Kullanılmayan Yıllık İzinler

İş kanununda işçilerin yıllık izin hakları belirlenmiştir. Bazı durumlarda işverenler gereği gibi işçilerin izin haklarını kullanmamakta bazı durumlarda ise hiç kullandırmayabilmektedir. İş akdini sonlandırmayı düşünen işçiler kullanılmayan yıllık izinler yanacağını düşünerek birikmiş izinlerini kullanabiliyorlar. Ancak iş akdi sürerken yıllık izin yerine ücret ödenmiyor ise işten ayrılma durumunda bu izin hakkı ücrete dönüşür. İş sözleşmesi işçi ya da işveren tarafından haklı ya da haksız olarak feshedilse bile yıllık izin ücretine herhangi bir etkisi olmaz. İş sözleşmesi her ne durumda sona ererse ersin işçi yıllık ücretli izin hakkı olacaktır.

İşverenler çoğunlukla iş sözleşmesinin sona ermesi durumunda yıllık ücretli izin alacaklarını ödemekten kaçınır. Bu alandaki uyuşmazlıklar genellikle yargıya taşınır. Yıllık izin ücretlerinin ödenip ödenmediğini ispatlama yükümlülüğü işverene aittir. Yıllık izin defteri ya da benzeri bir belge ile işveren işçinin izinlerini kullandığını ispat etmelidir. Farklı işçilik alacaklarında olduğu yıllık ücretli izin alacağında da zamanaşımı süresi bulunur. İş akdi sona ermesinden sonra beş yıllık bir zaman aşımı vardır. 5 yıllık süre iş sözleşmesi sona erdiğinde başlar. Yıllık izin ve iş hukuku ile ilgili tüm konularda hukuki destek almak için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden hukuk büromuza ulaşabilirsiniz.

Kullanılmayan Yıllık İzinlerin Ücrete Dönüştürülmesi

İş Kanunu madde 59’a göre sözleşmenin sona ermesinde izin ücreti başlığı bulunur. Bu başlıkta şu şekilde düzenleme yer alır:

• “Herhangi bir nedenle sona eren iş sözleşmesi yıllık izin sürelerine ait ücreti sözleşme sona erdiği andaki ücreti üzerinden ya kendisine ya da hak sahibine ödenir. Zaman aşımı süresi iş sözleşmesi sona erdiği tarih itibari ile başlar.”

İşçi ister haklı isterse de haksız olarak işten çıkarılıyor olsun yıllık izinlerden doğan ücret hakkıdır. İş çıkışında almalıdır. Alınacak ücret işçi işten ayrıldığı anda aldığı ücret üzerinden hesaplanır. İşçi 2020 ile 2024 yılları arasında her sene 5 gün izin hakkı kalmış ise iş çıkışında 20 günlük izin bakiyesi bulunur. Ücret hesaplaması 2024 yılı üzerinden yapılmalıdır. Yıllık ücreti ödenmeyen işçi yasal yollara başvurarak ücretinin tahsil edilmesini talep edebilir. Hukuki alanda hakkınızı aramak için alanında uzman iş hukuku avukatlarımızdan destekler alabilirsiniz. Web sitemizde yer alan whatsapp hattı üzerinden bize kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Kullanılmayan Yıllık İzinler Nasıl Hesaplanır?

Bir çalışan yıllık izinlerini kullanmaması durumunda bu izinler bir sonraki yıla devreder. İşçinin dinlenme hakkı bu şekilde korunması gereklidir. İşveren bu hakkı sağlama sorumluluğu çevresinde dikkat etmelidir. İş kanunlarına göre çalışanların yıllık kullanılmayan izinleri için ücret hesaplanması iş akdi sonlandığında yapılır. İşçi işten ayrıldığında izin günlerine ait maddi karşılığı, işçinin son aldığı ücret üzerinden olacaktır. Bu şekilde iş kanunu işçinin dinlenme hakkının maddi bir karşılığa dönüşmesini sağlar.

Yıllık izinler için ücret hesaplaması son brüt maaş üzerinde olur. Brüt maaş, vergiler, sigorta primleri ve diğer kesintiler dâhil olarak toplam ödeme miktarıdır. Bu alanda kullanılmayan yıllık izinler hesaplanırken brüt maaşın 30 günlük döneme bölünmesi ile bir günlük ödenecek ücret bulunur. Bu bir günlük ücret kullanılmayan izinlerin gün sayısı ile çarpılır ve işlem sonucunda brüt kullanılmayan yıllık izin ücreti elde edilir. Hesaplama sonunda bu brüt tutar üzerinden sosyal güvenlik primleri, gelir vergisi, damga vergisi kesilir ve çalışanın alacağı net yıllık izin ücreti ortaya çıkar. Hukuki alanda destekler almak için İş Hukuku alanında uzman avukatlarımızdan destekler alabilirsiniz. Hak kayıplarına uğramamak adına zamanaşımı süreleri baz alınarak alacaklar içim başvurular yapılmalıdır. Bu süreçte sizi doğru bir şekilde yönlendirerek hakkınızı en kısa zamanda en doğru şekilde almanız sağlanacaktır.

Kategori : Haberler

Güncel Makaleler

Hizmet Tespiti Davası Masrafları

FD Partners Hukuk Bürosu´nun kurumsal sitesinde sizlere bilgi verilmeye devam edilmektedir. Hizmet Tespiti Davası Masrafları ile…

Ceza Hukukunda Koruma Tedbirleri

Ceza Hukukunda Koruma Tedbirleri hakkında gerekli bilgi ve içeriklerin bir kısmını sitemizde sizlerle paylaştık. Detaylı…
Bilgi Alın

Sorularınız
İçin Buradayız.

Fatih Durak & Partners Hukuk Bürosu’nun uzman kadrosuna sorularınızı
ve danışmak istediğiniz hususları iletebilir,
aynı zamanda online danışmanlık veya randevu talebi oluşturabilirsiniz.

Hızlı İletişim Formu

Fill out this field
Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
Fill out this field
You need to agree with the terms to proceed