+90 216 606 55 00

Yıllık Ücretli İzin Hakkı ve Süreleri

Bir işçi işe başladığı günden itibaren en az bir yıl çalıştığında kanunlara göre dinlenme hakkı olarak yıllık ücretli izin hakkı elde eder. Çalışanın çalışmasına karşılık olarak hak ettiği izin hakkı olarak ta tanımlanabilen yıllık izin yoğun çalışma düzeninde olması gereken çok önemli bir haktır. Bu izinler işverenin önerisi ve onayına bağlı değildir. Anayasamızda yıllık ücretli izin hakkı ve süreleri konusunda temel düzenlemeler bulunur. İş Kanunu 53. Maddesi hükmüne göre ücretli hafta ve bayram tatili ile ücretli yıllık izin hakları ve şartları yer alır. Bu kanun maddesine göre deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışan işçilere ücretli izin verilmektedir. Web sitemizin iletişim bölümü üzerinden iş hukuku alanında uzman avukatlarımıza kolaylıkla

Yıllık Ücretli İzin Süreleri


İşçi bir yıllık çalışması karşılığında izin hakkı elde eder. Bu bir yıl aynı iş yerinde olmak zorunda değildir. İşçi aynı verenin bir ya da birkaç işyerinde çalıştığı süreler birleştirilir. Bazı durumlarda işçiler çalışmasa da çalışmış gibi sayılabilir. İşçinin uğradığı kaza ya da hastalık nedeni ile işe gidemediği, kadın işçilerin doğumdan önce ve sonra çalıştırılmadıkları günler gibi durumlarda bazı durumlar bu bir yıllık süre içinde sayılır. İş Kanunu 55. Maddeye göre sayılan sebepler dışında işçi işe devamlılığını kesilmesi durumunda kesinti süresi bir yıllık süre içinde olmaz. İş kanununda yer alan işçi kıdemine göre değişen sürelerde normal işçi, yeraltı işlerinde çalışan işçi ve 18 yaşından küçük- 50 yaş üstü işçiler için yıllık izin süreleri değişir. Normal bir işçi için kıdem süresine göre izin süreleri şu şekildedir:

• 1 ile  5 yıl arasındaki işçiler için 14 gün izin hakkı
• 5 ile 15 yıl arasındaki işçiler için 20 gün izin hakkı
• 15 yıl ve üzeri işçiler için 26 gün izin hakkı bulunur.
Yeraltı işlerde çalışan işçiler için ise bu süreler şu şekildedir:
• 0-5 yıl arasındaki işçiler için 18 gün izin hakkı
• 5- 15 yıl arasındaki işçiler için 24 gün izin hakkı
• 15 yıl ve üzeri işçiler için 30 gün izin hakkı bulunur.

18 yaşından küçük işçiler ve 50 yaşındaki büyük işçiler ise kıdem süresine bakılmadan en az 20 gün olacak şekilde yıllık izin hakkı elde ederler. Bu süreler asgari sürelerdir. İş ya da toplu sözleşmeler ile bu süreler artırılabilir.

 


Yıllık Ücretli İzin Uygulaması


İş Kanunu 57. Maddesine göre yıllık ücretli izin hakkı ve süreleri düzenlenmiştir. Bu maddeye göre yıllık ücretli izni her işçi yıllık izin dönemine dair olan ücretini izne başlamadan önce peşin ya da avans şeklinde ödemelidir. Ücret izinden önce ödenmelidir. Kanunlara göre işçi bu izin halinde yoğun ve iş tempodan uzak durması ve dinlenmesi esastır. Çalışan çalıştığı süreye göre yıllık iznini her yıl bölünmeden kullanmalıdır. Çalıştığı süre boyunca her yıl tekrar yenilenmelidir. Kullanılmayan ücretli izin hakları da bir sonraki yıla eklenmesi gereklidir.

Yıllık izin bir çalışanın en temel haklarından biridir. İşveren bu konuda herhangi bir özel tasarrufsa sahip değildir. Çalışan olarak bu temel hakkınızı kullanamadığınızda hakkınızı hukuki olarak arayabilirsiniz. Kullanmadığınız izin haklarınız ya da kullanmak istediğiniz izinleriniz için hukuki alanda sürecin doğru takip edilmesi çok önemlidir. Hak mahrumiyetleri yaşamamak için İş Hukuku alanında uzman avukatlarımızdan destekler alabilirsiniz. Yıllık izinler oldukça kapsamlı bir konudur. İşveren tarafından takibi yapılmadığında önemli sorunlar olabilir. Mağduriyetlerinizin en kısa sürede giderilmesi için hukuki alanlarda takibinizi yasalara uygun olarak yapmaktayız.

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

E-Bülten
E-Bülten Aboneliği
Duyurular ve yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenime kayıt olun.