+90 216 606 55 00

Şirket Birleşmeleri Ve Devralmaları

İş dünyasında, şirketlerin sıklıkla tercih ettiği bir strateji olan şirket birleşmeleri ve devralmaları, karmaşık hukuki süreçleri içeren önemli adımlardır. Bu anlamda bizler de uzman hukuk bürosu olarak, şirket birleşmeleri ve devralmalarının ne anlama geldiğinden, geçerlilik koşullarından, birleşme süreçlerinden ve hukuki durumlarından ayrıntılı bir şekilde bahsedeceğiz.

Şirket birleşmeleri, iki veya daha fazla şirketin bir araya gelerek, birinin mal varlığının sona ermesi ve bu şirketlerin bir bütün haline gelmesi sürecidir. Türk Ticaret Kanunu'nun 6102 Sayılı Maddesi 137 ve devamında, şirket birleşmeleri ve devralmalara ilişkin düzenlemeleri içermektedir. Bu düzenlemelere göre, sermaye şirketleri, yalnızca sermaye şirketleri ve kooperatiflerle birleşebilir. Ancak, devralan şirket konumundaysa, kollektif ve komandit şirketlerle de birleşme mümkündür.

Şahıs şirketlerinin şahıs şirketleriyle birleşmesi mümkün olup, ayrıca şahıs şirketlerinin devrolunan olması şartıyla sermaye şirketleri ve kooperatiflerle birleşmeleri de kanunen mümkündür. Ticaret ve şirketler hukuku ile alakalı tüm konularda danışmanlık desteği almak için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden bize ulaşabilirsiniz.


Şirket Birleşmelerinin Önemli Artıları


Şirket birleşmeleri ve devralmaları, işletmeler için bir dizi avantaj sunmaktadır. Örneğin, tasfiye sürecine girmeden tüzel kişiliklerini kaybetme imkânı tanır. Tüzel kişiliğin sona ermesinden sonra ise yeni bir tüzel kişilik çerçevesinde veya mevcut bir tüzel kişilik içinde birleşebilirler.

Şirket birleşmeleri, detaylı hukuki süreçleri içerir ve bu süreçlerde yapılan hatalar, geri dönülemez sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle, işlemlerde deneyimli bir şirketler hukuku avukatına danışmak önemlidir. İşte bu noktada, şirketlerin hukuki danışmanlık alması, orta-uzun vadeli sağlıklı sonuçlar elde etmelerini sağlar. Konu ile ilgili olarak “Türk Ticaret Kanunu’ nda Şirket Birleşmesi ve Bölünmesi” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Türk Ticaret Kanunu tarafından belirlenen sınırlamalara dikkat edilerek yapılan şirket birleşmeleri, iş dünyasında stratejik bir adım olarak öne çıkar. Bu süreç, profesyonel hukuki destekle yönetilmelidir. Unutulmamalıdır ki, doğru birleşme stratejisi, şirketlerin uzun vadeli başarılarına önemli katkılarda bulunabilir. Şirket birleşmeleri ve devralmaları hakkında detaylı bilgi almak için web sitemizde yer alan telefon numaraları ve whatsapp hattı üzerinden, ticaret ve şirketler hukuku alanında uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.


Şirket Birleşmeleri Ve Hukuki Detaylar


Şirket birleşmeleri, Türk Ticaret Kanunu'nun belirlediği düzenlemeler doğrultusunda gerçekleşir ve bu süreçte dikkate alınması gereken önemli adımları içerir. Birleşme sürecinin temel taşı, elbette birleşme sözleşmesidir. Bu sözleşme, birleşme gerçekleşen şirketlerin yönetim organları tarafından yazılı olarak hazırlanır ve genel kurullarca onaylandıktan sonra resmiyet kazanır. Sözleşmede, birleşen şirketlerin ticaret unvanları, hukuki statüleri ve sınırsız sorumlu ortakların isimleri gibi zorunlu unsurlar yer alır.

Birleşmenin gerçekleşeceği şirketlerde yönetim organları, birleşme durumu hakkında bir rapor hazırlar. Bu rapor, birlikte ya da ayrı ayrı düzenlenebilir. Eğer birleşme yeni bir kuruluş yöntemiyle gerçekleşecekse, bu rapora yeni kurulan şirketin sözleşmesi de eklenir. Şirketin yönetim organı, birleşme sözleşmesini genel kurula sunar. Birleşmenin gerçekleşebilmesi için genel kurulun onayı şarttır. Bu onay, Türk Ticaret Kanunu'nun belirttiği nisaplar doğrultusunda alınır. Genel kurulun kararı sonrasında, şirket yönetim organları birleşmenin tescili için ticaret siciline başvurur. Konu ile ilgili olarak “Şirket Birleşme ve Devralmalarının Hukuki Sonuçları” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Genel kuruldan alınan birleşme kararının ardından, şirket yönetim organları tescil işlemi için ticaret siciline başvurur. Tescilin tamamlanmasıyla birlikte devrolunan şirket, resmi olarak infisah etmiş kabul edilir. Ticaret ve şirketler hukuku alanında uzmanlaşmış olan hukuk büromuza ulaşarak şirket birleşmeleri ve devralmaları hakkında hukuki destek alabilrisiniz.

Bu süreç, şirket birleşmelerinin karmaşıklığını yönetmek adına uzmanlık gerektirir. Bu noktada, şirketler hukuku alanında deneyimli avukatlarımızdan alınacak olan danışmanlık, hataları önlemek ve başarılı bir birleşmeyi sağlamak adına kritik bir adımdır. İşte, bu aşamalara titizlikle yaklaşarak, şirket birleşmelerini başarıyla yönetmek mümkün olacaktır.
 

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

  • Fikri Mülkiyet Hukuku Nedir?
    Fikri mülkiyet hukuku bir fikrin, ürünün ya da hizmetin tasarlayıcısına ait olduğunu belirten bir haktır. Bu haklar telif hakkı ve sınai mülkiyet hakları olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • İcra Davası
    İcra davası temelinde borçlu ve alacaklı ilişkisini oluşturur. En basit tanımı ile açıklarsak; alacaklının borcunu borçlu şahıstan tahsil edemediği durumlarda başvurduğu hukuk yolu icra davasını oluşturur diyebiliriz.
  • Turkuaz Kart Başvurusu Avukatı
    Turkuaz Kart sahibi olamanın en önemli avantajı, süresiz çalışma izni sağlamasıdır. Aynı zamanda ülkemizde ,süresiz oturma iznini de beraberinde getirmektedir.
E-Bülten
E-Bülten Aboneliği
Duyurular ve yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenime kayıt olun.