraya veren şahsın icra dairesine başvurusuyla birlikte icra dairesi kiracıya ödeme emri hazırlar. Ve ardından bu emri borçlu şahsa iletir.
Ödeme emrini kiracının almasıyla birlikte yedi günlük ödeme süreci başlar. Kiracı ödemesini (7) gün içinde gerçekleştirmeli ya da bu duruma itiraz etmelidir. Ancak diğer tahliye yöntemlerinden farklı olarak bu durumda borçluya ek süre tanınabilmekte. Tanınan süre kira durumuna göre farklılık gösterebilir. Ev ve iş yeri kiralarında otuz günlük ek süre bulunmaktadır. Eğer kira türü ürün olarak geçiyorsa bu süre altmış gün olarak belirlenmiştir. Diğer kira türleri içinse on gün ek süre verilmektedir.
Genel kurallar kapsamında eğer ev sahibi kiracısına ödeme tebligatı iletmek istiyorsa Sulh Hukuk Mahkemesi aracılığıyla tahliye davası açması gereklidir. Davacı şahıs davayı kazanırsa mahkeme kararıyla takip sürecini başlatabilir. Ve mülkün tahliyesini talep edebilir. Fakat iki istisnai durumda icra mahkemesine başvuru sağlanabilmekte. Kira ücretinin karşılanmaması ve kiralanma süresinin sona erdiği durumlarda doğduran icra mahkemesini başvuru yapılabilmekte. Böylece kiralanan taşınmazın tahliyesi istenebilmektedir. Detaylı bilgi ve hukuki danışmanlık hizmeti almak için web sitemizde yer alan telefon numaraları ve whatsapp hattı üzerinden icra hukuku alanında uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.
Ödeme Emrine İtiraz
Kiracıya ev sahibinin başlatmış olduğu icra yoluyla birlikte evine tebligat gönderilir. Ardından yedi günlük ödeme süreci başlar. Kiracının borcunu ödeme ya da itiraz hakkı mevcuttur. Bu durumda kiracı borca itirazda bulunmazsa kira alacaklısı yönünden takip kesinleşir. Takibin kesinleşmesinin ardından haciz süreci başlatılır.
Fakat burada bilinmesi gereken haciz işlemleri başlamadan önce kiracıya tanınmış (on, otuz ve altmış) günlük ödeme sürelerinin beklenmesi gerekecektir. Bu süreçte kiracı borcunu eda ederse haciz işlemleri durdurulur. Ve kiracı tahliyesi talep edilemez. Eğer kira sözleşmesinde kapıcı ve fatura giderlerinin kiracı şahsa ait olduğu belirlenmişse bu giderler de kira bedeline yansıtılmaktadır. Kiracı ödeme süresi içinde tahsilat yapmazsa bu durumda da ev sahibinin tahliye hakkı mevcuttur.
Kiracı verilen süre zarfında itiraz hakkında bulunmazsa ev sahibi ödeme süresinin bitmesiyle birlikte altı ay içesinde icra mahkemesinde tahliye sürecini başlatabilir. Artık kiracı istese bile itiraz edemez ve borcunu ödemiş olsa dahi ev sahibi tarafından tahliyesi talep edilebilir. Kiracının icra yoluyla tahliyesi ile ilgili tüm konularda detaylı bilgi sahibi olmak için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden bize ulaşabilirsiniz.