+90 216 606 55 00

İcra Takibi Başlatma

İcra takibi hukuk kuralları çerçevesinde borçlunun borcunu ödememesi durumunda devlet zoruyla yerine getirmesi için başlatılan bir süreçtir. Yasal olarak bu sürecin başlatılması için bazı kural ve şartlar bulunmaktadır. İlk aşamada dilekçe icra kurumlarına verilmelidir. Sonrasında icra müdürlüğünden dönüş olarak ödeme ya da icra emri bildirimi gelmelidir. İcra müdürünün onayının ardından icra takibi başlatılır. Karşı tarafa borcunu ödemesi için 7 günlük süre tanınır. Bu süre zarfında borçlu borcunu ödeyebilir ya da itiraz hakkına sahiptir. Eğer borçlu hiçbir bildirimde bulunmazsa 7 günün sonunda icra işlemleri başlatılabilir. İcra takibi hakkında detaylı bilgi için “İcra Takibi Nedir?” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

İcra takibinin başladığı süre zarfında eğer borçlu şehir dışında ise muharebe yolunu kullanarak itirazda bulunabilir. Takibin ardından borçlunun borcunu ödemesi yahut itirazda bulunması önemli bir durumdur. Aksi halde işlem haciz safhasına taşınabilir. Borçlu kişi itiraz talebinde bulunmasının ardından alacaklı şahıs itiraz tarihiyle birlikte altı ay içerisinde icra mahkemesine itirazın kaldırılmasını talep edebilir. Bir sene içerisinde ise genel mahkemelere başvuruda bulunarak itirazın iptalini gerçekleştirebilir. Dava sonunda ise mahkeme kararı kapsamında takibin devamına karar verilirse yine haciz işlemleri aşamasına geçilebilir. Tüm bu süreci kolay bir şekilde atlatmak için iyi bir icra avukatından yardım alabilirsiniz. İcra takibi ve icra iflas hukuku ile ilgili tüm konularda hukuki danışmanlık hizmeti almak için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden bize ulaşabilirsiniz.


Haciz Süreci ve Haczedilen Malların Satışı


Ödemelerini gerçekleştirmeyen ya da itiraz dilekçesinde bulunmayan borçluya alacaklı tarafından bir yıl içerisinde mallarına el koyma işlemi başlatılabilir. Aynı zamanda borçlunun aylık maaşı var ise ya da başka birinden alacağı meblağ bulunuyorsa bu paraya alacaklı tarafından haciz işlemleri uygulanabilir. Borçlunun özel aracı ya da gayrimenkulleri haciz yoluyla borcunu karşılaması için kullanılabilir. Ancak bu da yeterli gelmez ise borçlunun ikametgâh adresine fiili haciz gerçekleşebilir. Alacaklının borçlunun mallarını haczetme hakkı bulunmaktadır. Eğer borçlu mallarına el konulduğu halde hala borcunu ödememiş ise malların satışı gerçekleşebilir.

Borçlunun malları haczedildikten sonra altı ay içinde alacaklı satış işlemlerini başlatabilir. Hatta başlatması zorunludur diyebiliriz. Çünkü altı ay geçtikten sonra haciz işlemleri düşebilir ve alacaklı mağdur durumuna geçebilir. Haczi gerçekleşmiş gayrimenkullerin ise satışları bir sene içerisinde gerçekleşmelidir. Yine aynı şekilde alacaklının bir yıl içerisinde gayrimenkul satışını tamamlaması gerekmektedir. Aksi halde hak kaybı yaşayabilir. Alacaklı haczedilen malları icra dairesine talep ederek satışının yapılmasını beklemelidir. İhale usulü ile gerçekleşen satış sonunda ise alacaklı hakkı olan parayı alabilir. İcra takibi başlatma hakkında detaylı bilgi almak için web sitemizde yer alan whatsapp hattı üzerinden icra hukuku alanında uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.


İcra Takibi İçin Belirlenmiş Ücret Nedir?


İcra takibinde bulunmak her Türk vatandaşının hakkıdır. İcra takibi başlatmak için belirlenmiş bir miktar yoktur. İster 50 TL gibi düşük bir ücretle dilerseniz de 1 milyon kadar alacağı tahsil etmek için icra takibini başlatabilirsiniz. İcra takibinin başlamasının ardından borçlunun özel malvarlığı bulunuyorsa haciz işlemi başlatılabilir. Eğer üzerine kayıtlı hiçbir şeyi yok ise sabit maaşı üzerinden maaş haczine başvurulabilir. Haciz işleminin başlaması için tek şart borçlunun borcunu ödememesidir. Adrese gönderilen ihbar namenin ardından verilen 7 gün içerisinde borç bildirimi yapılmalıdır. Eğer borçlu hiçbir işlemde bulunmazsa da haciz işlemleri başlatılabilir.

İcra takibinin son bulması borçlu ile alacaklı arasındaki anlaşmaya bağlıdır. İcra bedelinin ödenmesiyle icra dosyası kapanır. İcra dosyasının kısa sürede sonuçlanması için borçlu ve alacaklının karşılıklı anlaşması önemli bir etkendir. Anlaşma sağlanması için faiz indirimi ya da taksitlendirme olanakları mevcuttur. Anlaşma sağlanamadığı takdirde durum uzun ve çekişmeli bir hal alabilir. İcra hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için hukuk büromuzu ziyaret edebilir, iletişim kanallarımız üzerinden tüm sorularınıza yanıt alabilirsiniz.

 

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

E-Bülten
E-Bülten Aboneliği
Duyurular ve yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenime kayıt olun.