Borçlunun borcunu farklı nedenler dâhilinde eda edememesi sonucunda devlet zoruyla ödenmesi sağlanır. İşte bu durumda devlet gücü ile borcun ödenmeye zorlanması icra takibini başlatmaktadır. Sonuç olarak borcun tahsili için iki seçenek devreye girer. İlki ilamlı icra takibi ikincisi ise ilamsız icra takibi olmaktadır. İlamlı icra takibinde mahkeme kararı gerekli bir durumdur. İlamsız icra takibinde ise mahkeme kararı olmadan takip başlatılabilir.

İcra takibinin başlatılabilmesi için elinizde senet, poliçe veya çek gibi kanıtların olması gereklidir. Ya da borcunuzu alamadığınıza dair bir kanıt icra takibinin başlatılmasında etkilidir. Takip sürecini gerçekleştirmek için icra dairelerine başvurunun sağlanması gereklidir. Başvurunun onayıyla birlikte gerekli şahsa tebligat gönderilir. Tebligatın adrese ulaşmasıyla birlikte borçlu kişi ödeme emrine uymak zorundadır. Ancak borçlunun icra takibine itiraz hakkı da bulunmaktadır. Bu hak neticesinde takip işlemi durdurulmaktadır. İtiraz yapılması takibi sonlandırmaz fakat durdurur. Detaylı bilgi almak için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden icra hukuku alanında uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.

İcra takibinin durmasıyla birlikte alacaklı kişi altı ay içinde itirazı reddetmek için başvuruda bulunabilir. İtirazın kaldırılması için de tebligat tarihi üzerinden (bir yıl geçmeden )başvurusunu gerçekleştirebilir. Eğer borçlu şahıs itiraz dilekçesinde kendinin haklı olduğunu kanıtlarsa dava düşerek kapatılır. Ancak yanlış gerekçeler sunarak itirazı haksız sayılırsa ceza durumu olabilir. Detaylı bilgi için “İcra Takibine İtiraz” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

İcra Takibi ve İtiraz Süresi

Dünya var olduğu sürece borçlu alacaklı ilişkileri devam edecektir. Ancak bazı durumlarda ya alacaklı şahıs ya da borçlu şahıs mağdur olmakta. Mağdur yaşayan şahsın hakkını talep etme yollarından biri de icra takibi başlatmaktadır. Alacaklının borçlu kişiden alacaklarını hukuki yollardan karşılaması en güvenilir ve doğru yöntemdir. Alacaklının borçlu tarafa devlet zoruyla borcunu ödetmesi için başvurulan en etkili yöntem icra takip sürecini başlatmaktır. Konu ile ilgili detaylı bilgi için “İcra Takibi Başlatma” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Alacaklının icra takibi başlatmasının ardından borçlu şahsa ödeme emri gider. Bu emir tebligat şeklinde gerçekleşir. Belgenin borçluya ulaşmasıyla birlikte itiraz süresi de başlamış olur. İtiraz süresi bir hafta olarak belirlenmiş ve bu süre zarfında geri dönüş sağlanması önemlidir. Burada borçlu kişi eğer haklı konumdaysa hemen itiraz sürecini başlatabilir. Ancak bilinmelidir ki itiraz için kanıt olmadan sadece itiraz ediliyorum demek bile süreci durdurmaktadır. Fakat sürecin durması borçluyu haklı çıkarmaz. Karşı taraf bu durumda itirazı ortadan kaldırmak için icra hukuk mahkemesine başvurabilir. Karar neticesinde ise borçlu haklı bulunabilir ya da haciz süreci başlatılabilir. Web sitemizde yer alan telefon numaraları ve whatsapp hattı üzerinden hukuk büromuza ulaşarak icra hukuku ile ilgili tüm konularda hukuki danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Borçlunun İcra Takibine İtirazı Ve Alacaklının İtiraza Karşı Hakları

Alacaklının geciken borç sebebiyle ya da borcunun hiçbir şekilde karşılanmaması durumunda icra dairesine giderek icra takip işlemini başlatabilir. Hatta bu durumu kanıtlamasıyla birlikte haciz süreci gerçekleşir. Borçluya ulaşan ödeme emriyle birlikte itiraz hakkı bulunmakta. Bu durumda ise alacaklının itiraza karşı iki tür hakkı bulunuyor. Bu haklardan ilkinde yapılan itiraza karşı alacaklının altı ay içerisinde icra mahkemesine giderek itirazı kaldırma talebi bulunmaktadır. Diğeri ise alacaklı, icra mahkemesine bir yıl içerisinde başvuruda bulunarak itirazın iptalini gerçekleştirebilir. Web sitemizde yer alan iletişim kanalları üzerinden bize ulaşarak uzman avukatlarımızla ön görüşme sağlayabilir, detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Alacaklı kişinin itirazı kaldırabilmesi için elinde bazı kanıtların bulunması gerekiyor. Bu kanıtlar arasında imzası ikrar olmuş senet, noter onaylı senet, usule uygun gerçekleşmiş makbuz veya belge bulunmaktadır. Bu belgelerden en az birinin alacaklı tarafından bulunmasıyla birlikte altı ay içerisinde itiraz iptaline başvurulabilir. İcra hukuku ile ilgili süreçler karmaşık ve bilgi gerektirmektedir. Bu sebeple alanında uzman bir avukatla çalışmak size her zaman fayda sağlar. Detaylı bilgi için “İcra Avukatı Ne Yapar” başlıklı makalemizi de inceleyebilirsiniz.

 

 

Güncel Makaleler

İhtiyati Haciz Nedir?

İhtiyati haciz, alacaklının borcunu tahsil etme sürecinde alacaklının alacağını güvence altına alarak tahsil edebilmesi için…

Nafaka İcra Takibi

Günümüzde boşanmaların artmasıyla birlikte nafaka icra takipleri de sıklaşmış durumda. Bu konuda mağdur olmamak için…

Maaş Haczi Nedir?

Maaş haczi genellikle borçlunun borcunu zamanında veya tam tutarında ödememesi durumda başvurulan bir işlemlidir. Borçlu…

İcraya Nasıl İtiraz Edilir?

İcraya itiraz edilebilmesi için öncelikle ortada açılmış bir icra takibinin olması gereklidir. İcra sürecinin başlaması için…

İcra Dosyası Nasıl Kapanır?

Alacaklı şahıs kendi girişimleri ile borçludan alacalığını tahsil edemezse ödemenin hukuku yollarla karşılanmasını ister. Sonrasında…
Bilgi Alın

Sorularınız
İçin Buradayız.

Fatih Durak & Partners Hukuk Bürosu’nun uzman kadrosuna sorularınızı
ve danışmak istediğiniz hususları iletebilir,
aynı zamanda online danışmanlık veya randevu talebi oluşturabilirsiniz.

Hızlı İletişim Formu

Fill out this field
Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
Fill out this field
You need to agree with the terms to proceed