Herhangi bir ülkenin kendi hukuk kuralları çerçevesinde vermiş olduğu bir mahkeme kararı, başka ülke için doğrudan geçerli olmamaktadır. Fakat bu kararın diğer ülkede de geçerli olmasını gerektiren bir durum söz konusu ise yapılacak olan başvuru ve dava ile geçerliliğinin sağlanması mümkün olmaktadır. Ülkemizde bu durum tanıma ve tenfiz davası olarak uygulamada yer almaktadır. İlgili kanun hükümleri gereğince açılacak dava neticesinde bir başka ülkede alınan hukuki kararların ülkemizde de geçerli olabilmesi böylelikle mümkün olabilmektedir. Tanıma davası, bir ülkede alınan mahkeme kararının kesin delil veya kesin hükümle ülkemizde de kabul görmesi için açılan bir dava türüdür. Tenfiz davası ise yabancı mahkemece alınan ve özel hukuk çerçevesinde icra niteliğinde hükümler içeren kararların ülkemizde de kabul görmesi için açılan dava türü olmaktadır. Firmamız uzun yıllardan bu yana tenfiz ve tanıma davaları ile ilgili birçok çalışma yapmış olup oldukça tecrübe kazanmıştır. Her geçen gün artan bu tür davalarda gerek bilgi birikimlerimiz gerekse tecrübelerimiz ışığında sizlere yardımcı olmaktayız. Siz de bu tür iş ve işlemleriniz için zaman kaybetmeden web sitemizin iletişim bölümünden firmamıza başvuru yapabilirsiniz.
Tanıma ve tenfiz davaları sonuçları itibariyle birbirlerine yakınlık göstermektedir. Fakat hukuken ve uygulama birbirinden oldukça farklı kapsamları bulunmaktadır. Bir örnekle bunu açıklamaya çalışarak konuyu izah etmeye çalışalım. Örneğin evli bir çift ülkemize geldiğinde kayıtlara evli olarak geçer ve bir süre sonra kendi ülkelerindeki mahkemelerce ayrılıkları resmileşirse bu durum sadece o ülkede geçerli olacaktır. Ülkemiz kayıtlarına göre halen evli göründükleri için bu evliliklerinin devam ettiği şeklinde değerlendirilecektir. Kendi ülkelerinde boşanma kararlarının ülkemizde de geçerli sayılması için tanınma davası açmaları gerekecektir. Fakat miras, çocuk velayeti gibi özel hukuki meseleler söz konusu ise bu durumda kendi ülkelerinde alınan kararların ülkemizde de icra edilebilmesi için bu durumda tenfiz davası açılması gerekecektir. Kabaca tenfiz ve tanınma davalarının birbirlerinden farkı bu şekilde olmaktadır. Detaylı bilgi için web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yabancı mahkeme karalarının tanınması ve tenfiz edilmesine dair hükümler 5718 Sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun (MÖHUK / 50-59. maddeler)’da düzenlenmiştir. Bunun yanı sıra tanıma ve tenfiz konusunda uluslararası antlaşmalar ve diğer kanun hükümleri de söz konusu olmaktadır. Bu konu oldukça kapsamlı ve her geçen gün genişleyerek devam eden bir hukuki durumdur. Bu nedenle emsal teşkil edebilecek durumlar çokça olabileceği gibi ilk defa karşılaşılan bir durum da olması yüksek ihtimaldir. Bu nedenle ilgili süreçler için mutlaka uzman hukukçulardan destek alınması gerekmektedir. Siz de benzer iş ve işlemleriniz için dilerseniz hukuk büromuzu arayarak detaylı bilgi alabilir ya da firmamıza başvurarak tanıma ve tenfiz davası açmak için tarafımızla anlaşabilirsiniz.
Tanıma davası veya tenfiz davası kapsamında hukuki iş ve işlemleriniz için bizimle görüşmeden karar vermemenizi öneririz. Yıllardır bu alanda çalışarak birçok davayı başarılı bir şekilde sonlandıran ekibimiz bu alandaki en tecrübeli kişiler olmaktadır. Ayrıca engin bilgi birikimi ile tüm hukuki süreci başarılı bir şekilde yöneterek en kısa zamanda sonuçlandırılması için çabalamaktayız. Firmamıza doğrudan gelerek veya telefonla arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Hatta yurtdışında bulunan danışanlarımızın firmamıza gelmelerine gerek kalmadan vekalet vermeleri yeterli olmaktadır. Hem davalı hem de davacı danışanlarımızın bu konuda bizlere vekalet vermeleri ile birlikte yasal süreci ivedilikle başlatmaktayız. Böylece gerek zaman açısından gerekse maddi açıdan kayıp yaşamadan en uygun maliyetlerle tanıma veya tenfiz davaları açılması mümkün olmaktadır.