İcra takip sürecinin başlaması için ilk olarak hangi türde olacağına karar vermelisiniz. Karar neticesinde seçtiğiniz icra türüne uygun olan belgelerinizi hazırlayarak ilgili birimlere başvuru yapmanız gereklidir. Evraklarınız ile birlikte takip talebini ve ödeme emrini hazırlamalısınız. Hazırlıklarınızı bitirdikten sonra İcra Tevzi bürolarına giderek harç tutar ödemenizi tamamlamalısınız. “İcra Takibi Başlatma” başlıklı makalemizi inceleyerek detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Harç tutarınızın belirlenmesinde alacağınız miktar önemli olmaktadır. Tüm bu işlemlerin tamamlanmasının ardından icra müdürü tarafından alacaklıya ödeme emri iletilir. Borçlu taraf kendisine belirtilen süre zarfında ödemelerini gerçekleştirme hakkına sahiptir. Ya da verilen süre içerisinde itiraz ederek borçta yeni düzenlemeler yapılabilir. Ancak borçlu emre cevap vermez ise icra takibi kesinleşerek haciz işlemleri başlatılabilir.
Alacaklının borcunu alabilmesi için başvurduğu hukuk işlemlerine icra süreci denir. Bu süreçle birlikte icra takibi başlatılabilir. Takip aşamasında belirli yollar izlenebilir. Birçok yasal yol ile ödenmemiş borçlar tahsil edilebilir. İlk olarak arabuluculuk yöntemi devreye girmektedir. Bu yöntem ile karşılıklı anlaşma sağlanarak borçlu ve alacaklı arasında ödeme planı çıkarılabilir. Taksit, nakit ya da indirim seçenekleri ile üçüncü kişinin ara bulmasıyla icra takibi sonlanabilir. Detaylı bilgi için “İcra Takibi Nedir?” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
İkinci yöntem olarak borçlu ve alacaklı anlaşma sağlayamadığı takdirde dava açabilir. Ancak davanın sonuçlanması uzun ve mahiyetli olabilir. Son yöntem alarak da alacaklı borçludan hakkını almak için icra dairelerine başvuruda bulunabilir. Bu sayede anlaşma sağlanabilir ya da haciz işlemleri ile alacaklı ödemeleri karşılanır. İcra takibi için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden icra hukuku alanında uzman avukatlarımıza ulaşarak danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
Maaş haczi düzenli olarak çalışmanız karşılığında aldığınız ücretin belirli bir kısmına el konulmasıyla gerçekleşir. El konulma işlemi icra yoluyla tamamlanır. Burada kesilen miktar borcunuz ile doğru orantılı olmaktadır. Maaş haczine nafaka durumu ve ödenmemiş tüm borçlar için başvuruda bulunulabilir. Alacaklının alacaklarını talep etmesi durumunda borçlunun bu talebe karşılık vermemesiyle icra talebi oluşturulur. Sonrasında ise kesinleşen icra talebi ile birlikte maaş haczine gidilebilir.
Bir iş yerinde maaşlı olarak çalıştığınızı varsayalım. İş yerinize icra müdürlüğü tarafından tebligat gönderilir. Ardından maaşınıza haciz işlemi başlatılır. Maaşınızdan gerekli olan kesintiyi işveren yapmaktadır. İşveren işçisine maaşının dörtte bir oranını keserek geri kalan ücreti yatırır. Kalan dörtte birlik kısmı ise tebligatta geçen iban numarasına yatırarak haciz işlemini tamamlar. Çalışan kişiye uygulanan haciz işlemi özel ya da kamu fark etmeksiniz aynı prosedürlerle uygulanır. İcra hukuku ile ilgili tüm konularda bilgi almak için web sitemizdeki whatsapp hattı üzerinden uzman avukatlarımızla görüşme sağlayabilirsiniz.
İcra müdürlüğü tarafınca işçiye 90 günlük ödeme mühleti tanınır. İşçi bu süre zarfında ödemesini gerçekleştirmelidir. Aksi halde 7 günlük ek süre verilerek uyarı alır. Hala borcunu ödemezse son olarak maaş haczi işlemleri başlatılır. Tüm icra süreçlerini tek bir elden yürütmeniz için hukuk büromuza gelerek detaylara ulaşabilirsiniz. Kendi alanında uzmanlaşmış ekip kadromuz ile sizlere en iyi hukuk hizmetini sağlamaktayız.
İcra takibi dosyanız mevcut ve borçlu olmadığınızı düşüyorsanız 7 gün içerisinde itiraz dilekçenizi icra dairesine teslim edebilirsiniz. Bu itiraz ile icra takibi duraksar. Fakat alacaklı için durum biraz farklıdır. Alacaklı itirazını kaldırmak istediği zaman altı ay içinde dava açmak mecburiyetindedir. Kambiyo senedine dayanan bir icra takibinde ise tebliğ tarihinden itibaren beş gün içinde itiraz dilekçesi icra mahkemesine ulaşmalıdır. Detaylı bilgi için “İcra Takibine İtiraz” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Bu senede dayanan icralarda itiraz sonrasında takip işlemleri sürmektedir. Ancak satış işlemleri hariçtir. Dolayısıyla borca itiraz başlamadan on gün içerisinde gerçek mal beyanı bildiriminde bulunulması gerekir. Eğer ilamlı takip durumu yaşanıyorsa mahkeme kararı ile borcun kesinleştiği söylenebilir. Bu durumda da borca itiraz durumu pek mümkün değildir. İcra takibi hakkında tüm sorularınızı web sitemizin iletişim bölümü üzerinden avukatlarımıza iletebilir, dilerseniz görüşme için randevu talep edebilirsiniz.