İş Kazasından Kaynaklı Tazminat Davası

İşçi iş ilişkisi nedeni ile yaralanma ya da ölüm durumunda kendisi ya da yakınları tarafından işveren hakkında iş kazasından kaynaklı tazminat davası açabilir. Maddi ya da manevi olarak açılabilen tazminat davaları asıl işverene açılabildiği gibi taşeron olarak işçi çalıştıran tüm alt işverenlere karşı da açılabilir.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu içerisinde iş kazısı tanımı şu şekildedir. İşyerinde ya da iş nedeni ile ortaya çıkan vücut bütünlüğünü bedenen veya ruhen engelli hale getiren olaylardır. Hatta bu olaylar ölümle de sonuçlanabilir. İlgili kanunlar içerisinde hangi hallerin iş kazası olarak kabul edileceği belirlenmiştir. Bu şartlara bağlı olarak bir olay meydana geldiğinde iş kazasının ağırlığına göre alt işveren, taşeron ve işverenden maddi ve manevi tazminat talep edilebilir. Ayrıca işçi geçirdiği iş kazası nedeni ile işçi yaralanmış ise şu şekillerde tazminat taleplerinde bulunabilir:

• Maddi tazminat
• Geçici iş göremezlik tazminatı
• Daimi sakatlık tazminatı
• Manevi tazminat

İş kazası nedeni ile işçi ölürse işçinin mirasçıları ya da bakmakla yükümlü olduğu kişiler destekten yoksun kalma, maddi ve manevi tazminat talep edebilir. İş hukuku ile ilgili tüm sorularınıza cevap alabilmek için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden hukuk büromuza ulaşabilirsiniz.

İş Kazası Sayılan Haller Nelerdir?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında iş kazası sayılan ve bunlara bağlı olarak tazminat davası açılabilecek haller şu şekildedir:
1. İşverene ait işyerinde olduğu zaman dilimleri içerisinde işçinin uğradığı her türden ruhsal ve bedensel zararlar iş kazasıdır. Kazanın ne şekilde olduğunun herhangi bir önemi bulunmaz. Kaza gerçekleştiğinde tazminat davası için konu kabul edilir.
2. Görevli olunan işyeri dışında işçi farklı bir yere görevlendirilmiş ise işçi asıl işi dışında bir alanda çalışıyor olsa bile kaza durumunda iş kazası olarak tanımlanır.
3. İşveren herhangi bir iş nedeni ile işçiyi kendi hesabına bağımsız bir şekilde çalıştırıyor ise bu alandaki kazalarda iş kazasıdır.
4. Emziren kadın işçi süt vermesi için ayırdığı zamanda maruz kaldığı kazalarda iş kazası olacaktı.
5. İşveren bir taşı ile işçisini farklı bir yere yolladığında gidiş geliş sırasında oluşabilecek her türlü kazada iş kazası olacaktır. Bu alandaki kazalar trafik iş kazası olarak geçer.

İş Kazasından Kaynaklı Tazminat Davaları için Zamanaşımı

İş kazasının meydana geldiği tarih itibari ile İş kazasından kaynaklı tazminat davası 10 yıl içerisinde açılabilir. 10 yılsonunda zamanaşımı gerçekleşir. İş kazası sonucunda yaralanma ya da ölüm olması genel zaman aşımı uygulaması aşamasında farklılık oluşturmaz.
İş kazasından kaynaklı açılan bir ceza davası var ise ceza davasındaki dava aşım süresi fazla olduğunda ceza davasına göre zaman aşım süresi uygulanacaktır. Bu alanda dikkat edilmesi gereken bir başka önemli husus iş kazası sonucunda yaralanma vakasında maluliyet oranının kesil tespit edilmemesidir. Maluliyet gelişen durum halinde artmasından kaynaklı olarak zaman aşım süresi maluliyetin kesin olarak tespit edildiği son rapor tarihinden itibaren işler.

İş kazaları İş Mahkemelerinde açılır. Bu alanda yetkili mahkeme işverenin ikametgâhı ya da kazanın gerçekleştiği adresteki mahkeme olacaktır. Davalı birden fazla olduğu durumlarda bunlardan birinin yerleşim yerindeki mahkeme yetkilidir. İş kazaları sonucunda açılan maddi ve manevi tazminat davaları da bu mahkemelerde görülür. Bu kazalardan kaynaklı maluliyete uğrayan işçi ya da ölüm gerçekleştiğinde işçinin yakınları da iş mahkemesine başvurmalıdır.

İş kazası İşveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilir. SGK müfettişleri incelemeler yapar. Olayın oluş şekli ve tarafların kısır durumunu düzenleyen bir inceleme başlatılır. Tüm süreçte işveren ya da işçi olarak hak arayışlarınızda hukuki alanda destekler sunmaktayız. Firmamız deneyimli ve iş hukuku alanında uzman avukatlarımız ile her konuda sorunlarınıza uygun şekilde destekler vermekteyiz. Web sitemizde yer alan whatsapp hattı üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

 

 

Kategori : İş Hukuku

Güncel Makaleler

İstanbul İş Davası Avukatı

İstanbul iş davası avukatı, iş hukukunda uzmanlaşmış bir hukuk profesyonelidir. Bu avukatlar, işverenler ve çalışanlar…

Kullanılmayan Yıllık İzinler

İş kanununda işçilerin yıllık izin hakları belirlenmiştir. Bazı durumlarda işverenler gereği gibi işçilerin izin haklarını…
Bilgi Alın

Sorularınız
İçin Buradayız.

Fatih Durak & Partners Hukuk Bürosu’nun uzman kadrosuna sorularınızı
ve danışmak istediğiniz hususları iletebilir,
aynı zamanda online danışmanlık veya randevu talebi oluşturabilirsiniz.

Hızlı İletişim Formu

Fill out this field
Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
Fill out this field
You need to agree with the terms to proceed