Fikri mülkiyet hukuku bir fikrin, ürünün ya da hizmetin tasarlayıcısına ait olduğunu belirten bir haktır. Bu haklar telif hakkı ve sınai mülkiyet hakları olarak karşımıza çıkmaktadır. Telif hakkı kişinin ürünü üzerinde bulunan fikir ve emek hakkını belirtir. Bu hak hukuk kuralları çerçevesinde korunur. Telif hakları arasında edebiyat hakları, sinema hakları, bilim hakları ve müzik hakları gibi eserler yer alır. Hak sahibi ürününü çoğalmak isteyebilir, temsilcisi olabilir ya da devrederek istediği seçeneği uygulayabilir. Ancak bu hak üçüncü kişilerce kullanılamaz. Sınai hak denildiğinde ise tasarım, patent ve marka hakları karşımıza çıkar. Özgün çalışmalar sonucu oluşmuş bu haklar hukuken koruma altına alınmıştır.
Fikri mülkiyet hakları ürün tasarlayıcısı açısından büyük önem taşır. Yatırım yapmasını, ürün veya hizmeti pazarlama fırsatını da beraberinde getirir. Fikri mülkiyet hakkı birçok nedenle önemli sayılabilir. İlk olarak rekabet avantajı açısından önemli sayılır. Bu avantaj ile ürün veya hizmet tasarlayan kişi rakiplerinden önce pazara girerek piyasada yerini alır. Fikri ve mülkiyet hukuku kapsamında hak sahibi olan kişi ürün ya da hizmetiyle yatırım yapar ve yatırımını koruma altına alır. Fikri mülkiyet hakkı ürün sahiplerinin gelişimini sağlar. Ve yeni ürün veya hizmet konusunda teşvikini artırır. Son olarak da ekonomik büyüme sağlanır ve kültürel sanatsal gelişimin diğer nesillere aktarılabileceğini söyleyebiliriz. Web sitemizin iletişim bölümü üzerinden uzman avukatlarımıza istediğiniz an ulaşabilirsiniz.
Fikri Mülkiyet Hakkına Nasıl Sahip Olunur?
Fikri mülkiyet hakkına sahip olmak için marka, tasarım, yazılım, patent ve ticaret sırları gibi seçeneklerden yararlanılır. Hak sahibi olmak için genellikle bazı adımlar takip edilir. İlk adımda karşımıza öncelikli kullanım seçeneği çıkar. Burada mülkiyet hakkı belirlenirken ürün ya da fikrin ilk kullanım veya yayınlanma tarihi ele alınır. Fikri mülkiyet hakkını sahip olmak için ilgili kuruluş ve yerlere başvuru yapmak gerekir.
Başvurunun ardından işlem değerlendirmeye alınır. Eğer uygun görülürse onaylanır. Onaylama gerçekleştikten sonra fikri mülkiyet hakkı kayıt altına alınır. Ancak bu hak belirli bir süre geçerli sayılır. Kuruma altına alınmak istenen fikri mülkiyet hakları bir çabanın ürünü olması ve yasalarda yer alan eser türlerinden biri sayılması gerekir. Birçok çalışma alanlarında müvekkillerimize hizmet sunmaktayız. İhtiyacınız olan tüm hukuk işlemlerinde bizimle iletişime geçerek hak talebinizi oluşturabilirsiniz. Dilerseniz web sitemizde yer alan telefon numarası ve whastapp hattı üzerinden görüşme ayarlayabilir dilerseniz de büromuzu ziyaret ederek hakkımızda detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Fikri Mülkiyet Hakkının Önemi
Fikri mülkiyet hakkı araştırılmalı ve uygulanmalıdır. Ürünleriniz, eserleriniz ya da fikirleriniz üzerinde oluşmuş bu hakları hukuk alanında koruma altına alarak söz sahibi olabilirsiniz. Fikir hakkını oluşturan bazı durumlar vardır. Bunlar; işleme hakkı, maddi hak, temsil hakkı, üretim hakkı, çoğaltma hakkıdır. Tüm bu durumlar ele alındığında fikri mülkiyet hakkının mutlaka alınması gerektiği görülmektedir.
Günümüz gereği ekonomik alanda yanlış yolda ilerlemek görülmektedir. Bu durumda patentli ürününüzün çoğaltılması, satılması ya da farklı şekillerde hakkınıza gasp edilmesi ortaya çıkabilir. Fikri mülkiyet hakkınızı savunmalı ve olası yanlış bir durumda dava açarak hakkınızı aramalısınız. Hukuk danışmanlık hizmeti alanında profesyonel hizmet sağlayan büromuzu ziyaret ederek sizlerde hakkınızı arayabilirsiniz. Gerekli hukuki ve cezai yaptırımların uygulanmasında sizler için hukuk mücadelesinde bulunarak hakkınızı en iyi şekilde savunuyoruz. Fikri mülkiyet hukuku alanında tüm konularda, web sitemizin iletişim üzerinden uzman avukatlarımıza dilediğiniz zaman irtibat kurabilirsiniz.