Türkiye’de şirket kuruluşu nasıl yapılır konusunda hemen bilgi verebiliriz. Küçük ölçekli işletmeler için ideal bir şirket türü olarak karşımıza çıkan gerçek şahıs işletmeleri, tek kişi ile kurulabilen şahıs şirketlerinin özel bir formunu temsil eder. Özellikle ortaklık gerektirmeyen işlerde, gerçek şahıs işletmeleri mantıklı bir tercih olabilir.
Ortaklık durumunda ise şahıs şirketleri; adi şirket, kolektif şirket, komandit şirket olarak çeşitlenir. Adi şirketler, en az iki kişi tarafından kurulan bir şahıs şirketi türüdür. Diğer yandan, kolektif şirket ve komandit şirket, bir ya da birden fazla kişi tarafından kurulan şahıs şirketleridir ve tüm ortaklar, şirket yönetiminden kaynaklanan sorumlulukları mal varlıkları oranında paylaşırlar. Ticaret ve şirketler hukuku ile alakalı tüm konularda danışmanlık hizmeti almak için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Şahıs şirketlerinin tüzel şirket türleri (limited veya anonim) kadar karmaşık ve büyük olmadığı bir gerçektir. Sermaye alt limiti olmaksızın kurulabilme özelliği, şahıs şirketlerini tercih edilebilir kılar. Ayrıca, şahıs şirketlerinin kurulumu için özel bir izin alınmasına gerek olmaması, tüzel şirket türlerine kıyasla kuruluş sürecini önemli ölçüde kolaylaştırır ve hızlandırır.
Bu esnek ve basit yapısıyla gerçek şahıs işletmeleri, özellikle küçük işletmeler ve girişimciler için çekici bir seçenek sunar. Şirket kurma sürecindeki bu pratik avantajlar, işletme sahiplerine zaman ve kaynak tasarrufu sağlayarak işlerini daha hızlı ve etkili bir şekilde başlatmalarına imkân tanır.
Günümüzde, Türkiye’de şirket kuruluşu nasıl yapılır konusunda Türkiye'deki şirket kuruluş işlemleri, elektronik ortamda Merkezi Sicil Kayıt Sistemi ("MERSİS") üzerinden gerçekleştirilmekte ve yerli veya yabancı gerçek/tüzel kişilerin şirket kurma süreçleri oldukça hızlı bir hal almıştır. Ancak kuruluş işlemleri öncesinde, bireylerin veya ortakların, bir dizi konuda anlaşmaya varmaları ve ardından kuruluş sürecine geçmeleri önemlidir. Şirketlerin kuruluş aşamasında uzman avukat desteğinin önemi hakkında “Şirket Kuruluş Avukatı” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Bu yazıda, Türkiye'de yaygın olarak tercih edilen iki şirket türü olan anonim ve limited şirketlerin kuruluş sürecinde önemli konular ve bu sürecin nasıl takip edilmesi gerektiği anlatılmıştır, daha fazla detay için web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden bize ulaşarak uzman avukatlarımızdan bilgi alabilirsiniz.
• Türk Ticaret Kanunu’nda ve Mer’i Mevzuat Kapsamında Şirket Türlerine İlişkin Düzenlemeler
Türk Ticaret Kanunu'na göre Türkiye'de beş farklı şirket türü kurulabilir. Bunlar; limited şirket, anonim şirket, kollektif şirket, komandit şirket ve kooperatiflerdir. Limited şirket ve anonim şirket, Türkiye'deki şirketlerin büyük çoğunluğunu oluşturur. Limited şirket, ortakların sadece taahhüt ettikleri sermaye ile sorumlu olmaları nedeniyle tercih edilmektedir.
• Şirket Unvanı Konusu
Şirket unvanı, kuruluş aşamasında beyan edilmelidir. Ancak unvan seçiminde belirli sınırlamalar bulunmaktadır. Örneğin, şirket unvanında şirketin faaliyetlerinden bir tanesinin yer alması zorunludur. Aynı zamanda, şirket türüne göre "Limited Şirket" veya "Anonim Şirket" ibaresi eklenmelidir. Şirket unvanının çekirdek bölümünden sonra gelen sektörel kelimelerin farklı olması, haksız rekabeti önlemek adına önemlidir. Ticaret ve şirketler hukuku ile ilgili tüm konularda uzman avukatlarımıza ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
Bu anlatılanlar, şirket kurma sürecindeki önemli aşamalardan sadece birkaçıdır. Türkiye'de şirket kurma sürecinin hızlı ve etkili bir şekilde tamamlanabilmesi için, yerli veya yabancı girişimcilerin bu aşamalara dikkat etmeleri ve hukuki düzenlemelere uygun hareket etmeleri önemlidir. Türk Ticaret Kanunu ve MERSİS uygulamaları ile entegre bir şekilde çalışarak, şirket kurma sürecini çok daha anlaşılır ve erişilebilir hale getirebilirler.