+90 216 606 55 00

Kira Sözleşmesinin Sona Ermesi

Yapılan kira sözleşmeleri, her iki taraf için de borç yaratan sözleşmelerden biri olarak kabul görmektedir. Bu bağlamda kiraya verenin, kiralananı kararlaştırılan zamanda kullanıma uygun bir durumda teslim etme yükümlülüğü bulunmaktadır. Gelinen aşamada, yasaya apartman daireleri ve kapalı işyerlerinin kiralanmasına ilişkin özel bir düzenleme eklenmiştir. Bu doğrultuda, konut ve kapalı (çatısı bulunan) işyerlerinde kiracının teslimat borcu kendisi aleyhine değiştirilemez. Kiracının sözleşmeden doğan borcu, kira bedelinin ödenmesidir.

Sözleşmede kiranın ödenmesi konusunda anlaşmaya varılmamışsa kiracı kira bedelini her ayın sonunda ve en geç kiralama süresi sonunda öder. Kiracının tek yükümlülüğü bedeli ödemek değildir elbette! Kiracının kiraladığı malı dikkatli ve sözleşmenin kullanım şartlarına uygun kullanması da yükümlü bulundukları arasında yer almaktadır. Kira sözleşmesi hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar için "Profesyonel Kira Sözleşmesi Hazırlama" başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz


Kira Kanunu, 3 tür kira sözleşmesi içermektedir. Bu sözleşmeler şunlardır:

- Çatılı  işyerleri ve konutlar için kira sözleşmesi
- Ürün (gelir) kira sözleşmesi
- Adi kira sözleşmesi

Kira sözleşmeleri belirli bir süre belirtilerek ya da süresiz olarak yapılabilir. Taraflar arzu ederlerse sözleşmeye süre yazılmadan da kira sözleşmesi imzalayabilirler. Ancak süre hususu, kiralamanın feshi için büyük önem taşımaktadır. Çünkü belirli süresi bulunan kira sözleşmelerinde, kiralama süresi bitiminde sözleşme kendiliğinden sona ermektedir. Kira sözleşmeleri ile ilgili tüm detaylar hakkında bilgi almak için web sitemizin iletişim bölümünden hukuk büromuza ulaşabilirsiniz.


Kira Sözleşmesinin Feshi Hakkında Genel Hükümler


Türk Borçlar Kanununun 327. maddesi ve aşağıdaki genel hükümler uyarınca kira sözleşmeleri aşağıdaki şekillerde sona erebilmektedir:

- Yukarıda da belirttiğimiz gibi söz konusu sözleşmede herhangi bir süre belirtilmişse, süre sonunda kiralama sözleşmesi kendiliğinden sona erecektir. Tarafların sözleşme yapmadan kiracılığa devam etmesi halinde, kiracılık süresiz bir sözleşme haline gelmektedir.
- Kanunda belirtilen ek fesih sebepleri arasında yer alan önemli sebepler; kiracının iflası ve ölüm gibi durumlarda sözleşme, olağanüstü fesih olarak bitirilmektedir. Her iki taraf da kira ilişkisinin sürdürülmesini imkansız kılan çok önemli sebeplerden dolayı yasal ihbar süresini takiben sözleşmeyi iptal edebilir. Örneğin; işten çıkarma ya da iş değişikliği nedeniyle başka bir şehre taşınmak zorunda kalan kişiler için bu önemli bir neden sayılmaktadır. Hakim, sunulan nedenlerin olağanüstü fesih için temel teşkil edip edemeyeceğine karar verecektir.
- Kiracının ölümü halinde mirasçıları, fesih sürelerine göre sözleşmeyi feshedebilir.
- Apartman dairesi ve kapalı işyeri kiralanmasında, belirli süreli sözleşme yapılması durumunda kiracı, sürenin bittiği tarihten en az 15 gün önce bildirimde bulunmak suretiyle sözleşmeyi feshedebilir. Bildirim yapılmaması durumunda ise sözleşme aynı koşullarla 1 yıl süreyle geçerli sayılmaktadır.
- Kiraya veren kişi ya da kişiler, sözleşme süresinin sona ermesini gerekçe göstererek sözleşmeyi iptal edemezler. Ancak her uzatılan yılın sonunda en az 3 ay önceden bildirimde bulunmak şartı ile 10 yıllık uzatma süresinin bitiminden (sözleşmenin bitiminden itibaren 10 yıl daha) sonra sözleşmeyi iptal edebilirler.
- Halen yürürlükte olan kira sözleşmelerinde kiracı her zaman ve ev sahibi, kiracılığın başlangıcından itibaren 10 yıl geçtikten sonra genel kurallar neticesinde yani kiracının ihmali, iflas etmesi, kiracının dikkatli kullanma ve komşulara saygı yükümlülüğünün ihlali gibi geçerli nedenlerle fesih bildirimi yapıp sözleşmeyi bitebilirler. Bu noktada fesih talebinin muhakkak yazılı olarak yapılması gerekmektedir. Kira sözleşmesinin feshi ile ilgili detaylı bilgi almak için “Kira Sözleşmesinin Feshi” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Kira Sözleşmesinin Sona Ermesi durum ve davalarında profesyonellik kazanmış olan hukuk büromuz, işine ve işinin doğruluğuna saygı duyarak, müvekkillerine en doğru ve en kaliteli hizmeti hızlı bir şekilde sunmaya çalışmaktadır. Müşteri sorunlarını en iyi şekilde çözme hedefi ve arzusuyla faaliyet göstermektedir. Profesyonel ekibi sayesinde müvekkillerinin başta dava, danışmanlık ve sözleşme olmak üzere bütün hukuki gereksinimlerini yerine getirmektedir. Siz de bu süreci doğru bilgiler ışığında hızlı bir şekilde yönetmek isterseniz, hemen iletişime geçip rehberliğimize güvenebilirsiniz. Web sitemizde yer alan telefon numarası ya da whatsapp hattı üzerinden hukuk büromuza ulaşabilirsiniz.

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

E-Bülten
E-Bülten Aboneliği
Duyurular ve yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenime kayıt olun.